Suriye’de hedef, BT’de büyümek
Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen SHAAM Expo 2011, Türk BT şirketlerinin de çözümlerinin Suriye ile buluşması adına önemli bir fırsat oldu. Fuara katılan Logo Yurtdışı Satış ve Pazar Geliştirme Müdürü Şule Altuner, 15 yıldır uluslararası arenada olduklarını, biri Almanya, biri de Dubai’de olmak üzere iki yurtdışı ofisleri olduğunu söyledi. Komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmanın önemine dikkat çeken Altuner, Almanya’da CeBIT Fuarı’nda Suriye ve Kuveyt pazarları için iş ortaklarıyla tanıştıkları bilgisini verdi. Altuner, “Fuarın ardından iş ortağımız olan Alan Group ile çalışmalarımıza başlayacağız. Suriye’de KOBİ’lere yönelik ERP ürünlerimizle büyümek istiyoruz. Fuarla potansiyel müşterilerle bir araya gelmek, pazarı daha da yakından tanımak istedik” dedi. Altuner, pazara yönelik yaptıkları araştırma ve fuardan edindikleri izlenimler ışığında, Delphi ürün hatlarıyla Suriye’ye geldiklerini, bu hattaki tüm kategorilerle ülkede yer almak istediklerini ifade etti. Altuner, LOGO olarak pazara küçük paket ürünleri olan GO Plus ile gireceklerini belirtti. Logo’nun Suriye ve Kuveyt partneri Alan Group’un Genel Müdürü Housni Radi de, Suriye’de son yıllarda BT sektörünün gelişmesi adına atılan olumlu adımlara dikkat çekerek, Türkiye’ye yönelik büyük sevgiye, bu sevginin de, ülkede tüm iş kollarında işbirliği fırsatı yarattığına dikkat çekti.
Fuarın bir diğer Türk katılımcısı da İdea Teknoloji’ydi. Şirketin Kurucu Ortağı Aykut Güven, 2004 yılındaki kuruluştan beri sadece Türkiye pazarında çalıştıklarını, ama 2010 yılı ile birlikte tecrübelerini başka ülkelere taşıma kararı aldıklarını söyledi. Halen kanal oluşturma ve bağlantılar kurma yolunda ilerlediklerini belirten Güven, Suriye’nin ise yeni projeler yapmak istediğini ifade etti. Suriye’yi, Türkiye’nin 20 yıl önce başladığı hızlı değişimin eşiğinde gören Güven, şöyle devam etti: “Suriye’ye gelirken ağırlıklı olarak kamu sektörünü hedef aldık. Ama fuar sayesinde özel sektörü de tanıdık ve olumlu işbirlikleri yakalama fırsatımız oldu. Kamu sektöründe Suriye’ye hitap edecek çözümümüz Safe City. Bankacılık ve telekom sektöründe Türkiye’de yıllardır kullanılan çözümlerimizi de fuar sayesinde Suriye’de tanıttık. Fuar, potansiyeline inandığımız bölgede attığımız önemli bir adım.”
İdea Teknoloji Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetici Ortağı Şebnem Göktunç Aydemir de, fuarın ticari anlamda iyi bağlantılar kurma olanağı sunduğunu söyledi. Fuar sayesinde, teknolojik olarak yeniliklere ulaşmak isteyen bir yapı ile karşılaştıklarını belirten Aydemir, “Bu da, fuarın amacına ulaştığının göstergesi” dedi.
Gerginlikler etkisini gösterdi
Türk şirketleri için katılım ve çözümlerine yönelik ilgi sevindiriciydi belki, ama SHAAM Expo etkinliğine yıllardır katılan Suriyeli şirketler aynı iyimserliği pek paylaşmadılar. Mobilenet Kurumsal İlişkiler Müdürü Sahip el Helebi, Arap ülkelerindeki olaylar nedeniyle fuarın bu sene çok kalabalık olmadığı eleştirisini yaptı. Cep telefonu mağazacılığı alanında hizmet vermek istediklerini, bunun için hem Suriye özelinde hem de uluslararası alanda planları olduğunu anlatan Helebi, şöyle devam etti: “Birçok noktada şubesi olacak bir cep telefonu mağazasını fuarın ardından açmayı planlıyoruz. Herkesin görebilmesi, ulaşım açısından yakın olabilmesi için Şam’da otogara yakın bir noktada bunu hayata geçireceğiz. Türkiye’deki cep telefonu şirketlerini bu cep telefonu alışveriş merkezine davet edeceğiz. 2012 yılında Türkiye’de de benzer bir çalışmayı hayata geçirmek istiyoruz.”
Suriye’nin en büyük internet servis sağlayıcısı MTN’nin de Suriye’de planları büyük ve bunu, fuar alanında ayrı bir bölümde yerini alarak katılımcılara gösterdi. MTN Kurumsal Satış Müdürü Bassem Jablawi, fuarın bu pazardaki tüm şirketlere kapılarını açtığını, birçok alanda yeni teknolojilerin burada bireysel ve kurumsal meraklıları ile buluştuğunu, bu yüzden hem ülke hem de bölge için çok önemli olduğunu vurguladı.
BT’de devamlılık ve istikrar şart
Bölgede BT’nin gelişimi için sürdürülebilir stratejilerin saptanması, Arap dünyasında bu sektörün gelişimi önündeki engeller ve bunların aşılması halinde ortaya çıkacak potansiyel, geleceğe yönelik bölgesel BT stratejileri, SHAAM Expo ile aynı tarihlerde düzenlenen MENA ICT Week’te detayları ile ele alındı.
Etkinliğin sponsorlarından olan, Suriye’nin en büyük internet servis sağlayıcılarından Runnet’in Satış ve Pazarlama Müdürü Fadi Wannous, ülkede son yıllarda internet kullanıcı sayısının arttığını söyledi. Bu konuda herkesin üstüne düşen görevi başarıyla yaptığını ifade eden Wannous, “Suriye’de internet çok hızlı yayılıyor ve ilkokuldan üniversiteye kadar devam ediyor. Bu da bizi, internet bağlantılarını ülkenin her yayına yayma hedefine götürüyor” dedi.