Tanımlı güvenlikle tam emniyet
ESET, Endpoint çözümü ile şirketlerde yetki ve birime göre uygulama ve güvenlik olanağı sunuyor.Kurumsal işleyişe karşı güvenlik riskleri her geçen gün artıp çeşitlenirken, ESET de çözümlerini hem yeniliyor hem de kullanıcıları bilinçlendirme önceliğiyle hareket ederek, farkındalık yaratıyor. Endpoint Antivirus ve Endpoint Security ile özellikle vurguladıkları noktayı ‘her şirketin kendi uygulamalarını belirleyebileceği güvenlik politikası oluşturması’ sözleri ile tanımlayan ESET Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, bu yapının öncelikli uygulamalarının birkaç modülden oluştuğunu söyledi. Endpoint’i farklı kılan bir özelliği kullanıcı bazlı kurulum yapabilme imkanı olarak gösteren Akkoyunlu’ya göre, böylece satış ekibine ve idari personele ayrı paket politikaları uygulanabiliyor. Yani birime, risklerine ve ihtiyaçlarına göre paket kurgusu hayata geçirilebiliyor. Bu tarz bir ‘kullanıcı’ tanımlamasının önemine dikkat çeken Akkoyunlu, “Kullanıcılara tanımlamalar yapar, buna göre yetkilendiririz ve her şirketin aslında bunu yapması gerekiyor” dedi. Şirket içinde, ortak ağ üzerinden kullanılan cihazların da zaman zaman ofis dışında kullanıldığı gerçeğinden hareketle, ofis dışındaki internet bağlantı noktasının güvenliği, makineye zararlı bir yazılımın bu noktadan bulaşma ihtimali de Endpoint’te dikkate alınıyor. Buna göre, cihaz ofis dışı bir noktadan internete bağlanacağı zaman ağ üzerindeki hakları kısıtlanabiliyor, dışarıdan gelen tehditlere karşı kapatılabiliyor, makineye erişim engelleniyor.
Tanımlama ile kontrol sınırı
Akkoyunlu’nun da dikkat çektiği gibi, güvenlik yazılımı günümüzde olmazsa olmaz. Birçok şirket de bunun bilincinde ve bir güvenlik kalkanını muhakkak kurguluyor. Ama Akkoyunlu, “Bu demek değildir ki, şirket bir güvenlik yazılımı kullanıyorsa yüzde yüz korunuyor. Önce şirket politikası doğrultusunda, çok iyi ve yerinde yetkilendirme yapması gerekiyor” hatırlatmasını yaptı. Endpoint Security ile gelen cihaz kontrolü; kişisel taşınabilir bellek, DVD, VCD gibi dışarıdan gelen aygıtları tanımlayıp, cihaza göre yetkilendirme imkanı sunuyor. Örneğin bir dizüstü bilgisayara kişisel taşınabilir belleği tanımlamak, buna hem okuma hem yazma özelliği sunarken bunun dışındaki taşınabilir belleklere sadece okuma izni vermek mümkün.
Bu gibi birçok özellik Endpoint Security’de var, ama konu yetkilendirme özelliği olunca şirketin bu konuda belli bir bilgi seviyesinde olması da gerekli hale geliyor. Virüslerin dünya ekonomisine verdiği zararın 2011 yılında 12,5 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Akkoyunlu, bu gerçek ışığında şirketlerin kendi belirledikleri güvenlik politikalarını çalışanlarına aktarmasının gerekli olduğunu vurguladı. Bunun kısa sürede aktarılabilecek bir şey olmadığı gerçeğini de yadsımayan Akkoyunlu, “Bu eğitimlerin periyodik olarak yapılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.
Bulutta tarama kolaylığı
Endpoint Security’deki yeni özelliklerinden biri cihaz kontrolü yapıldığında sınıflandırmayı da sağlamak. Ciddi bir ‘atak tespit engelleme’ yöntemine ek olarak, internet kontrol özelliğiyle zararlı siteler de engellenebiliyor. Bilgisayarı yavaşlatan güncellemelere karşı da üç çeşit güncelleme Endpoint Security’de yer alıyor ve farklı kategorilerdeki bu güncellemeleri şirket kendisi seçiyor. Yani Akkoyunlu’nun de dikkat çektiği gibi, şirket içi görev ayarları rahat bir şekilde ağ üzerinden yapılabiliyor. Yeni sürümle bulut tabanlı tarama yapmak da mümkün ve Akkoyunlu, bu yapıyı şöyle anlattı:
“Bulut teknolojisini ayrı bir ürün olarak pazara sürmedik. Biz zaten bunu yapıyoruz. Ama yaratıcılık açısından, ürünümüzün içinde farklı bir teknoloji yaratarak veriyi buluta taşıyıp orada taramasını yapıyoruz. İtibar dediğimiz bir puanlama sistemimiz var. Güncellemelerde sıkıntı yaşayanlar için ise, bir önceki güncellemeye dönme çözümümüz bulunuyor.”
Tanıtım ve etkinlik zamanı
Pazarda 2 aya yakın süredir yer alan Endpoint Security’e geçişler ücretsiz ve Alev Akkoyunlu’ya göre bu bir avantaj. Mevcut müşterilerini arayıp yeni sürümle ilgili bilgilendirme yaptıklarını, sosyal medyada da paylaştıklarını söyleyen Akkoyunlu, Ağustos’u tanıtım için kullanmayı planladıkları bilgisini verdi. En büyük tanıtım kanalı bayilere eğitimler vereceklerini, Eylül itibariyle etkinlik yapmayı planladıklarını söyleyen Akkoyunlu, “Türkiye’de 11 milyonu aşkın kullanıcımız var. Dünyada Rusya’dan sonra ikinci büyük pazarız. Amacımız pazar payımıza orantılı olarak büyümeyi istikrarlı sürdürebilmek. Satışlarımızın yüzde 60’ı kurumsal, yüzde 40’ı bireysel müşteriye. ESET merkezde VIP listede olduğumuz için bizim tarafımızdan giden herhangi bir soruna hızlı dönüş sağlanıyor” dedi.