Tarımın gelecekteki değerine odaklanıyoruz
Tarnet Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz
1996 yılından itibaren yazılım, donanım ve teknik servis hizmetleriyle Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olarak hizmet veren Tarnet, kooperatifleriyle iştiraklerine teknoloji desteği sağlıyor ve yeni yapılanmasıyla Gazi Üniversitesi Teknopark bünyesinde katma değerli çözümler üretmeye devam ediyor. Tarnet Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, BThaber’in sorularını yanıtladı.
“Tarımda yol kat eden ülkeler incelendiğinde; küresel girişimcilik endeksi, inovasyon kapasitesi, üniversite-endüstri iş birlikleri başlıklarında hazırlıklarını tamamladıkları görülüyor. Bu ülkeler, kaliteli ürün üreten veya üretilmesine katkı sağlayan teknolojilere yatırım için; bilgi, finans, verimlilik, izlenebilirlik ve yönetişim konularında ekosistemlerini geliştirmeye devam ediyorlar” vurgusunu yaparak konuşmasına başlayan Huzeyfe Yılmaz, “Biz de bu süreci yakından izliyor, Ar-Ge çalışmalarıyla yeni ürünler, tarım üreticisini destekleyecek yeni verilerle tarım ekosistemini güçlendirecek altyapı çalışmalarına katkı veriyoruz” ifadesini kullandı. Yapılan araştırmaların dünya akıllı tarım pazarının değerinin 2020 yılında, 26,8 milyar dolara yükseleceğini gösterdiğinin altını çizen Yılmaz, “Pazarın 5 yıl içerisinde 2 kat değerlenmesi, akıllı tarım uygulamalarının 2030 yılına kadar, tarım sektörünü en fazla etkileyecek faktör olacağından hareketle yerli ve milli yazılım ve çözümlere ağırlık veriyoruz” dedi.
Tarım; teknolojinin en çok dönüştürdüğü sektör
Yılmaz, Tarnet’in çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Kurumsal kaynak yönetimi (ERP) yazılımıyla, kooperatiflere ‘EKOOP’ ve Ziraat Odaları’na ‘ZOBİS’ yazılımları geliştirildi. Markamız olan ‘Tarpet Akaryakıt Otomasyon Sistemi’ ile de Türkiye genelinde 81 il, 919 ilçe ve 2055 noktada, 31 mobil araç ve 53 profesyonel teknik ekibimizle hizmet veriyoruz. Tarpet markamızı, ‘Petroleum 2019’ fuarında katılımcılarla buluşturma şansımız oldu. Tarım teknolojindeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu kapsamda ‘Take Off İstanbul Zirvesi’nin ‘Tarım ve Gıda’ dikey sponsoru olduk. Tarım alanında yeni girişimlere mentorluk yaptık. Teknofest standımızda çözümlerimizi, hizmetlerimizi ve markalarımızı katılımcılarla paylaştık. Tarnet A.Ş. olarak, pazar ağı ve yaygınlaşmış kurumsal kimliğimizle, Gazi Üniversitesi Teknopark bünyesinde katma değerli çözümler üretmeye devam etmekteyiz.”
Türkiye’deki tarım ve teknoloji çalışmalarını özetleyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Emek yoğun olarak bilinen ancak sermaye yoğun olarak şekillenen tarım sektörü, bilgi ve teknoloji yoğun bir sektör olmaya doğru evriliyor. Akıllı tarım ve tarım teknolojilerinde ülkemizin, Tarım ve Orman Bakanlığı eliyle 900 milyon liralık bir kaynağı, Ar-Ge çalışmalarına ayırması önemli gelişmedir. Önümüzdeki dönemde bu desteğin iki katına çıkarılması planlanıyor.”
Ar-Ge ve inovasyonda özel sektör-üniversite iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor
Türkiye’nin tarımdaki başarı hikâyesinin kısa sürede sağlanması adına, Ar-Ge ve inovasyon konusunda özel sektör-üniversite iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Huzeyfe Yılmaz, şunları aktardı: “TAGEM’in 2014 verilerine göre Türkiye’de toplam Ar-Ge harcamaları içerisinde 433 milyon TL olan ‘Tarımsal Ar-Ge’nin payı yüzde 3,5 iken özel sektörün payının ise yüzde 14 seviyesinde olması güzel ancak artırılmalı. Üreticilerin faaliyetleri farklı mecralarda birçok alt sektöre bölerek katma değer üretmeye başlaması da desteklenmeli. Ankara’da yapılan ve Tarım Kredi Kooperatiflerimizin de desteklediği Coğrafi İşaretler Zirvesi, bu konuda önemli bir motivasyon sağladı. Bu noktada ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ önemli bir kazanım oldu. Kalkınma Ajansları’nın bölgesel ve kırsal kalkınma planında yer verdiği uygulamalar da ses getirmeye başladı. Ankara Kalkınma Ajansı’nın hazırladığı ‘Ankara Kırsal Yol Haritası’ bu açıdan kapsamlı bir çalışma niteliğinde. 26 kalkınma ajansı benzer çalışmalarla tarıma ivme kazandırabilir. Veri tabanı oluşturulması ve gençlerin tarıma özendirilmesiyle, önümüzdeki dönemde kalkınmada tarımın payının artacağını ümit ediyoruz.”
‘Tarım Veri Tabanı’ çalışmasını başlattık
“Tarnet olarak 23 yıldır tarıma yenilikçi uygulamalarla yön vererek verimliliği katkı sağladık ve katkı sağlamaya devam ediyoruz” diyen Yılmaz, “Bünyemizde yer alan ‘Tarım Teknolojileri Araştırma Komisyonu’ ile sahasında uzman kişileri dinledik, çalışmaları inceledik. TÜBİTAK’ın yaptığı çalışmaları yakından izliyoruz. İl bazında ‘Verim Tahmin Haritaları’nı araştırdık. Aselsan’ın otomatik dümenleme sistemini değerlendirdik. Bu süreçte bütüncül bir yaklaşım içinde ve yapay zekâ uygulamalarıyla yapacağımız analizleri, kooperatifimiz bünyesindeki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile entegre etmeyi planladığımız ‘Tarım Veri Tabanı’ çalışmasını başlattık” açıklamasını yaptı.
Gençlerin tarım ve teknolojide yer alma payını artırmalıyız
Yılmaz, güncel verilerin bize bugün tarımın büyük bir girişimcilik sektörü olduğunu, ileri teknolojinin uygulama alanı haline geldiğini dolayısıyla büyük bir katma değer zincirinin kurulabileceğini gösterdiğinin altını çizerek Avrupa’da yıllık cirosu 26 milyar avro olan, 450 farklı tarım makinesi üreten 4500 üretici olduğunun ve bu sektörde 135 bin kişinin istihdam edildiğinin araştırmalarla ortaya konduğunu söyledi. “Bu eğilimden ülke olarak biz de payımıza düşeni almak durumundayız” ifadesini kullanan Huzeyfe Yılmaz, gençlerin önemini vurgulayarak konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkemizde çeşitli iş birlikleriyle gençlerin tarım ve teknolojide yer alma payını artırmalıyız. Gençlerimizin teknolojiye ve tarıma yatkınlığı sayesinde yeni girişimleri desteklemeliyiz. Teknoparklarımızda daha fazla tarım start-up firmalarına yer vermeli, liselerde tarım teknoloji uygulamalarını güçlendirmeliyiz. Böylece küresel ölçekte 2023 yılına kadar 30 milyar dolarlık bir hacme ulaşması öngörülen dijital tarım uygulamalarındaki payımızı yükseltmiş oluruz. Gençlerin tarım ekosistemin bir ucunda yer almasıyla büyük fırsatlara ve yeni kariyerlere kapı aralanacağı açık. Gençlerimizin bilinçli tarım yapmasına destek olmak ve onlara sektörel, bölgesel, tematik ve yerel iş geliştirme imkânları sunmak bizlerin omuzlarında. Bu kapsamda ‘Tarnet Toprak’ projemizle gençlerin kariyer yolculuğuna destek oluyoruz. Geniş bir etki alanına sahip olması nedeniyle, tarım politikaları, ülkelerin; siyasal, ekonomik ve sosyal politikalarının en önemli unsurunu oluşturmakta. Bu bilinçle Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile yaptığımız görüşme, tarım ekosisteminde yer alan paydaşlarla yapılacak iş birliklerinin çerçevesini belirledi. Bu çerçevede ortaya konan ‘2023 Tarım ve Gıda Vizyonu’; toplumun sağlıklı beslenme gereksinimlerini yeterli nicelik ve nitelikte, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir yollarla karşılayabilmeyi hedeflemekte. Bu hedefin sürdürülebilir, verimli ve katma değer üreten tüm boyutlarında üzerimize düşeni yapmayı sürdürüyoruz.”