Sürdürülebilirlik, ‘mobilite’ demek
Mobil teknolojinin yaygınlaşması, uzaktan çalışan personele, saha ekibine verilen teknolojik destek sayesinde ekiplerin daha rahat ve verimli çalışmasına yardımcı oluyor. Fakat BT ekiplerinin destek ve güvenlik sorumlulukları da artıyor. Yönetilmesi gereken mobil cihazlar, korunması gereken şirket verileri ve artırılması gereken operasyonel verimlilik öncelik. SOTI bu noktada şirketlere MDM (mobile device management) çözümleri sunuyor. İş açısından kritik mobilite ile ilgili maliyeti, karmaşıklığı ve kesinti sürelerini azaltan kurumsal mobilite çözümü SOTI ONE Platform, mobil cihazların tek noktadan yönetilmesine olanak sağlıyor. “Teknolojimiz sağlık hizmetleri, acil durum hizmetleri, perakende ve nakliye ve lojistik (T&L) gibi ön saflardaki sektörlerde kritik destek sağlıyor” bilgisini veren SOTI Güneydoğu Avrupa Bölge Direktörü Ayşem Pınarlı, bu sektörlerdeki uygulama örneklerini de paylaştı.
Örneğin sağlık sektöründe, iş açısından kritik mobilite, hem çok zaman alan hem de maliyetli olan kağıt tabanlı süreçlerin yükünü hafifletiyor. Hasta verileri, hem hastane personeli hem de sahadaki sağlık çalışanları tarafından hızlı ve daha güvenli kaydedilebiliyor ve güncellenebiliyor. Acil durum hizmetlerinde çalışanlar için iş açısından kritik mobilite, ilk müdahale ekiplerine hayat kurtarmak için güç verirken, mobil cihazlar da sahada uzaktan teşhis edilebilir ve hızlı bir şekilde onarılabilir.
Geçmişte stok envanterini yönetmek ve güncellemek için saatler harcayan perakendecilere yönelik, özellikle belirli ürün türlerinde talep artışları olduğunda süreçleri kolaylaştırmak için de bir mobilite çözümü kullanılabilir. “Örneğin SOTI MobiControl, envanter kontrolü yapmak, yüksek talep gören ürünlerin stokları azaldığında siparişleri otomatikleştirmek, siparişleri almak ve fiyatlandırmayı yönetmek için kullanılabilir” bilgisini veren Ayşem Pınarlı, bir örnek daha paylaştı. Buna göre lojistik sektöründe iş açısından kritik olan mobilite, teslimat sürücülerine paketleri bırakmak ve alıcıya paketin getirilmesinin güvenli olduğunu bildirmek için mobil teknolojiyi kullanma yeteneği vererek, nakliye ve lojistik kuruluşlarının faaliyetlerine devam etmelerine olanak tanıyor. Detayları Ayşem Pınarlı ile konuştuk:
Kurumsal iş süreçlerinin entegrasyonu odağında SOTI ONE Platform’a yönelik ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
SOTI MobiControl, SOTI Xsight, SOTI Snap, SOTI Connect, SOTI Identity ve SOTI Central olmak üzere 6 üründen oluşan SOTI ONE Platform şirketlere, müşterilerinin her geçen gün değişen ihtiyaçlarına dinamik çözümler üretmelerine yardımcı olacak entegre kurumsal mobilite çözümü sunuyor.
Kendi bölgemiz açısından değerlendirirsek, kurumsal mobilite çözümümüz SOTI ONE Platform’a yönelik talep Türkiye ve Balkanlar’da, özellikle son yıllarda arttı. Hatta pandemi döneminde oluşan durağanlık bizi etkilemedi diyebiliriz. Aksine, her geçen sene pazar payımızı artırıyoruz. Bunda SOTI ONE Platform altında bulunan ürünlerin müşteriler tarafından benimsenmesinin ve Türkiye’nin en büyük markaları ile çalışmamızın büyük payı var. Bunun yanında, satış sonrası destek süreçlerinde sunduğumuz hizmet kalitesi de bizi öne çıkaran unsurlardan biri.
Biz mevcut ürünleri sürekli geliştirerek ve yeni ürünler sunarak bu ilginin devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Örneğin; son ürünümüz SOTI XSight, SOTI MobiControl ile entegre çalışarak kesinti suresinin en aza indirmeyi hedefleyen bir tanılama zekası. Yeni ürünlerimizle özellikle mevcut SOTI MobiControl kullanıcılarının memnuniyetini arttırmayı hedeflerken, sürekli kendimizi geliştirerek SOTI ONE Platform’a yönelik ilgiyi artırmayı hedefliyoruz.
Ürün başlığında ne gibi yenilikler gündeminizde? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Sektörde öncü niteliğindeki birçok yenilikçi çözümü ürün gamımıza ekleyerek ilerliyoruz. SOTI XSight bunlardan biri. Mobil cihazların kesinti sürelerini en aza indirerek işletmelerin yatırım getirilerini en üst seviyeye çıkarmalarını hedefleyen bir destek çözümü. SOTI ONE Platform’un diğer bir üyesi SOTI Snap ise bir uygulama geliştirme platformu. Şirketlerin yeni uygulamalar hayata geçirirken kendilerine sunduğu basit no kod uygulama çözümü ile hem zamandan tasarruf etmesine hem de maddi olarak daha makul bütçelerle uygulama geliştirmesine olanak sağlıyor. Bir diğer inovatif ürünümüz SOTI Connect ise yazıcıların yönetilmesini destekleyerek, şirketlerin çıktı baskı kalitesi, kafa değişimi ya da kağıt sıkışması gibi sorunları uzaktan yönetmelerini sağlıyor. SOTI Connect ile IoT dalında birçok ödül de kazandık.
Uzaktan yönetilen bir iş gücüne doğru ilerlerken, küresel olarak IoT çözümlerini benimsemenin, işlemleri daha basit, daha akıllı ve daha güvenilir hale getirmenin anahtarı olduğuna inanıyoruz. Şirketlerin, IoT ekosistemlerini olabildiğince basit bir şekilde çalıştırmak ve her bir uç noktanın tam görünürlüğüne sahip olmak için tek bir entegre cihaz yönetimi stratejisine sahip olmaları gerekiyor. Biz de IoT alanında ürün geliştirmelerimize tam hız devam ediyoruz.
Bununla ilgili paylaşabileceğim son gelişme ise yeni kurduğumuz SOTI Aerospace. Dünyanın dört bir yanından endüstri lideri araştırmacılar, bilim adamları ve mühendisler ve akademi ile birlikte çalışan SOTI, bu bölümünü finanse etmek için başlangıçta 20 milyon dolar yatırım yaptı ve bu yatırım artarak devam ediyor. Buradaki çalışmalar drone’ları desteklemek amacıyla donanım ve yazılım sistemlerine odaklanıyor. Araştırmamız şu anda sağlık uygulamalarına odaklanmış olsa da, bu teknolojinin nasıl uygulanabileceğine dair birçok başka olasılık görüyoruz.
İş ortağı yelpazesini genişletmek gündeminizde mi?
Herhangi bir pazara girerken, ana odağımız bölgedeki endüstri uzmanlarıyla güçlü ortaklıklar kurmak. İlk günden bu yana müşterilerine katma değerli hizmet sunan iş ortaklarımızla ilerlemeyi tercih ediyoruz. Türkiye ve Balkanlar’da bizimle aynı vizyona sahip, çözüm odaklı ve müşterilerimize teknik anlamda katkı sunabilen her iş ortağına kapımız açık.
Türkiye pazarını ve potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye çok güçlü bir pazar ve bölgesinin lideri konumunda stratejik öneme sahip. Bu sebeple bölgeye artarak yatırım yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’den 14 ülke yönetiyor ve önümüzdeki yıllarda yeni pazarlara giriş yaparak bölgeyi büyütmeyi hedefliyoruz. Bununla orantılı olarak hem Türkiye hem de diğer ülkelerde yerleşik ekibimiz de genişleyecek. Büyüyen ekibimiz ile stratejimiz, orta ve küçük ölçekli bölgedeki tüm firmalara ulaşarak her kurumun mobilite ihtiyaçlarına çözüm sunmak.