Süper bilgiişlem liderliği
Bundan üç yıl önce dünyanın en hızlı 25 bilgiişlem sistemine sahip ülkelerin içinde Çin’in adı geçmiyordu. Kısa bir süre önce ise Çin’de bir süper bilgisayarın Avrupa ve Japonya’daki sistemleri geri bırakarak dünyanın en hızlı ikinci bilgisayarı olduğu açıklanırken bu ülkenin süper bilgiişlem alanında ne denli iddialı olduğu ortaya çıkıyordu.
Geçtiğimiz Mayıs ayında yılda iki kez yapılan dünyanın en hızlı 500 bilgisayarı değerlendirme sürecinde Çin’in Shenzhen kentindeki Ulusal Süper Bilgi İşlem Merkezi’nde kurulu Dawning Nebulae adlı sistem ile 1.27 ‘petaflop’ hıza ulaşıldı. Bu hız birimi saniyede bin trilyon matematik işlemine eş değer.
Bu değerlendirme sonucu Hamburg’da toplanan Uluslararası Süper Bilgisayar Konferansı’nda Çin’deki bu bilgisayarın teorik performans yönünden dünyanın en hızlı ikinci bilgisayarı olduğu açıklandı. Dünyanın en hızlı bilgiişlemi ise Amerika’da Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda kurulu ve hızı geçen yıl Kasım ayında 1.75 petaflopa ulaşan Cray Jaguar süper bilgisayarı ile gerçekleşti. 2009 yılı değerlendirilmesinde Çin’deki bir diğer süper bilgisayarın ulaştığı hız ile Çin küresel bilgiişlem yarışında beşinci sırada yer almıştı.
Süper bilgisayar yarışında gerek üretimde ve gerekse en hızlı 500 adet arasında en çok sayıda süper bilgisayara sahip ülke olarak ABD liderliğini koruyor. Bu ülke bu yıl 500 süper bilgisayarın 282’sine sahip. Geçen yıl Kasım ayında bu sayı 277 idi. Çinliler ise Amerika’nın egemenliğine son vermek için çok kararlı gözüküyorlar. Intel ve Nvidia yongalarına dayalı Çin üreticisi Dawning şimdi yeni bir sistem ile dünyanın en hızlı sistemini kurmak üzere tüm mühendis ve ilim adamlarını seferber etmiş bulunuyor.
Dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarının değerlendirmesini üstlenen bilim adamlarının çoğu Çin’in bu yılın sonuna dek ulaşacakları bilgiişlem gücünün tüm Avrupa Birliği’nin bilgiişlem gücünün toplamını geçeceği ve 500 bilgisayar arasında 1. sıraya erişebilecek bir sisteme sahip olacağı görüşünde birleşiyorlar.
ABD ise 1960’lı yıllardan beri süper bilgisayar teknolojisinde liderlik konumunu korumakla beraber 2002 yılında Japonya’da geliştirilen Dünya Simulatörü sistemi kısa bir süre de olsa liderliğin bu ülkeye geçmesine neden oldu. Büyük çoğunluğu IBM ve HP tarafından üretilen ABD’deki süper bilgisayarların maliyetleri 100 milyon doların çok üstüne çıkmakta ve bunların çoğu devletin gizli projelerinde çalışmakta olup Oak Ridge’deki Cray Jaguar süper bilgisayardan sonraki en hızlı bilgisayar New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda gizli askeri projelerde kullanılıyor.
Son yıllarda ABD’de iklim simulasyonundan otomotiv tasarımlarına kadar pek çok karmaşık mühendislik problemlerini çözmek için süper bilgisayar sistemlerine büyük yatırım yapıldığı gözleniyor. Bu ülkede 2008 yılında ‘petaflop’ çıtası aşılmış olup şimdi bugünkü en hızlı sistemlerin bin kat daha hızlısı olan ‘exascale’ performansına ulaşacak sistemlerin kurulması hazırlıkları yapılıyor. Özellikle iklim ve nükleer enerji alanlarındaki araştırma çalışmalarında ‘exascale’ sistemlerinin uygulanması için gerekli teknolojinin 2018 ile 2020 yılları arasında gerçekleşmesi hedefleniyor.