Tarayıcı artık iş uygulamalarının tamamlayıcısı
Brother, Türkiye tarayıcı pazarındaki ürünlerini geliştirecek. Çünkü potansiyel büyük, birçok uygulama, iş zekâsı çözümleri ile bütünleşik tarayıcı kullanımını gerekli kılıyor. Detayları ve stratejilerini Brother Planlama Müdürü Güçlü Akpınar anlattı.
n Brother, Türkiye tarayıcı pazarında nasıl konumlanıyor?
Son kullanıcı fiyatı bin dolara kadar olan mobil baskı cihazları ve onların üstünde 15-20 ppm arasında değişen kablosuz mobil tarayıcılar, üst tarafta konumlandırdığımız masaüstü tarayıcılarda, yani 20-30 ppm arasındaki tarayıcı segmentlerini 2013 ve 2014 pazar hedefimiz olarak belirledik. Pazarı araştırarak segmentasyonu yaptık. MDS (Mobile Document Scanner) olarak konumlandırdığımız 720 ve 620 serisi ürünleri 2014’te proje bazlı Türkiye pazarına getireceğiz. Şubat ve Mart aylarında pazara sunacağımız, 18 ppm ‘e kadar tarama hızı olan kablosuz ürünlerimiz de var. Bunun üst tarafında hâlihazırda Türkiye pazarında satışta olan ADS 2100 ve 2600W var.
n Pazarda hedef ve beklentiler neler?
20-30 ppm arasında tarama hızlarına sahip ADS serisi ile kurumsal pazarda finans, telekom ve lojistik gibi veri ve doküman yoğun sektörleri hedefliyoruz. Bu sektörler, cihazları kendi iş zekâsı yapıları ile bütünleştiriyor. Cihazlar ‘doküman sayısallaştırma imkanı’ sunuyor. Kurumsal iş süreçleri ile bütünleşik yapılar, doğru ölçüm ve kontrol demek.
n Kendi iş zekâsı çözümü olmayan KOBİ’lere, girişimcilere yazılım desteğiniz olacak mı?
Hâlihazırda cihazların hepsinde PaperPort sayısallaştırma yazılımı, Business Card Manager yazılımı var. Avrupa’da doküman yönetim firmaları ile işbirliği içindeyiz. Türkiye’de de bu işbirliklerimiz devam edecek. İhtiyaç olursa, yurtdışındaki bağlantıların kullanılması, Türk şirketlerle iş ortaklıkları gündeme gelebilecek. Ayrıca Avrupa yönetimimiz, tarayıcı tarafında ünlü bir Alman firmasının doküman yönetim çözümüyle ilgili görüşme halinde. Bunun Türkiye’de de temsilcileri var ve görüşmeler tamamlandığında, biz Türkiye’de de bu çözümle birlikte yürüyeceğiz.
n Hangi sektörler gündeminizde?
ADS serisi 1100W ve 1600W serisi ile hedef kitlemiz farklı sektörlerde KOBİ’ler ve onlara sadece cihazla değil, çözüm paketiyle gitmeyi hedefliyoruz. Stratejimiz proje bazlı. Bunu doküman yönetim sistemiyle birleştirerek, çözüm olarak sunacağız. Bahsettiğim yabancı yazılım firmasıyla anlaşma halinde, ADS serisinde cihaz, yazılımla gelecek. Bu arada bu, halihazırda Türkçeleştirilmiş bir yazılım. Ama anlaşma yapılana kadar halen cihazı satıyoruz.
n 2014 yılı planları neler?
Yaptığımız araştırmalara göre, Türkiye’de 10-15 milyon dolarlık pazar var ve pazar 3 marka arasında bölünmüş. İlk hedefimiz; tüm tarayıcı segmentlerinde pazarda yüzde 6 pay almak. 2015 için yüzde 11 pay hedefliyoruz. Ürün gamımız, 2015 sonrasında 30 ppm üstündeki cihazlarımızı kapsayacak. Pazarın yüzde 80’i 15-30 ppm arasındaki çözümlerden geliyor. Türkiye’de tarayıcı-doküman yönetim çözümleri pazarı köklü ve gelişmiş. Bunda kamuda ve özel sektörde bazı düzenlemeler, kamunun e-imza odaklı kararları önemli. Kayıtlı e-posta (KEP) ile tarayıcı alma eğilimi de artacak. Pazarın büyüyeceğini, 2014’te talebin artacağını düşünüyoruz. 2015 itibariyle talep zirve yapacak, farkındalık oluşacak ve ihtiyacı karşılamak için her ölçekte şirket; cihaz ve çözüme sahip olması gerektiğini bilecek.
n Bayileri tarayıcı serisi konusunda nasıl bilgilendireceksiniz?
25 senedir Türkiye’de yaygın bayi ağıyla çalışıyoruz. Bayilerimiz daha çok faks ve yazıcı tarafına odaklı. Onları tarayıcı konusunda da bilgilendireceğiz. Kendini geliştiren kurumsal bayiler ayakta kalabilecek. Cihaz satarak ayakta kalma devri bitti. Klasik bayi yapımızla birlikte, tarayıcıya odaklı, tarayıcı çözümleri üreten, farklı noktalarda projeler geliştirebilen bir yapıda da var olmayı hedefliyoruz. Bunun için bu bayilere doküman yönetim çözümleri ile bütünleşik çözüm paketi sunmayı planlıyoruz.
n Bu tarayıcılar, kurumsal İK politikalarını nasıl etkileyecek?
Tarayıcılarda yetkilendirme yapabilmek, kurumsal İK politikasında geliştirme demek. Bu, önümüzdeki dönemde stratejimizi inşa ettiğimiz nokta. Tüm cihazlarımızın özelleştirilebilir olmasını hedefliyoruz. Projeye özel, cihazlarda fonksiyonlarda özelleştirme yapabiliyor, önümüzdeki dönemi bunun üstüne inşa ediyoruz.