Sürekli artan veriyi doğru depolamak önem taşıyor
Yapay zeka, IoT, otomasyon ve benzeri modern teknolojiler her sektörde şirketlerin verimliliğini optimize ediyor. Ancak aynı zamanda üretilen, toplanan, analiz edilen ve depolanan veri miktarında büyük bir artışı da tetikliyor. Veri miktarındaki bu atış, işletmeler için zorlu bir konu. Çünkü çok çeşitli gereksinimleri karşılamak için birbirinden farklı veri depolama çözümlerine ihtiyaç var. Bunun sonucunda da şirketlerin depolama mimarileri giderek daha karmaşık hale geliyor. Performans açısından önemli olan “sıcak” verilerin mümkün olan en hızlı şekilde alınabilmesi için şirketlerin kurumsal sınıf NVMe katı hal sürücülerine (SSD’ler) ihtiyaçları var. Ancak daha az sıklıkla erişilmesi gereken, “daha az sıcak” diye nitelendirilen veriler için uygun maliyetli kurumsal sınıf sabit disk sürücüleri (HDD’ler) kullanılabilir. Bu kademeli yaklaşım, verileri depolama ve verilere erişim maliyetinin optimize edilmesine yardımcı olur; şirketin kapasite, performans, kullanılabilirlik ve kurtarma gereksinimlerine göre istenen şekilde ayarlanabilir.
Özellikle KOBİ’ler için veri ve doğru depolama altyapısı, oyunun kurallarını değiştirebilir. Bunun nedeni, verilerin KOBİ’lerin her türlü iş sürecini anlamalarına ve iyileştirmelerine yardımcı olması. Bu sayede operasyonlarındaki verimsizlikleri tespit edebiliyor ve zorlukları çözerek sermayeden tasarruf sağlamalarına imkan tanıyor. Depolama altyapılarını buna göre optimize etmek için bu işletmelerdeki karar vericiler verilerinin potansiyelini ortaya çıkarmak için bazı temel hususları dikkate almalı:
1. Ölçeklendirme kabiliyeti: Ölçeklenebilirlik, özellikle yapay zeka gibi yeni teknolojilerin gelişmeye devam ettiği bir dönemde önemli. Yapay zeka destekli uygulamalar mevcut bilgileri işleyip analiz edeceğinden, önemli ölçüde daha değerli içgörüler ve veriler üretecek ve nihayetinde şirketlerin başarısına katkıda bulunmaya yardımcı olacak. Veri üretimi ve tüketiminin bu sürekli döngüsü; ölçeklenebilir ve verimli, ancak aynı zamanda da uygun maliyetli, işletme büyümesine ayak uydurabilen, büyük veri kümelerini ve teknolojideki hızlı ilerlemeyi yönetebilen yüksek performanslı veri depolama çözümlerine olan ihtiyacı artırıyor.
2. Toplam sahip olma maliyeti: Tüm işletmeler, uyguladıkları teknolojilerin Toplam Sahip Olma Maliyetini (TCO) düşürmeye odaklanıyor. Bunu yapmanın ise pek çok farklı yolu var. Örneğin, daha yüksek kapasiteli HDD’lere geçerek, fiziksel ayak izlerini artırmadan depolama yoğunluklarını artırabilirler. HDD’ler aynı zamanda terabayt başına watt (w/TB) açısından rekabetçi bir seçenek sunar, bu da daha az ısı üretimi nedeniyle güç tüketimini ve soğutma maliyetlerini düşürüyor. Eğer karar vericiler daha yüksek performans arayışındaysa, SSD’ler daha yüksek saniye başına giriş/çıkış işlemleri (IOPS) sunduğu için iyi bir tercih olacaktır. Diğer depolama kriterleri arasında güvenilirlik, enerji verimliliği, boyut ve esneklik bulunuyor. Farklı iş yükleri farklı performans düzeyi gerektirdiğinden, depolama altyapısının kullanım senaryosuna uygun olması da kritik önem taşır. Bunun yanı sıra, seçilen çözümlerin güvenilir ve veri bütünlüğünü sağlayacak nitelikte olması gerekir. Western Digital® gibi depolama üreticileri, işletmelerin ürettiği büyük miktardaki verileri depolamak için son derece güvenilir, daha yüksek kapasiteli, daha düşük güç tüketimli sürücüler sunarak sınırları zorlamaya devam ediyor.
Depolamada doğru çözümler
Rekabetçi niteliğini korumak veya büyümek isteyen şirketler için yeni depolama ortamlarına yatırım yaparken en iyi değeri elde etmek, son derece önemli. Western Digital’ın WD Gold® HDD yelpazesi, her ölçekten işletmenin ihtiyaç duyduğu yüksek kapasite, ölçeklenebilirlik, düşük toplam sahip olma maliyeti ve maliyet etkinliği sağlıyor. Bu HDD’ler, büyük kapasitelere ve sürekli veri erişimine sahip veri merkezleri için mükemmel bir tercih oldukları gibi, talepkâr kurumsal veri merkezi pazarına özel olarak üretildiler. Bu da onları, küçükten büyüğe tüm iş uygulamaları dahilinde; sunucu odaları, kule tipi iş istasyonları ve RAID dizileri için ideal bir çözüm haline getiriyor.
1 TB’dan başlayarak 24 TB1’a varan kapasitelerde sunulan ve 20 TB1 ve üzeri modellerinde OptiNAND™ teknolojisi barındıran bu HDD’ler, talep üzerine ölçeklenebilir ve yılda 550 TB2’a kadar ağır uygulama iş yükleri için özel olarak tasarlandı. Bu sayede KOBİ’ler, depolama yapılarını kurumsal düzeyde bir çözümle güçlendirebilirler. Büyük kurumsal işletim sistemleriyle geniş uyumluluk sunan bu diskler, arızalar arası ortalama 2,5 milyon saate kadar (MTBF)3 süre sunarak zorlu ortamlarda yüksek güvenilirlik sağlar.
Geliştirilmiş sistem tepkisi, güç kaybı koruması ve düşük gecikmeyle yüksek performans için özel tasarlanan Western Digital® Ultrastar® DC SN655 NVMeTM SSD’ler, alternatif olarak düşük güç tüketimiyle kurumsal düzeyde hızlar sunuyor. İşletmelerin özel ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli kapasitelerde sunulan SSD’ler, tek başlarına çalışabileceği gibi kademeli bir depolama ortamında güvenilir dayanıklılıkla zorlu iş yüklerinin altından kalkacak şekilde WD Gold® HDD’lerle mükemmel uyumla çalışabilir.