Süreçleri sadeleştirme fırsatı elde ediliyor
Mobil çözümlere yapılacak yatırımlar, kurumun makro stratejilerinin bir parçası olarak konumlandırılmalı. Sektör içindeki trendler kadar, sektör dışındaki gelişmeleri de yakından takip etmek önemli. Bu noktada, ihtiyaca göre danışmanlık desteği alma gereksinimi kurumdan kuruma değişebilir. “Bunun yanı sıra Fintech’lerle çözüm ortaklığı fırsatlarını değerlendirmenin de önemli olduğunu düşünüyoruz” bilgisini veren Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Burak Seyrek, kurumsal yaklaşımlarını şöyle anlattı:
“İş Bankası olarak kurumsal mobil çözümlerimiz ile amacımız bir yandan operasyonel giderlerimizi azaltmak, diğer yandan süreçlerimizi basitleştirerek, işlem sürelerini kısaltarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde sonuçlandırmak. Kurumsal mobil çözümlerin diğer OpEx azaltıcı uygulamalara göre müşteri ve çalışan memnuniyetini artırma, tasarruf imkânı sağlaması yönünden daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse; pilot aşamasında olan Dijital Onay uygulamamız üzerinde çalışan ve şubede kredi sözleşmelerini tablet üzerinden aldığımız yeni sürecimizle ilgili, şubelerde kağıt sözleşme sayısını yüzde 70 oranında azalttık. Aynı zamanda müşterilerimiz ve çalışanlarımız için de meşakkatli bir süreci pratik bir deneyime dönüştürmüş olduk.”
Aracılar devre dışı kalıyor
Burak Seyrek, mobil çözümlerin kurumsal süreçlere katkısını iki başlık altında değerlendirdi. Birincisi; süreçlerin çevik dönüşüme adaptasyonu, ikincisi de iş sürekliliğine olan katkısı. “Bu kapsamda mobil çözümleri dijital dönüşümün bir parçası olarak konumlayıp, dijital dönüşüm stratejisinin içerisinde ele alıyoruz” bilgisini veren Burak Seyrek, kurumsal stratejilerini şöyle tanımladı:
“Dijitalleşmenin anahtar kelimesi “aracısızlaştırmayı” sadece müşterilerimizi dijital kanallara yönlendirmek olarak değil, iş yapış şekillerimizde müşterilerimizi ve çalışanlarımızı lokasyon bağımlılığı, fiziksel doküman bağımlılığı, donanım bağımlılığı gibi kısıtlardan kurtarıp, gerçek bir dijital çalışma ortamı yaratma olarak değerlendiriyoruz. Örneğin çalışanlarımız, WhatsApp üzerinden iletilen bir müşteri talimatını kurumsal mobil cihazlarda bulunan Mobil Nar uygulamamız üzerinden tek bir tuşla operasyon merkezine yönlendirebiliyor. Bunun gibi basit bir çözüm, tek bir adımda talimatlı işlemler sürecinde kağıt, faks, fiziki şube gibi aracıları devre dışı bırakabiliyor.”
Risk noktaları azalacak
Kurumsal mobil çözümlerin, kâğıtsız bankacılık süreçlerine hızla artan ölçüde etkisi olacağı öngörüsünü yapan Burak Seyrek’e göre, bu değişim de hem şube içerisinde çalışanların hem sahadaki mobil ekiplerin yetkinliklerini önemli ölçüde artıracak. “Özellikle müşteriye erişimde saha ekiplerinin öneminin daha da artacağını öngörüyoruz” diyen Burak Seyrek’e göre, ikinci büyük gelişim alanı ise kurum içi süreçlerin daha fazla mobilleşerek, hız ve süreklilik kazanması. “Artık kurumların çalışanlarına tahsis ettikleri mobil cihazlar, iletişim ihtiyaçlarının ötesinde iç süreçlerin daha etkin yürütülmesinde de kullanılacak” yorumunu yapan Burak Seyrek, bir örnekle şu eklemeyi yaptı:
“Basit bir örnek vermek gerekirse; bir şube müdürü, onayına iletilen bir krediyi yurtdışında dahi olsa mobil telefonu üzerinden onaylayabiliyor. İş sürekliliği riski yaratan noktaların önümüzdeki dönemde mobil çözümlerin hayatımıza yoğun bir şekilde girmesiyle azalması, kurumların müşterilerine daha fazla odaklanabilmelerine imkân sağlayacak.”