Sürdürülebilir kalkınma önündeki engelleri aşmak
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, ajansın son dönem çalışmaları hakkında bilgi vererek üniversite – sanayi iş birliğine vurgu yaptı. Ankara Kalkınma Ajansı olarak üniversite-sanayi iş birliğine yönelik projelere destek vermeye devam ettiklerini belirten Arif Şayık, Çankaya Üniversitesi’nin Polatlı Organize Sanayi Bölgesi ile iş birliğini öngören projesi için “Önümüzdeki yıl kırsal kalkınmaya ilgili projelerimiz olacak. Projelerimiz aynı zamanda yüksek teknoloji ve sosyal kalkınmayı da içerecek” dedi. ‘Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Geliştirilmesi ve Polatlı Organize Sanayi Bölgesi ile İşbirliği Projesi’, Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2014 Yılı Mali Destek Programı kapsamında destekleniyor.
Engelli vatandaşların yaşam kaliteleri artacak
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir diğer proje de; ‘Engelim Üretmeye Engel Değil’. Proje, Saray Engelsiz Yaşam Merkezi tarafından yürütülüyor ve zihinsel engelli bireyler tarımsal rehabilitasyon kapsamında eğitim alıyor. Projede merkezde yer alan sera alanının genişletilerek iyileştirilmesi de öngörülüyor. Arif Şayık da çalışmaları başlayan projeyle ilgili şunları söyledi: “Çocuk, genç, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracak, onlara artı değerler katacak sosyal kalkınma başlıklı projelere destek vermeye çalışıyoruz. Bu projenin de zihinsel engelli bireylerin üretime ve dolayısıyla sosyal hayata katılmaları yönünde çok önemli olduğunu düşünüyor ve destek vermekten mutluluk duyuyoruz.”
Topyekûn bir kalkınma anlayışıyla hareket ediliyor
Ankara Kalkınma Ajansı 2014 Çalışma Programı kapsamında başlayan İlçe Kalkınma Yol Haritaları çalışmaları da devam ediyor. Kızılcahamam’da gerçekleştirilen çalışmayla ilgili ilçenin sosyo-ekonomik gelişim potansiyelini ortaya çıkarmak ve sürdürülebilir kalkınma önündeki engelleri aşmak amaçlanıyor. Şayık konuyla ilgili, “İlçelerin kalkınma süreçlerine destek veren Ankara Kalkınma Ajansı, ilçelerde yerel aktörleri, kurumlarını ve sivil topum kuruluşlarını bir araya getirerek koordinasyon ve iş birliğini de geliştiriyor” ifadesini kullandı. Diğer yandan Ajans, bölgesel kalkınma hedefleri doğrultusunda her ilçe için sorumlu uzmanlar belirledi. Şayık, şu açıklamayı yaptı: “Ankara Kalkınma Ajansı sorumlu olduğu bölgedeki farklı nitelikteki potansiyelleri ortaya çıkarıp harekete geçirilmesini sağlamak ve bu kaynakların etkin kullanılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Ajans, topyekûn bir kalkınma anlayışıyla kamu kesimi, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimin geliştirilmesi, koordinasyon ve iş birliği sağlanması alanında da sorumluluklar taşıyor. Bu görevlerin etkin yürütülmesi için bölgenin iyi analiz edilip ilçeler düzeyinde imkân ve sorunların tespit edilmesi de büyük önem taşıyor. İlçe sorumlu uzmanları, ilgili ilçelerin Ajans’taki temsilcisi konumunda olacaklar. Uzmanı olunan ilçeyle ilgili güncel bilgilerin tutulması, paydaşlarla iletişimde irtibat noktası olunması, ilçenin kalkınmasına yönelik proje ve fikirlerin geliştirilmesi hususlarında yönlendirici olarak görev yapacak uzmanların, ilçelerin gelişim süreçlerinde yürütülecek çalışmalarda aktif görev almalarını hedefliyoruz.”