Tablo, kek oldu
Başlıktan bir anlam çıkmıyor. Tablo, kek oldu ne demek?
Bir ressamın tablosu, kekin içinde resmedildi. (Nasıl yani?)
Ressam: Hollandalı 20. yüzyıl sanatçısı Piet Mondrian. Bu sayfadaki “tablosu,” bir kek ustasının elinde, ikinci resimdeki gibi oldu. Keki kesince, içinde Mondrian’ın “tanıdık” çizimi.
Un, şeker, yumurta, vanilya ile bu “olmadık” tabloyu kekin içine sokan kişi Caitlin Freeman. San Fransisco Modern Sanat Müzesi Kafesi’nin sahibesi.
Mondrian Keki’ni duyan, bundan istediği için, yeni Türkçe deyimle “yok satıyor.” Yaratıcılıkta sınır yok. Sınıra geldik sandığın an, hop sınırı geçen biri var sırada.
Bu kek, Caitlin Hanım’ın tek ürünü değil. Yüzü aşkın tatlı, kek, pasta, kiş içine de tabloları yerleştirmiş. Andy Warhol gibi bir Amerikan ikonu, Frida Kahlo gibi efsane bir sanatçı, Henri Matisse gibi modası asla geçmeyecek bir başka dev isim ve toplam 27 sanatçıdan almış ilhamını.
Vee… bu ilhamın son durağı, bir kek-kurabiye kitabı: “Modern Sanat Tatlıları” (Modern Art Desserts). Kitapta, her kek-kurabiye reçetesinin yanında, sanatçının orijinal eseri de var. Eser hakkında ayrıntılı öyküler, müzenin resim ve heykel sanatı küratörü Janet Bishop’tan.
Caitlin Hanım, çok da mütevazi. Kitabında, Mondrian kekini ilk kez yaptığında nasıl yüzüne gözüne bulaştırdığını anlatmış. Eh, bir kekin içine çikolatayla düz çizgiler çekmek, bunların bazısının içini gıda boyasıyla doldurmak ve bozulmadan pişmesini sağlamak her halde gayet zor. Yapa boza “binlerce” yapmış. En sonunda tutturmuş ve “olmuş.” İşin daha zor kısmı, keki pişirdikten sonra bir dilim kesince anlıyor, “olup olmadığını”.
Her şey iyi hoş da nereden akıl etmiş böyle bir yenilikçiliği?
Amerikalı sanatçı Wayne Thiebaud’nun kek ve pasta tablolarını gören Caitlin’in aklına, “Keklerin içini tablo gibi yapsam” fikri geliyor. Ama, pastacılık öğrenmesi lazım önce… New York’un ünlü pastacısı Miette’e başvurmuş: Bu konuda eğitimsiz olduğu için önce bulaşıkçı olarak almışlar işe. 7 yılda yavaş yavaş işi öğrenmiş. Ve mutlu son, tipik bir Başarı Öyküsü finali: Miette’e ortak olmuş. Başarısını, ülkenin taaa Batısındaki müze duyunca, davet etmişler.
İşin görsellik dışında ciddi sorunları var: Bazı renkleri, o renge uygun tatlarla temsil etmek zor. Ayrıca, bu özel kekleri hazırlamak normalden uzun sürüyor. Hatta bazen gün boyu… Kekin içindeki şeklin kek boyunca bozulmaması için neler yapılması gerektiğini Caitlin, kitabında ince ince anlatıyor.
Yaratıcılık-Yenilikçilikte durmak yok, yola devam.