SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ ORTAKLIKLARI YAPIYORUZ
Günümüzde sürdürülebilirlik, dijitalleşme, doğaya saygı anlaşılabilir, içi dolu, güzel kelimeler. Oysa 10 yıl önce durum böyle değildi, 20 yıl önce tamamen farklıydı, 35 yıl önce bambaşka. İşte biz Doğuş olarak 35 yıl önce dijitalleşmeyle ilgili vizyonun henüz kurgulandığı yıllarda işe başladık. O günlerden bu günlere 600’den fazla proje tamamlayarak önemli tecrübeler elde ettik.
Bugünlerde geçmiş tecrübelerimizden aldığımız güvenle müşterilerimizi memnun etmeye daha fazla odaklıyız. Yüksek kalitede hizmet üretiyoruz ve sürdürülebilir ortaklıklar için çabalıyoruz. Her zamanki gibi Veri Merkezi Çözümleri, Kurumsal Network Çözümleri ve Elektronik Güvenlik Sistemleri ana iş kollarımız.
Bugün bu yazıda Veri Merkezi Kurulumu, FKM ve Veri Merkezi reorganizasyonu konularına odaklanacağız.
4 ADIM TEKNİĞİ İLE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
1- Keşif ve Tasarım Çalışmaları
2- Yer Seçimi
3- Uyguluma, kurulum entegrasyon çalışmaları
4- Test ve devreye alma
Çok önemlidir. Uzun yıllar içerisinde geliştirdiğimiz bu akış sayesinde, proje yönetimi kolaylığı, Ayrı adımlarda destek verebilme, esnek taleplere karşı hızlı ve doğru çözüm üretebiliyoruz. Yukarıdaki adımların en başından yada bir kısmından projenizi ele alabiliriz amacımız her adımda yanınızda olarak tüm süreçlerinizin kusursuz ilerlemesini sağlamaktır. Bu metinde tekrar tekrar vurguladığımız gibi 4A yaklaşımımız 500+proje ve 35 yıl içerisinde tamamen tecrübe ile oluşmuş bir standart yaklaşımıdır.
Bir veri merkezinin kurulumu yapılırken adım adım her detay çok önemli. Örneğin modern veri merkezleri yaprak- omurga (leaf-spine) topolojisi üzerine kurgulanırken geleneksel veri merkezlerinde üç katmanlı topoloji kullanılıyor. 7/24 aktif olan bu alanlarda çok kritik cihaz bulunuyor her donanımın en iyi şekilde çalışmasını sağlamak da daha önce belirttiğimiz gibi detaylı bir iş süreci.
- Kusursuz çalışma ve devamlı bir şekilde izlenebilme,
- 7/24 çalışabilirlik,
- Çevreye göre en uygun şekilde tasarlanmış yapılar oluşturmak.
- Yangına duyarlı duman algılama, nem-iklimlendirme sistemleri, elektronik güvenlik sistemleri benzeri erken uyarı sistemleri,
- Güç yönetimi ve ağ bağlantılarını çeşitli kanallar aracılığıyla yedekleme başlıca odaklarımız.
6 Temel Bileşeni Çok Önemsiyoruz
Bir veri merkezi yatırımı planlanıyorsa 10 ila 15 yıl boyunca Kesintisiz çalışabilmesi için, işletmenin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarına göre özel olarak uyarlanması ya da ihtiyaçları değiştikçe uyum sağlama esnekliğine sahip olması gerekir. Oluşturulacak sistemin her parçası diğeri ile dengede çalışmalıdır. Biri olmadıkça diğer konu verimli çalışmaz bu nedenle detayları çok önemsiyoruz
1 – İklimlendirme: Uluslararası bazı kurumlar her yıl çıkan cihazlara ve iklim durumunlarına göre optimum sıcaklık tavsiyelerini yeniliyorlar. 23-24ºC her zaman en doğru sonucu vermeyebiliyor. (Örnek için linkedin sayfa linkimiz) Hassas İklimlendirme de tam da bu noktada olaya dahil olmaktadır. Sorunsuz çalışma için harici HVAC ekipmanı kullanılarak kurulum sırasında öngörülen ve planlanlanan belirli bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Sıcaklığı dengede tutarak içerisindeki ekipmanların sorunsuz ve iyi bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır.
İklimlendirme hakkında kapsamlı bilgi için yazıya devam etmeden önce bu bağlantıyı inceleyebilirsiniz.
2- Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK): Enerjinin sürekliliği ve yedekliliği için, tüm odadaki cihazların harcayacağı enerji büyüme ihtimalleri de göz önünde bulundurularak hesap edilmelidir. Tam yedeklilik sağlamak için sistem odasının kesintisiz güç kaynağının binanın kendi KGK’sinden ayrı olması önerilmektedir. Veri Merkezi / Sistem odası tasarımında maliyetleri önemseyerek riskleri doğru hesaplamak ve kesintileri sıfıra indirmek en önemli işlerden biridir. Yedekliliği de önemseyerek sizler için doğru hesaplamalar yapıyoruz.
3 – Rack Kabinet: Hangi rafları tercih edeceksiniz? Sunucu rafları iki ana türdendir – Açık Raflar (Open Frame Rack) Kabinet (Cabinet) – iki tür de sunucuların, depolama cihazlarının ve anahtarların fiziksel ağırlığını destekler. Uzman kadromuz tecrübesiyle en doğru standartları tercih etmenize yardımcı oluyor.
4- Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri: Doğaya, insana saygılı yöntemler seçerek afetleri engellemek büyük bir sorumluluk ve çaba gerektiriyor. Bizler bu noktada en doğru çözümleri sürekli olarak araştırıyor, deneyimliyor ve projelerinizde değerlendiriyoruz. Veri merkezi yakınlarında su ile söndürme sistemleri mevcut ise suyun elektronik aletlere vereceği zarar yüzünden gerekli önlemler alınmalıdır. Yangına hazırlıklı olma aşamasında su ile mücadele edilememe durumunda ilgili personeller eğitilmelidir. Ayrıca gerekli uyarı yazıları da hazırlanmalıdır.
5- Ortam İzleme Sistemleri: Su ve nem algılama, duman sensörleri, su dedektörleri gibi cihazlar cihazların en verimli şekilde çalışmasını sağlarken olası arıza ve kazaları da engelleyecek.
6 – Geçiş Kontrol Sistemleri: Personel giriş-çıkışlarının düzenli ve kontrolü olmasını sağlayıp kayıt altına almak güvenliği sağlamanın yanında performans için de önemli bir konu. Geçiş kontrol sistemleri gün geçtikçe daha fazla alana yayılım göstermektedir. Bu yüzden sunduğu kolaylıklar gereği bütün sistem odalarında tercih edilmesi gereken sistemlerdir.
Veri Merkezi FKM ver Bakım / Onarım Hizmetimiz
Veri Merkezleri/ Sistem Odaları tek kabinden bile oluşsa kesintiye uğramadan çalışması gerekmektedir. BT hizmetlerinin uzun süre kullanılamayacak şekilde kesintiye uğraması durumunda yada herhangi bir şekilde veri kaybı olması durumunda “felaket” protokolleri çalışır olmalıdır. Mevcut yapıdan ayrı bir noktada yedeklenmiş verilerin, bilgisayarların, serverlerın işlemeye devam etmesi. İşletmeleri iflastan dahi kurtarabilir.
FKM çözümlerinde farklı yöntemlerle veriler FKM’ye taşınabilir. Bu yöntemler seçilirken çözümün maliyeti ve performansı yanı sıra, iş birimleri ihtiyaçları doğrultusunda RPO-RTO değerleri göz önünde bulundurulmalıdır.
RPO (Recovery Point Objective – Kurtarma Noktası Hedefi) değeri, kurumun kabul edebileceği veri kaybı ile ilişkili bir değerdir. Veriler veri merkezinden (veya sistem odasından) belirli aralıklarla FKM’ye transfer edilir. Herhangi bir felaket durumunda, son transfer süresinden felaket anına kadar geçen sürede bir veri kaybı yaşanacaktır.
RPO, kurumun kabul edebileceği maksimum veri kaybını süre olarak ifade eder. Örneğin, bir kritik BT hizmeti için RPO değerinin 1 saat olması, BT hizmetinin en fazla 1 saatlik bir veri kaybı ile tekrar çalıştırılması hedeflendiği anlamına gelir. Herhangi bir felaket ile karşı karşıya kalındığında veya herhangi bir nedenle veri kaybı yaşandığında, BT hizmeti en azından 1 saat önceki durumunda (veri açısından) çalışır hale getirilebilmelidir.
RTO (Recovery Time Objective – Kurtarma Zaman Hedefi) değeri, kurumun kabul edebileceği kesinti süresi ile ilgili bir değerdir. Bir felaket yaşanması durumunda, kesintiye uğrayan BT hizmeti, FKM’de devreye alınacaktır. RTO, kesintiye uğrayan BT hizmetinin ne kadar süre içerisinde çalışır hale getirileceğine dair hedef süredir. Örneğin bir BT hizmeti için RTO değerinin 4 saat oluşu, hizmetin herhangi bir nedenle çalışamaz hale gelmesi durumunda en geç 4 saat sonra içerisinde çalıştırılması gerektiği anlamına gelir.
RTO – RPO değerlerinin iyi hesap edilmesi ihtiyaca uygun FKM yapısının kurgulanması gerekmektedir.
FKM çözümü detaylı pek çok konuyu içinde barındıran önemli bir projedir, detay tüm konular için Veri Merkezi Çözümleri sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Veri Merkezi Reorganizasyonu alanında ise iş süreçlerini en pozitif şekilde etkileyecek hamleleri yaparken sürekli giderleri düşürücü hamleler yapıyoruz. Bu noktada uluslararası standartlara en uygun şekilde çalışıyor hizmet kalitemizi en iyi noktada tutuyoruz.
Muğla Belediyesi Çalışmamızı incelediniz mi?
BT / IT alanındaki tüm sorularınızı yöneltebilirsiniz, içtenlikle yanıtlamak için bekliyoruz.