Sürdürülebilir akıllı ulaşım ağı kurmak için çalışılıyor
SummITS’22; ‘3. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’, 9-10 Mart tarihinde, Ankara’da BTK ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin bir araya geldiği ‘3. AUS Zirvesi’nde geleceğin ulaşım teknolojileri masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin tüm ulaşım altyapısının, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) stratejileriyle daha dinamik, güvenli ve çevreci bir yapıyla uyum içerisinde yönetilmeye hazır olduğunu söyledi ve “Akıllı Ulaşım Sistemleri; seyahat sürelerini azaltıyor, trafik güvenliğini artırıyor. AUS ile mevcut yol kapasiteleri daha etkin ve daha verimli kullanılıyor, enerji verimliliği artırılarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlanıyor ve çevreye verilen zararları azaltma yolunda çok önemli mesafeler kat ediliyor” açıklamasını yaptı. Karaismailoğlu, şunları vurguladı: “Akıllı Ulaşım Sistemleri; eğitim, sağlık, sanayi, enerji, inşaat, bilişim yazılımı, haberleşme ve otomotiv gibi dev sektörlerin etkileşimiyle gelişen büyük bir yapıdır. O nedenle biz de ulaştırma ve haberleşme alanlarındaki küresel gelişmeleri yakından takip ederek, Türkiye’yi çağın ötesindeki yeniliklerle buluşturma gayretindeyiz. ‘Lojistik-Mobilite-Dijitalleşme’ başlıkları altında geleceğe dönük büyüme potansiyelleri ve bu alanlara yönelik doğru strateji ve politikalar ile gerçekçi hedefler belirledik. Projelerimizi, gelişim alanlarımızı bu eğilimleri dikkate alarak ‘Ulaştırma ve Lojistik Master Planı’ çerçevesinde geliştirdik.”
Alternatif enerji kaynaklarıyla şehirler daha temiz kalıyor
Karaismailoğlu, “Ülkemizin deniz ve boğazlarındaki seyir emniyetini, bilişim ve yeni nesil iletişim sistemleri ile geliştiriyoruz. Uzay Vatan’daki varlığımızı güçlendirmek için uydu ve uzay çalışmalarımıza hız verdik” şeklinde konuşarak AUS ile vatandaşların daha güvenli, konforlu, emniyetli, çevreci ulaşım sistemine kavuşmasını hedeflediklerine dikkat çekti. AUS alanına tüm ulaşım modlarına entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağını kurmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Karaismailoğlu, “Alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçlarla, bisikletlerle, toplu taşımayı teşvik eden yöntemlerle şehirler daha temiz kalıyor” dedi.
‘Türkiye Kart’ dijital uygulamasıyla farklı şehirlerde ödeme yapmak mümkün olacak
Bakan Karaismailoğlu, hazırlanan ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi Eylem Planı’nın Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Akıllı Ulaşım Sistemlerinin katkısıyla kısa vade hedeflerimizin faydalarının yanı sıra uzun vadede; yerli ve milli araç içi haberleşme ve bilgi sistemlerinin üretilmesi, kooperatif AUS uygulamalarının yaygınlaştırılması, otonom araçların yaygınlaştırılması, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi, hava taksi (VTOL) ve benzeri araçlara yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapılması, blokzincir teknolojilerinin kullanımı, ulaşımın tüm modlarında entegrasyonun sağlanması hedeflerine ulaşmak için idari ve fiziksel altyapıları hazırlamaya devam ediyoruz.” “Hızla gelişen otonom araç, araç-araç, araç-altyapı haberleşme teknolojileri gibi yeni nesil teknolojilerin takibi amacıyla, ilk örnek çalışma olacak ‘Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Uygulama Test Koridoru’nun kurulması için hazırlık ve planlama çalışmalarımıza başladık” açıklamasını yapan Karaismailoğlu, “Büyükşehirlerde otopark problemlerinin çözümlenmesi, zaman ve yakıt tasarrufunun sağlanması ile çevresel olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla, akıllı otopark projelerinin gelişmesine örnek teşkil edecek uygulamaları hayata geçiriyoruz. ‘Türkiye Kart’ sayesinde, farklı şehirlerde aynı toplu taşıma kartı veya dijital uygulaması ile ödeme yapmak mümkün olacak. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yol ve sürüş güvenliği konusunda avantajlarından faydalanmayı hedefliyoruz. Engelliler ve hareket kısıtlılığı bulunan kişiler için AUS kapsamında ihtiyaç ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ülkemizde Akıllı Ulaşım Sistemlerinin yaygınlaştırılması hususunda yetişmiş insan kaynağı çok önemlidir. Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğiyle 17 adet farklı konu başlıklarında eğitimler düzenledik. Bu doğrultuda Boğaziçi Üniversitesi ile geçtiğimiz yıl ‘Akıllı Ulaşım Sistemleri Alanında Çalışmalar Yapılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü’nü imzaladık. Ayrıca ‘Araç İçi Bilgi ve Haberleşme Sistemlerinin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi’ kapsamında da bir proje çalışmasını başlatacağız. Akıllı Ulaşım Sistemleri ile yollarımızı, demiryollarımızı, denizyollarımızı, havayollarımızı akıllandırdık” dedi.
Ulaşım ve BT’nin kesişim noktasındaki çözümleri vatandaşın hizmetine sunmak istiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ‘3. AUS Zirvesi’nde; AUS Politikaları oturumunda moderatörlük yaptı. Akıllı ulaşımla ilgili yapılan politikaların önemi hakkında konuşulan oturuma; ERTICO CEO’su Joost Vantomme, UAB Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, AUS Amerika Başkanı & CEO’su Laura Chace, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir katıldı. Bakan Yardımcısı Sayan, “Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS); dünya ulaştırma gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Bu kapsamda Bakanlık olarak bilişim teknolojilerindeki gelişimlere uygun olarak tüm ulaşım modlarımızda akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Bakanlık olarak AUS alanında sektörü yönlendirecek politika, strateji ve eylemler ile ihtiyaç duyulan mevzuatı belirleyecek çalışmalara devam ediyoruz” şeklinde konuştu ve ülkemizin güçlü bilişim ve haberleşme altyapısının sunduğu imkânlarla; ulaşım sektörüyle bilgi ve iletişim teknolojilerinin kesişim noktasında ortaya çıkan çözümleri vatandaşların hizmetine sunmayı amaçladıklarını söyledi. “2016 yılında ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetleri ile ilk yatırım döneminde yüzde 1 seviyesinde olan yerlilik oranını, bugün itibariyle yüzde 33’ler seviyesine getirmiş durumdayız” ifadesini kullanan Sayan, “Hedefimiz bu oranı çok daha ileriye taşımak” dedi.