Sürdürebilirliği destekleyen hep kazanır
Yılın son günlerinden selam,
Bu haftaya önemli ve anlamlı bir destek bilgisi ile başlamak isterim. Sağlık ve iyiliği akıllı telefon uygulamasında buluşturan Help Steps aracılığıyla hayvanseverler sokak hayvanlarına destek oldu. Help Steps uygulamasını indirenler cep telefonları cebindeyken yürüyor, koşuyor, bisiklete biniyor ya, işte bu adımlar bir adımsayar olan Help Steps uygulamasında birikiyor. Gece saat 24:00 olmadan kullanıcılar uygulamaya girip ‘Adımlarımı HS’ye çevir’ butonuna basıyor ve kısa bir reklam izliyor. Adımları HS puanına dönüşen kullanıcılar bu puanları isterse biriktiriyor isterse ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılar veya STK’lara uygulama üzerinden bağışlıyor. Help Steps aracılığıyla atılan adımlar Haçiko, Altın Patiler Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği, Dilsiz Dostlar, Melekler Şehri Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği ve Rehber Köpekler Derneği’ne bağışlanabiliyor. Bu bağışlarla söz konusu STK’lar ile birlikte hayvanlara bakım ve mama desteği sağlanıyor. Help Steps’in Kurucusu ve CEO’su Gözde Venedik, 2 yılda 1.4 milyon kullanıcının 175 milyar adım atarak bağışladığını belirtmiş ki adımların boşa gitmediğinin bu net kanıtı sevindirici.
Şimdi sırada eğitim gündemim var. 19 Şubat 2022 tarihinde, TED Okullarının bulunduğu 40 il/ilçede düzenlenecek olan Tam Eğitim Bursu Sınavı için başvuru süreci başladı. 28 Ocak’a kadar https://connected.ted.org.tr/schoolarships adresinden başvuruların yapılabileceği sınavda başarı gösteren maddi imkanları kısıtlı fakat akademik olarak başarılı yaklaşık 200 öğrenci ortaokuldan başlayarak Tam Eğitim Bursu kapsamında eğitim alacak. Bu konuda çevremizi de bilgilendirmeyi ihmal etmeyelim.
Kurumsal başarı hikayelerine de çevresel gündemle başlıyorum. İDO’da 2020 Mayıs, yani pandemi başlangıcı itibarıyla elektronik belge, form ve süreç yönetim sistemi uygulamaya alınmış. Bu sistem kâğıt bazlı iş süreçlerini kesintisiz otomasyon ile dijital bir ortama aktarırken, sağladığı kâğıt tasarrufu ile doğanın korunmasına destek sağlıyor. Sonuç da net: Sistem sayesinde 1,5 yıllık dönemde İDO personelinin 313 bin elektronik belge oluşturmasına bağlı olarak; 60 ağacın kesilmesi önlenirken, 302 milyon litre suyun tüketilmesi, 17 bin 122 ton kardondioksit salınımı ve bin 209 ton katı atık oluşumu engellenmiş. İDO Genel Müdürü Murat Orhan, “Sağladığımız kağıt tasarrufu sayesinde doğamızı koruduğumuz ve enVision – En Yeşil Ofisler sıralamasında yer aldığımız için gururluyuz” demiş.
VMware ise geçen finansal yıldaki ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetim) performansına ışık tutan 2021 Environmental, Social and Governance (ESG) raporunu yayınlayarak, daha sürdürülebilir, adil ve güvenli bir dünyaya güç vermek için on yıllık bir taahhüt olan 2030 Ajandası’na dair bilgiler paylaşmış. VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler, “Çoklu bulut ortamları, dijital çalışma alanı, güvenlik ve diğer alanlarda sunduğumuz çözümlerle bankacılıktan telekoma, e-ticaretten KOBİ’lere ve kamu kurumlarına kadar birçok müşterimize dijitalleşme vasıtasıyla karbon ayak izini en aza indirme ve sürdürebilirliği sağlama konusunda destek veriyoruz. Şirket içinde de karbon salınımı, sıfır atık gibi konularda düzenli eğitimlerle farkındalığı artırarak hem kurumsal hem bireysel olarak sürdürebilirliği destekliyoruz” demiş.
Bu arada, Samsung Electronics’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), ODTÜ ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle üçüncü defa düzenleyeceği Innovation Campus programı için başvuru süreci başlamış. Yapay zekayı odağına alan beş aylık program, 18-29 yaş arası gençlerin 15 Ocak gününe kadar başvurusuna açık. Başarılı bulunan 25 katılımcı ise ODTÜ profesörleri tarafından Samsung’un yapay zekâ konusundaki küresel müfredatı ile 5 ay sürecek eğitimi alacak.
Böylece, gelelim ödüllere… Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına değer katan uygulamaları, farklı sektörlerden paydaşlarıyla buluşturan ve işbirliklerine zemin hazırlayan 13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi, “Yeni Dünya, Yeni Ufuklar” temasıyla 7 Aralık’ta TİM ve İHKİB işbirliğinde gerçekleşti. Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği’nin 2009 yılından bu yana her yıl düzenlediği program sonunda gerçekleştirilen törende ‘100 Kadın Bayi Projesi’ ile Beko, ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket Projesi’ ile Cargill, ‘Kız Kardeşim Projesi’ ile Coca Cola, ‘Artan Gıda Geleceğimizdir Projesi’ ile Nestle, ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Projesi’ ile Tarım ve Orman Bakanlığı Altın Başarı Ödülü’ne layık bulunmuş.
Mobil sadakat ve alışveriş uygulaması Hopi, Türkiye’nin En İnovatif 50 Şirketi’nden biri seçilmiş. Fast Company dergisi için bilişim ve finans alanlarında uzman 27 jüri üyesinin yaptığı değerlendirmede Hopi, dijital ve fiziksel alışveriş deneyimini birleştiren artırılmış gerçeklik uygulaması “Aç Kazan” ile bu ödüle layık görülmüş.
Kurumsal iş yazılımı üreticisi Workcube tarafından gerçekleştirilen “Dijitalleşme 2.0” Konferansında “Dijitalleşme Ödülleri” de sahiplerini bulmuş. Yolcu köprüleri, terminal sistemleri ve pist aydınlatma çözümleri üreticisi UBS Airport Systems’de gerçekleştirilen Workcube dijitalleşme projesi ise “Yılın Dijital Dönüşüm Projesi” seçilmiş.
Bu haftayı iki kitapla noktalayayım. Zülfü Livaneli’nin klasikleşen romanı ‘Serenad’, İnkılâp Kitabevi etiketiyle yeniden okurlarla buluşuyor. ‘Serenad’ın bu yenilenen edisyonunda okurlar için bir sürpriz de var. Okurlar, kitabın içinde yer alan QR kodu kullanarak Zülfü Livaneli ile kitap üzerine yapılan söyleşiyi dinleyebilecekler.
İkinci kitabım da İnkılap Kitabevi’nden, Prof. Dr. Seda Ünsar’ın ilk kitabı “Düşüş” . Çocukluk arkadaşı iki baş karakterin İstanbul’dan Los Angeles ve San Fransisko’ya uzanan hayatları üzerinden zengin bir içerik bizleri bekliyor.
Haftaya yine buradayım,