May Tohum tarafından Tarım 4.0, Teknoloji Platformu Bursa’da masaya yatırılacak (Röportaj)
Teknoloji Platformu Bursa etkinliği 22 Ağustos Perşembe günü Bursa Sheraton Hotel’de gerçekleşecek. Farklı sektörlerden temsilcilerin tecrübelerini aktaracakları etkinliğin konuşmacılarından biri de May Tohum Bilgi Teknolojileri Müdürü Murat Yonar. Murat Yonar ile etkinlik öncesinde Tarım 4.0 kavramından, May Tohum bu alanda sunduklarından ve Teknoloji Platformu etkinliğinden konuştuk:
Günümüzde her sektör için verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları birincil önem arz eden başlıklar. Tarımda süreçleri akıllı hale getirerek verimliliği arttırmak nasıl mümkün oluyor?
Tarım küresel ve bölgesel gelişmeler ışığında girdileri sürekli artış gösteren bir sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı akıllı tarım uygulamaları sektörde faaliyet gösteren firmalara ve üreticilere girdilerini düşürerek birim alandan maksimum verim elde etme şansını yakalamaları için bir takım çözümler sunmaktadır. Konvansiyonel olarak birim alana kullanılan gübre, ilaç, yakıt, işçilik gibi ana kalemleri azaltarak, birim alanda yüksek sayıda sağlıklı bitki elde ederseniz verimliliğinizi arttırmış olursunuz. Bu kapsamda hassas ekim teknikleri ve ekipmanları, gübreleme, tarla haritalandırılması, hasat , tarla işlemesi ve ilaçlaması çözümlerini kullanmak tarımı çok daha etkili ve verimli hale getirirken, çözümlerde yapay zeka/makine öğrenmesinin sisteme adapte edilmesiyle yapılan hataların minimuma indirgenmesi de fayda sağlamaktadır.
May Tohum olarak siz bu noktada neler sunuyorsunuz?
Ekipmanlarımıza / Dronelarımıza entegre edilmiş RGB ve multispectral kameralarla, arazilerimizi ve bitki sağlığını analiz ediyoruz. Öncelikle arazilerin haritalandırılması ile doğru sulama ve gübreleme önerileri sunuyoruz. Birim alanda olması gereken maksimum bitki sayısını kontrol ederek olası problemleri çok erken çözme fırsatını elde ediyoruz. Ayrıca farklı bitki gruplarının birbiri ile olan etkileşimlerini ve farklı stres koşullarına vermiş oldukları tepkilere kaydederek, onları amaca uygun olarak gruplandırabiliyor ve sayısallaştırabiliyoruz. Böylece çok daha hedefe odaklı bir şekilde çalışma prensibi ortaya konulurken , elde edilen bu veriler ışığında geniş kapsamlı datalar oluşturarak firmamıza katkı sağlamasını planlıyoruz.
Akıllı sulama, kalite kontrolü ve hava durumuna ilişkin çözümler daha önce aşina olduklarımız. Peki ya drone’u tarım 4.0 uygulamalarınızda nasıl konumlandırıyorsunuz?
Tarım sektörünün en hassas birimi olan tohum sektörü için küçük detayların gözden kaçmaması önem arz etmektedir. Bu bağlamda uzmanlar, gerek uydu görüntüleri gerekse farklı yöntemlerle elde edilen görüntüler ışığında gözle görülemeyen verilerin tespit edilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Drone, tarım 4.0 uygulamalarımızda temel yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Çünkü, Drona entegre edilen yüksek çözünürlüklü kamera ve farklı çözümler sunan 3-5 bandlı kameralarla elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler uzmanlarımıza daha hassas datalar sağlamaktadır. Bu datalar uzmanlarımız tarafından değerlendirilip anlamlı hale getirilerek uygulama aşamasına geçilmektedir.
Bu bağlamda Teknoloji Platformu Bursa’da neler anlatacaksınız?
Teknoloji ile tarımın daha nitelikli yapılabileceğini ve katma değer katan teknolojik tarım gelişmeleri anlatacağım. Ülkemizde ve bağlantılı olduğumuz ülkelerde verimli üretim teknikleri ile yapılan çalışmalardan bahseceğim. En önemlisi genel olarak tohum konusunda yurt dışına bağlıyız kanısında olan değerli katılımcılara Türk sermayesi ile neler yapıldığını alatmaya ve örneklemeye çalışacağım.