Tablodan 3D çiçek
Van Gogh’un ünlü bir tablosundaki ay çiçekleri, 3D baskı sayesinde üç boyutlu hale getirildi. Vazoya konulacak biçimde üç boyutlu!
İngiliz sanatçı karı-koca Rob ve Nick Carter’ın buluşu bu…
Van Gogh’un kalın fırça darbeleriyle, dövüşür gibi resmettiği bir tablosundaki ay çiçeklerini bilgisayar modelleme yöntemiyle üç boyutlu yaptılar. Bunun için bir dijital heykeltraşlık programı (zbrush) kullandılar.
3D “yaratılan” çiçekler, “visijet-x” maddesi 16 mikron incelikte püskürtülerek üç boyutlu “basıldı.” Ortaya çıkan kalıptan, silikon bronz (% 96 bakır) bir kalıba dönüştürüldü. Londra’da sergilendi.
Üç beş cümlelik bu özetin nasıl bir devrime işaret ettiği çok açık: (a) Bundan böyle, her hangi bir tablodaki her türlü ayrıntı, üç boyutlu büste çevrilebilir. (b) 3D baskı, kitlesel üretimle çoğaltılabilir, satılır, ve kopyalandığı kaynağın tekilliği kalmaz.
Örnek: ABD’nin Üçüncü Başkanı Thomas Jefferson’ın heykeli 3D olarak “basıldı.” Jefferson’un malikanesindeki heykeli bu işe uygun cihazlarla “tarandı” ve ortaya, heykelin tıpatıp kopyası çıkartıldı. Washington’da, adına açılan serginin girişine konuldu.
3D teknolojisi bilimsel katkı da sağlayacak: Örneğin, ABD’nin yenilikçi üniversitelerinden Drexel/Philadelphia, dinozor “üretecek.” Henüz modellemesi süren bu girişimle eski çağ tarihi ve paleontoloji eğitimi yenilenecek. Çünkü tek bir müzede bulunan bir dinozor iskeleti, yerini çok adresteki 3D kopyalarına bırakacak. Böylece, bilimde ilerleme, bilimcilerin çoklu katkısıyla hızlanacak. Belki de hareket eden, “yeni model” dinozorlarımız olacak?