Süper bilgisayarların yeni lideri
Bilgisayar performansının yıllık resmi sıralamasını düzenleyen ABD’deki Tennessee Üniversitesine göre K Computer olarak adlandırılan süper bilgisayar bundan önceki sıralamanın birincisi olan Çinli rakibinden üç kat daha hızlı. Fujitsu şirketi tarafından üretilen ve Kobe’de Riken İleri Bilgisayar Bilimleri Akademisindeki bu süper bilgisayar Japonya’nın gururu sayılıyor. Mayıs ayında standart matematik denklem işlemlerine dayalı değerlendirmeden geçen en güçlü 500 bilgisayar arasında ABD standartlarına göre saniyede 8.2 katrilyon veya 8.2 petaflop hesaplama yapan K birinci sırada yer aldı. Bu performans birbirine bağlı yaklaşık bir milyon masaüstü bilgisayardan sağlanacak toplam performansa eşdeğer sayılıyor.
Deprem simülasyonlarında, iklim modellemesi, nükleer araştırma ve silah geliştirme ile deneme dışında süper bilgisayarlar aynı zamanda petrol araştırma ve tüm dünya borsalarının anında izlenmesinde de etkin bir biçimde kullanılıyor.
Süper bilgisayarların çok pahalı olan üretimi bir veri merkezinde toplanan binlerce küçük bilgisayarın birbirine bağlanmasından oluşuyor. K için sistem işlem kartlarının yerleştirildiği 672 kabin kullanılıyor. Verimli enerji kullanımı yüksek olsa da K’nın kullandığı elektrik gücü 10 bin evin kullandığı elektriğe yaklaşırken yıllık maliyeti de 10 milyon doları aşıyor.
K’yı geliştiren araştırma laboratuvarı bu bilgisayar için 800 kabin planlamakta olup böylece en yakın beş rakibinin toplam hızından fazla olan şimdiki hızının çok daha yüksek düzeye çıkması sağlanacak. K Japonya’da bilgisayarın işlem performansı için hedeflenen saniyede 10 katrilyon sayısının kısaltılmışı olarak kullanılıyor.
K en son performansı ile Çin’de Ulusal Süper Bilgiişlem Merkezi’nde ülkenin büyüyen teknoloji gücünü simgeleyen Tianhe adlı süper bilgisayarı ikinciliğe iterken üçüncü sırada da Tennesse’de Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki ABD’nin en hızlı bilgisayarı yer aldı.
Süper bilgisayarlar için Asya ülkelerinin çok büyük yatırımlar yapması sonucu en son sıralamaya göre bu ülkelerden Japonya ve Çin ilk dört ülke içindeler.
Resmi araştırma kuruluşlarında çalışan beş süper bilgisayarı ile ABD ilk on içinde en fazla sayıda süper bilgisayarı olan ülke olarak yer aldı. Japonya 2004 yılından bu yana ilk kez süper bilgisayar sıralamasının başında yer alırken ilk 10‘un liderliğine erişen ülkeler sadece Amerika ve Çin oldu.
Her altı ayda bir yapılan performans değerlendirmesinde sıralamanın değişmesi bilgisayar hızının yükselmesi yolunda yapılan çalışmaların sürekli olduğunu yansıtıyor. Örneğin 2008 Haziran ayında liste başı olan New Mexico eyaletinde Los Alomos Ulusal Laboratuvarı’ndaki süper bilgisayar şimdi 10.cu sırada yer alıyor. Gelecek sıralamada ise şimdi Illinos Üniversitesi’nde geliştirilen süper bilgisayarın K’ya rakip olması bekleniyor.