Süreçlerde paylaşım verim demek
İş birimi-iş analisti-yazılım test ekipleri arasında verimli bir iş köprüsü var. Bu köprü, kurumsal adımların verimliliği, zaman ve maliyet avantajı adına önemli.
Yazılım testi alanında gelişen ihtiyaçlar, bu başlıkta uzmanlıkları çeşitlendiriyor. Konuyla ilgili İngilizce bir kitaba, ‘Business Analyst’s Mentor Book’a imza atan Keytorc Yönetici Ortağı Emrah Yayıcı’ya göre, test ve iş analizi ekiplerinin koordinasyonu, verimlilik demek. Yayıcı, “Amazon.com’da 2013 Eylül’ünde satışı başlayan kitapta süreçler, teknikler gibi bir iş analistinin bilmesi gereken tüm kavramları anlatıyoruz’ dedi.
n Kitaba geri dönüşler nasıl?
Tüm dünyada iş analistleri her projede en çok çalışanlardır, iş birimi ve yazılım arasında köprü olurlar. Bu, işin en zor tarafı ama yeterince takdir edilmiyorlar çoğu projede. Oysa araştırmalara göre, yazılım projelerinin başarısızlık oranlarının yüzde 55’i süreçleri doğru belirleyip doğru ilerlememekten kaynaklanıyor. O yüzden artık iş analistlerine önemli yatırımlar yapılıyor. Bu konuda farkındalık oluştu. İş analistlerinin işini nasıl daha sistematik yapabileceği üzerine çalışmalar yapılıyor. Bu kitap onu derli toplu bir biçimde sundu.
n Bu iş yükü konusunda nasıl bir farkındalık var?
Şirketler son 2 yıldır bunun farkında. Çünkü bankalar, telekom ve sigorta şirketleri, yani BT yapısı büyük şirketler iş analizi ekiplerine önemli yatırım yaptı. Biz de bu yatırımların içindeyiz. Birçok proje yaptık, danışmanlık verdik, Türkiye’de çalıştığımız 400’e yakın şirket oldu.Eskiden küçük ölçekli yazılım şirketlerinde bu bilinç yoktu. Ama şimdi teknokentlerdeki yazılım şirketlerimize bakın, 10 kişinin en az 3 tanesi iş analisti, 2 tanesi test mühendisi, yani yazılım geliştirmeyi daha metodolojik biçimde yapıyorlar. İş analisti müşteri ihtiyaçlarını anlıyor, tarifi yapıp yazılım ekiplerine devrediyorlar. Test ekipleri de yapının testlerini ve kontrolünü yapıyor. Bu, projelerin başarı oranları arttıkça yatırımın geri dönüşünün ne kadar yüksek olabildiğini şirketlere gösterdi ve böylece iş analistlerine ciddi yatırım yapılmaya başlandı.
n İş analizinde nasıl bir teknikle yol almak gerekir?
Stratejimiz; detaydan genele değil de, genelden detaya gitmek. “Biz bir uygulama yapalım, bunu nasıl olsa satarız’ demek yerine, kullanıcı, müşteri ve ihtiyaç odaklı ilerliyoruz. Büyük veriyi daha stratejik kullanabilmek için bu bir fırsat. Sektörün, müşterilerin neye ihtiyaçları var, bunun için hangi teknolojik uygulamalardan yararlanılabilir? Bunun aksi bir yöntem, zaman ve paranın boşa harcanması demek.
n İş analisti nasıl adımlar atmalı?
Bir projede teknik olarak işe iki soruyu sorarak başlamalı: Neden bu proje talebi geldi ve bu proje talebi ile kimlerin hangi ihtiyaçlarını karşılayacağız? Sonrasında buna uygun tekniği düşünün. Zaten tüm bu başlıklar içinde işin en kolay tarafı teknik taraf. Bu nedenle iş analistlerinin sadece teknik yeterliliklerinin olması yetmez.
n Yazılım geliştirmede ağırlıklı olarak ne gibi hatalar yapılıyor?
Bazen şirketlerin genel bir yanılgısı oluyor: Dünyada bize en iyi uyabilecek yapıyı bulalım, bunu da her projede uygulayalım. Ama her yere aynı takım elbiseyle gidemezsiniz. Her projede aynı teknikleri ve yazılım yapılarını kullanmanız mümkün değil. Dünyadaki en iyi uygulamalara bakıp proje bazlı olarak size en uygun olan yöntemi seçmeniz gerek. Dünyada yazılım geliştirme anlamında iki yaklaşım var: Waterfall (şelale) ve agile (çevik) kavramı. Test ve yazılım yöneticilerine projenin başında ciddi görev düşüyor. Bu projede hangi yöntemi kullanmalıyız, otomasyondan nasıl faydalanmalıyız? Bu soruların cevaplarını proje bazlı vermeleri gerek. Yolun başında bu kararı almaları, doğru işleyen bir proje demek. Kitapta da belirttiğimiz gibi, bu konuda kurallarınız olması önemli. Aksi halde kaos vardır.
n BT birimleri bu test felsefesine açık mı?
Evet, eskiden test için yatırım yapmak lüks olarak görülüyordu. Ama bunun katma değerini gördükten sonra tüm şirketler bu konuya yatırım yaptı. Testi de yazılımı geliştiren kişi yapardı ve bir süre sonra, hata varsa da göremezdi. Şimdi bu hataların önünde iş analistleri var. Test ekipleri de alaylı olarak test yapmaktan, metodolojik olarak test yapma aşamasına geçtiler, yani test teknikleri kullanmaya başladılar. Böylece yazılımı daha doğru ve bütünsel test edebilirsiniz. Bunlara ‘ileri seviye test ekipleri’ diyoruz. Burada daha kapsamlı tekniklerden yararlanıyoruz, araçlar çoğalıyor.