Süreçler yeniden tanımlanıyor
Netaş Servis Sanallaştırma ürünü; finans sektörü başta olmak üzere tüm sektörlerde sürekliliği olan faydayı hedefliyor.Bilişim alanındaki 50 yıllık tecrübesiyle Netaş, test alanında kapsamlı hizmetler sunuyor. Yurtdışı ve yurtiçi projelerde fonksiyonel, performans, regresyon, entegrasyon ve güvenlik testleri Netaş’ın uzman ekipleri tarafından yapılırken, bu alanda Mobil Test Otomasyonu ve Ölçeklenebilir Performans testi araçlarından da yararlanılıyor. Bu başlıklardan biri olan servis sanallaştırma; servislerin sanal karşılıklarının gerçeğe yakın bir şekilde, veri ve performans davranışlarının simüle edilmesini sağlayarak yazılım geliştirme süreçlerinde gerçek servislere bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Bu servisler mevcutta olmayan, yani geliştirilmemiş, mevcutta olan kısıtsız bir servis ya da mevcutta olan kısıtlı bir servis olabiliyor.
Netaş Servis Sanallaştırma; tamamen web tabanlı ve çoklu kullanıcı ve şirket yapısında. Bu, piyasadaki birçok üründe olmayan bir özellik. Bunun yanında, Netaş Servis Sanallaştırma ölçeklenebilir yapıda. Yani aynı servis birden fazla makinede çalışabiliyor. Bu özellik ile şirketler, performans testlerini servis sanallaştırma sistemi üzerinde performans sorunu yaşamadan gerçekleştirebiliyor. Yapının bir avantajı da kolay destek alabilme imkânı.
Kullanım alanına göre farklı faydalar
Günümüzde servis temelli mimarinin yaygınlaşması ile kurumların iç ve dış sistemleri işlevlerini servisler vasıtasıyla gerçekleştirmekte. Yazılım geliştirme ve test ekipleri de yazılım geliştirirken bu servislere ihtiyaç duyuyor. Bu servislerin sanal karşılıkları servis sanallaştırma sisteminde tanımlı olduğunda ise geliştirici ve test uzmanları, servislerin ayakta olmasını beklemeden geliştirme ve testlerine devam edebiliyor. Bu sistem üzerinde sanal servis davranışını kendi belirleyebildiği için servisin tam davranışını kendisi manuel olarak tanımlayabiliyor. Böylece geliştirici ve test ekiplerinin bütün koşulları dikkate alarak geliştirme ve testleri yapması da mümkün oluyor.
Yazılım geliştirme, test ve devops ekiplerinin kullanabildiği servis sanallaştırmanın kullanım alanına göre çok çeşitli faydaları söz konusu. Öncelikle servis sanallaştırma; henüz geliştirilmemiş servisler için olduğu gibi, mevcut servisler ve kısıtlı erişimli servisler için de kullanılabiliyor. Geliştirilmemiş bir servis için tanım dosyasının servis sanallaştırma sistemi üzerine tanımlanmasıyla servisi üreten ve kullanan ekipler arasındaki bağımlılık da ortadan kaldırılıyor. Bunun yanında, geliştirilmiş ve halihazırda kullanılmakta olan bir servisin sanallaştırılmasıyla, bu servis için test ve geliştirme esnasında karşılaşılacak kesintiler devre dışı kalıyor. Yani geliştirme ve test ekiplerinde beklemeler en aza indiriliyor.
Engeller ortadan kalkıyor
Sadece belirli zaman aralıklarında erişim izni verilen servislerde zaman sınırlamasının ortadan kaldırılmasıyla servis geliştirme ve test anında istenen zamanda erişim sağlanabiliyor. Maliyet sınırı olan servisler ücrete tabi ve çağrım başına ya da abonelik üzerinden ücret ödenmesi esas. Ancak, bu servislerin de sanallaştırılmasıyla servis kullanım maliyetlerinden kurtulmak da mümkün. Dış sistem bağımlılığı olan servisler için performans testi ciddi bir sorunken, servis sanallaştırma sistemi üzerine tanımlanmış bir servis için, performans davranışı değiştirilerek farklı performans koşullarında sistemin performans testi yapılabiliyor. Böylece canlı ortama da daha güvenli çıkılabiliyor. Servis sanallaştırma ile ekip dışı servis kullanımından kaynaklanan bağımlılıklar ortadan kaldırıldığı gibi, ekiplerin çevik yazılım süreçlerini kullanabilmesini sağlayacak engeller de devre dışı kalıyor.
Netaş Servis Sanallaştırma ile hedefler büyük
Servis sanallaştırma hızlı büyüyen bir pazar. Özellikle Türkiye’de finans ve telekomünikasyon firmalarının gelecek 3 yıllık süreçte bu ürünü bünyelerine dahil etmesi öngörülüyor. Netaş da yerli ve yetkin bir teknoloji geliştirici olması, son teknolojiler ile ürünü geliştirmesi ve müşterilerine sağladığımız avantajlar ile bu pazarda ciddi pay almayı öngörüyor. 2017 yılı TESİD Yenilikçiliğin Ticarileştirilmesi Ödülü’nü alan Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri (OSOS) Projesi’nde aktif olarak Netaş Servis Sanallaştırma ürünü kullanıldı. Elektrik dağıtım firmalarına dönük bir proje olan OSOS, 20’ye yakın servis entegrasyonu içeriyor. Bu servisler için Servis Sanallaştırma sistemi üzerinde sanal servisler oluşturarak dış sistem bağımlılıklarını ortadan kaldıran Netaş mühendisleri, servis için beklemeleri azaltarak entegrasyondan kaynaklanan bekleme risklerini de ortadan kaldırmayı başardı. Netaş Servis Sanallaştırma ürünü için belirli müşteriler ile demo aşaması devam ediyor. Hedef ise 2018 yılının ilk yarısında ürünü belirli müşterilerde konumlandırmak.
Finansta süreçler yeniden tanımlanıyor
Servis sanallaştırmada gelişim, gerek finans sektörünü gerek fintech yapısını yeniden tanımlıyor. Servis sanallaştırma; temelde servislerin gerçeğe benzer sanal karşılıklarının oluşturulması ve bir platform üzerinde konumlandırılmasına dayanıyor. Netaş Yazılım Geliştirme Yöneticisi ve Servis Sanallaştırma Ürün Yöneticisi Gürkan İndibay’ın dikkat çektiği gibi, servis sanallaştırma platformları bu sanal servisleri içinde barındırırken, gerçek servise ihtiyaç bırakmıyor. “Servis sanallaştırma; çevik yazılım ve DevOps konseptlerinde geliştirmelerin canlıya çıkışı ve test süreçlerinde kişi bağımlılığını veya süreç sınırlamalarını en aza indiren otomatik bir yapıyı ortaya koyuyor” bilgisini veren Gürkan İndibay, 2018 yılı stratejileri hakkında şu detayları paylaştı:
“Türkiye’de servis sanallaştırma farkındalığının gelişimine şahit oluyoruz. Netaş olarak, geliştirdiğimiz ürünle çok doğru bir zamanda pazara girdik. Servis sanallaştırma, tüm sektörlerde konumlandırılabilir. Ama özellikle finans sektörünün farkındalığının hızlı gelişmesini, tüm bankaların gelecek 3 yıllık süreçte bu yapıyı envanterlerine katmasını bekliyoruz. Bu beklentilerimizi 2018 yılı stratejilerimizde de ortaya koyuyor, ürünümüzle her bankayı hedefliyoruz. Netaş olarak küresel pazarlarda etkiniz ve bu ürünümüzle uluslararası pazarları da hedefliyoruz. Bu yapıyı kendi iç projelerimizde yaygınlaştırıp, sunduğumuz değeri geliştirirken, müşterilerimizde kurulum ile bu değeri onlara da aktaracağız.”