Takip edilecek çok şey var
Mobil takip sistemlerinde Türkiye’de ve yurtdışında sektöre özel çözümler sunan Arvento, yurtdışında etkinliğini artırıyor.Odak alanı ‘mobil takip sistemleri’ olan Arvento, farklı çözümleri ile yurtdışında da gücünü artırmayı hedefliyor. Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, 2005 yılında kurulan şirketin GPS ile takip sistemlerine yoğunlaştığını, kullandıkları yazılım ve donanımları da Türkiye’de geliştirdiklerini vurguladı. Yazılım ekibi Ankara’da Cyberpark’ta, donanım ekibi ise İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. 2005 yılından bugüne araç takip sistemlerinin satışı destekleyen birçok faktörün hayata geçtiğini belirten, bu gelişmelerle araç takip sistemleri geliştirdiklerini, ardından Ar-Ge faaliyetlerini müşteri odaklı bir hale getirdiklerini vurgulayan Hıncal, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 12 bin tane kurum müşterimiz ve yeni ürün fikirleri de müşteri talepleri ile şekilleniyor. Şu anda 170 bin araçta takılı sistemimiz var. Ürünlerimiz 22 ülkede satışta. Araç takip sistemlerinde özellikle yazılım geliştirmede birçok sektörel uygulamayı sektörünün lideri şirketlerin talepleri doğrultusunda yapıyoruz.”
Sektörde en büyük avantajlarını yazılım ve donanımı kendilerinin üretmeleri, yapılan çalışmanın arkasında durmaları olarak gösteren Hıncal, “Türkiye çapında 67 bayi, 78 yetkili servisimiz var. Birkaç saat içinde her yerden ulaşılabilir durumdayız” eklemesini yaptı. Sistemi kamu ve özel sektörden her sektörden her ölçekte kurum ve şirket kullanıyor. 2011 yılı satışlarının yüzde 87’sinin özel sektör, yüzde 11’inin kamu, kalanının ise bireylere yapılan satışlar olduğu bilgisini veren Hıncal, şöyle devam etti:
“Özel sektörde her sektörden müşterimiz var. İnşaattan turizme, taksilerden öğrenci servis araçlarına ve yerel yönetimlere kadar herkes farklı amaçlarla müşterimiz. Her sektöre uygun düzenlemeleri bu yapıda yapabiliyoruz. Örneğin dondurulmuş gıda sevkiyatı yapan bir TIR’da klima bozulursa sıcaklık sensörü ve alarm sistemi devreye giriyor, yetkili merkez TIR şoförünü uyarabiliyor. Kapı sensörlerimiz var. Örneğin bankanın zırhlı para dağıtım aracının kapısının sadece şubenin önüne geldiğinde açılması gerekiyor. Şubeleri bölge olarak belirliyorsunuz ve kapılar burada açılmazsa sistem alarm veriyor.”
Aciliyete uygun yapı
Arvento’ya farklı ödüller kazandıran projelerinden biri 112 Acil Projesi. Ambulans takibinde ‘connected navigasyon’ isimli, merkeze bağlı bir sistem kurduklarını söyleyen Hıncal, 112’ye kaza bildirimi yapıldığında, olay yerine en yakın noktadaki ambulans ekibinin de bilgilendirildiğini söyledi. Ekibin navigasyon cihazına olay bilgisi düşüyor ve ekip, görevi devraldığını ekran üstünde bir işaretleme yaparak merkeze iletmiş oluyor. Olay yerine varıldığında sistemde doldurulan bir form ile hastanın durum bilgisinin hastaneye iletildiğini belirten Hıncal, şöyle devam etti:
“Böylece tüm ambulans süreci ve müdahaleler kayıt altına alınmış oluyor. Tüm hastane otomasyon programlarında ufak bir uygulama yerleştirdik ve sistem, acil servislerdeki boş yatak durumunu sürekli raporluyor. Ambulans ekibinin erişebildiği sistemle, hangi hastanenin acil servisinde boş yer olduğu anında görülebiliyor. Herşey kayıt altında ve olay saati ile müdahale arasında geçen süre ve izlenen adımlar hep sistemde kaydediliyor.”
TIR’ların yolu belli
Arvento’nun bir diğer önemli projesi Gümrük Müsteşarlığı Projesi. Sınır kapısından giren, gümrük yetkililerinin şüphesini çeken TIR’lar Arvento’nun geliştirdiği mıknatıslı cihazla takip ediliyor. TIR’ın hedef noktası itibariyle rotası ve duraklama yapması gereken noktalar belli olduğu için bu rotanın 100 metre dışına çıkan TIR, Müsteşarlık Komuta Merkezi’nde alarm olarak kendini gösteriyor. Hıncal, “Gümrükten girerken takılan cihaz, diğer gümrük kapısından çıkışta sökülüyor. Bunun dışında cihazı sökme çabası olursa alarm mesajı geliyor. Şoföre zimmetlenen cihaza bir şey olması halinde, şoföre ceza kesiliyor. Cihazın bataryası da 15 gün yetecek seviyede” bilgisini verdi. Bu ürünü Azerbaycan Gümrük Müsteşarlığı da kullanıyor. Hıncal, diğer bazı ülkelerin de ilgisinin olduğunu söyledi ve ihracat hedeflerini şöyle anlattı:
“Avrupa’ya satış yapıyoruz, ama asıl önemli pazarlarımız Arap yarımadası ve CIS ülkeleri. Çünkü oralarda bu tarz ürün ve çözümlere daha çok ihtiyaç var. Bir ülkede bir işi nasıl yapacağınız belli olduktan sonra doğru iş ortağını bularak iyi bir adım atmış oluyorsunuz. Bir ülkeye gidip ofis açmayız. Her ülkenin kendine has yapısı var. Sektörü, ülkeyi bilen bir şirkete dağıtıcılık vermek, sizi bir adım önde başlatıyor.”
Dış pazarların potansiyeline rağmen, Hıncal’a göre asıl lokomotif pazar Türkiye. “Bizim ve rakiplerimizin satışları, toplam pazarın yüzde 3’ünü bile geçmiyor. 17,4 milyon araç var ve bunların yarısı ticari araç. İşte bunlar hedef kitlemiz” diyen Hıncal’a göre, araç takip sisteminin zorunlu olması gereken sektörler var. Kamuya yaptıkları sunumlarda bu konuya vurgu yaptıklarını, tarafların olumlu bulduğunu, ama hukuki süreçlerin farklı işleyişi olduğunu ifade eden Hıncal, “İstanbul’daki servis araçlarının tamamına yakınını ve Ankara’da da halk otobüslerini bu yapıyla bir sisteme soktuk” bilgisini verdi.
Bireysel ürünlere ilgi
Arvento’nun 2012 yılı planlarında ilk sırada yurtdışı pazarlarda etkinliği artırmak var. Özbekistan’da bir ofis açacaklarını söyleyen Hıncal, “Cihazlarımızla araç bilgisayarlarına da bağlamaya başladık. Böylece araçtan arıza, yakıt ve motor yağı seviyesi gibi daha fazla bilgi alınmaya başlanabilecek. Bu da filo bakım onarım maliyetlerinin kontrol altına alınmasını sağlıyor. Bireysel takip ürünümüz Treyki de açık alanda doğa sporcuları, çocuklarını izleyen ebeveynler, kuyumcular gibi farklı noktalardan bireylerin ilgisini çekiyor” dedi.