Sürdürülebilirlik, tasarrufla mümkün
Esaslı kış günlerinden merhaba,
Bu hafta yine zengin bir gündemle karşındayım. Ülkemizin ilk arama kurtarma sivil toplum örgütü AKUT Arama Kurtarma Derneği, Genel Bilgi Teknolojileri işbirliğinde geliştirdiği ve 1 yıl önce yayınına başladığı “Güvendeyim” uygulamasını; İngilizce dil desteği sonrası, yeni özelliklerle güncellemiş. Google Play ve Apple App Store’da yer alan uygulamaya; acil durumlarda kullanılmak üzere siren ve titreşim butonu, ana ekran için karanlık mod desteği ve akut://güvendeyim şeklinde farklı uygulamalardan açılabilmesi için URL Scheme seçeneği eklenmiş. Siren ve titreşim özelliği de “Ayarlar” menüsünden “sürekli çal” ya da “bir defa çal” şeklinde tercih edilebiliyor. Standart SMS tarifesi üzerinden operatör tarafından ücretlendirilen uygulama, deprem riski sürekli kendini hissettiren memleketimde önemli ve cepte yerini alması gereken bir uygulama.
11-17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası, pandemi döneminde önemi anlaşılan ‘sürdürülebilirlik’ için atılması gereken adımları paylaşma fırsatı da yarattı. Her açıdan sınırlı kaynaklara karşılık atılması gereken adımlar ile başarı hikayesi yazanları bu sayfada konuk etmek de boynumun borcu. Misal Turkcell, altyapı ve iş süreçlerinde uzun yıllardır kullandığı çevre dostu çözümlerle 2020’de 165 milyon kilovat saatlik enerji tasarrufu sağlamış. Doğa ve iklim değişikliği konularının pandemiyle birlikte daha da önem kazandığı 2020’de Turkcell, çevre dostu sistemlere 28,6 milyon TL değerinde yatırım yapmış. Hem 2019’da hayata geçirilen Turkcell Enerjim Servisi de şirketlere tasarruf imkanı sağlıyor. Kurumların enerji tüketimini kontrol altına alan, verimliliklerini artıran ve enerji maliyetlerini düşüren Turkcell Enerjim Servisi ile ilk yatırım maliyetine gerek duymadan enerji tüketimleri anlık olarak takip edilip kontrol altına alınıyor. Turkcell ayrıca 69 noktaya kurduğu güneş panelleri ve rüzgar türbinlerine 2020’de yenilerini eklemiş, yenilenebilir enerjiden faydalandığı saha sayısını 125’e çıkararak temiz kaynaklardan enerji tüketimi sağlamış. Turkcell’in hedefi net: 2030’a kadar tüm veri merkezleri, baz istasyonları ve ofis binalarında elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamak.
SOCAR Türkiye’nin iştiraki Bursagaz ise Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında abonelerine doğalgaz kullanımı ve enerji tasarrufuyla ilgili önerilerde bulunmuş. Tüketicilerde farkındalık yaratma hedefine dikkat çeken Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli, “Binalarda ve evlerde alınan küçük önlemlerle büyük enerji tasarrufları sağlanabilir. Örnek olarak, LEED Platinum Sertifikası’na sahip, sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımla tasarlanan Genel Müdürlük binamızda yürüttüğümüz çalışmalarla, enerji tüketiminde yıllık yüzde 14’e varan oranlarda tasarruf sağlıyoruz. Bu oran, 22 evin yıllık tükettiği elektrik enerjisine denk. Elektrik tüketiminin otomasyon sistemiyle kontrol edildiği binada, çatı ve cephesindeki güneş panelleri ve rüzgar türbini ile elektrik enerjisi ihtiyacının önemli bir kısmı güneş ve rüzgar enerjisinden karşılanıyor. Bursagaz Genel Müdürlük binasında yapılan çalışmalarla toplamda 84 konutun enerjisine eş değerde tasarruf sağlandı” bilgisini vermiş.
Hedef önce ‘tüketicide farkındalık yaratmak’ ve yine bir SOCAR Türkiye iştiraki olan Kayserigaz açıklamasında, binalarda yalıtım ile faturalarda iklim koşullarına bağlı olarak yüzde 50 civarında tasarruf sağlanabileceğine vurgu yapılmış. Merkezi sistemlerde kullanılan pay ölçer ile tüketicinin, harcadığı kadar fatura ödemesi ve yüzde 30’a kadar tasarruf sağlanabilmesi de cabası. Radyatörlerin ısı akışına engel olmayacak şekilde kullanılan ev eşyaları ısı kaybını önlemede birebir. İdeal oda sıcaklığı 20 ila 22 derece arasında ve odalarda termostat kullanarak dereceyi kontrol altına almak da Kayserigaz önerileri arasında.
Ağaç atıkları kurumsal bilgisayarlara dönüşüyor desem… Çünkü Dell Technologies, yüzde 21 oranında biyoplastik bulunan bilgisayarları ile doğa dostu malzemelerini ve ambalajlarını kullanıcılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Tasarımında ağaç atıklarından elde edilen plastiklerin kullanıldığı yeni Latitude 5000 ve Precision 3560 ise sürdürülebilirlik konusunda bir adım daha ileride. 2030’da ürünlerinin yarısından fazlasının geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzemelerden oluşmasına ilişkin “Dell’in 2030 hedeflerini” destekleyecek şekilde kağıttan elde edilen bir yan ürünün kullanıldığı bu cihazlarda yüzde 21 oranında biyoplastik içeriğe sahip kapaklar var. Dell Technologies’in daha fabrika aşamasında başlayan güvenlik özellikleri, tedarik zinciri güvenliği ve bütünleşik kontrollerin yanı sıra işletim sisteminin genelinde kötü amaçlı saldırıları önlemek, algılamak ve bu saldırılara tepki vermek üzere tasarlanmış yerleşik korumayı da ekleyeyim.
Haftaya yine buradayım,