Tarımsal devamlılık için…
Selamlar,
2020, tüm dünya için unutulmaz bir yıl oluyor, hem de daha yılı yarılamadık bile… Bari kalanı biraz olsun sakin ve makul geçsin. Bu içten temennimin ardından gündemime geçiyorum. Koronavirüs, sosyal mesafe kavramını hayatımıza soktu, ama sosyallik adına uzun yıllardır bir miktar geri planda olan bir kavramı da hayatımıza geri kazandırdı: Komşuluk. Toplu yaşam alanlarına birçok kritik iş sürecinde entegre bir teknoloji platformu sunan Apsiyon, 760 binden fazla konutun 2020’nin ilk 4 ayına ait verileri analiz ederek “Koronovirüs döneminde toplu yaşam alanlarındaki davranış değişimleri araştırması” sonuçlarını açıklamış. Buna göre; misafir ağırlama oranlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 düşüş var. Misafir ağırlama azalırken, komşuluk ise artmış. Koronavirüs nedeniyle evden çıkamayan komşuların birbirleriyle yardımlaşabileceği “Komşum Var” özelliğini Nisan’ın ilk haftasında hayata geçiren Apsiyon’un bu adımı ile komşular birbirlerinden en çok ekmek, kırmızı mercimek, çay, kahve gibi gıda ürünleri konusunda yardım isterken, gıda dışında ise maske, internet paylaşımı, kedi/köpek maması, şarj aleti taleplerinde bulunmuş.
Koronavirüs hayatımızda birçok şeyi, öncelikle evden çıkıp işe gidip gelmeye başladığımızda ulaşım alışkanlıklarımızı değiştirecek. Araç kiralama ve ikinci el araç sektörlerinde faaliyet gösteren Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız’ın verdiği bilgilere göre, toplu taşıma veya taksi kullanmak istemeyenler 15 gün, 1 ay süreyle araç kiralamış. Ulaşım tercihlerinde paylaşımlı araçların önemi görülmüş. Öyle ki, salgın sonrasındaki yeni normal dönemle birlikte paylaşımlı araçlara olan bu ilginin daha da artması bekleniyor.
Koronavirüs dalgası, birçok başlıkta yaratıcılığı beraberinde getiriyor. Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan Yıldız Kuluçka Merkezi girişimcilerinden Hyggefoods’un, Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Dekanı Gıda Prof. Dr. Osman Sağdıç’ın danışmanlığında geliştirdiği antiviral yenilebilir kaplama sıvısı BioCoBloc, koronavirüs ile önemi artan gıda güvenliği konusunda önemli bir boşluğu dolduruyor. Çünkü bu sıvı ile kaplanan meyve ve sebzeler virüsün doğrudan tüketiciye ulaşmasını engellediği gibi yerli meyve ve sebzenin katma değeri yüksek şekilde ihraç edilmesine imkan veriyor. Hyggefoods’un kurucusu Emine Yılmaz, koronavirüs ile beraber gıda tedarik zincirinde olası problemlere karşı gıda güvenliğini sağlayacak çözümler üretmeye başladıklarını söylemiş, yenilebilir anitviral korona bariyeri BioCoBloc için çalıştıklarını belirtmiş. Koronavirüs ile mücadeleyi bir adım ileriye taşıyan Türkiye’nin ilk “Konteyner Bilgisayarlı Tomografi” sistemi de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Rotary 2420. Bölge’nin bağışları ve GE Sağlık Türkiye’nin desteğiyle hizmete girmiş. Bilgisayarlı Tomografi (CT) teknolojisini kullanan bu çözüm, COVID-19’a atfedilebilen viral pnömoninin tanılanmasına yardımcı oluyormuş.
Koronavirüs gibi küresel bir salgın, tarım ve gıda sektörünün önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Cargill Türkiye, ülkemiz koronavirüsle mücadele ederken gıda krizi yaşanmaması için çiftçilerle işbirliği içinde. Mısır ve ayçiçeği çiftçilerine koronavirüsten korunmaları için sağlık ekipmanı gönderen Cargill, sektörde bir ilke imza atmış ve tarlada verimi artırmak için tarımda dijitalleşme, tarla ekonomisi ve sıfır atık üzerine verdiği eğitimleri dijital platforma taşıyarak çiftçilerin interaktif olarak 1000Ciftci1000Bereket.com üzerinden katıldığı canlı yayınlar gerçekleştirmiş. Bu çalışmaların arkası da gelecekmiş. Tüm tarafların dijitalin faydalarından yararlanması işte tam da budur.
Bu arada Zorluteks, Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda hayata geçirdiği geri kazanım yönetimi ile çevresel etkileri en aza indirecek projeler geliştirmeyi sürdürüyormuş. Bu çerçevede Zorluteks, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ile Horizon 2020 projesinde; atık suyun ileri arıtımı sonrası kalan konsantre atığın proseslerde yeniden kullanılmasıyla, sektörde bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.
Sırada bir yarışma bilgim var. ADATA içerik üreticilerinin de faydalanabileceği ürünlerini bir Instagram yarışmasıyla hediye edecek ve 30 Haziran’a kadar sürecek yarışma ile katılımcılar, yaratıcılığı ve beceriyi öne çıkaran içerikleriyle ADATA’dan ödüller kazanacak. Katılımcıların kendi eserleri olan fotoğraf, resim, çizim, video veya müzik gibi içerikleri #CreatewithADATA etiketiyle Instagram’da paylaşmaları kafi, detaylar https://event.adata.com/createwithadata/en sitesinde.
Yüksek performanslı bulut hizmetleri sunan yerli teknoloji markası Bulutistan, müşteri inovasyonuna ve dönüşümüne yön veren servisleri ile dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan IBM Beacon 2020 Ödülü’ne layık görülmüş. Akbank Mobil ise dünyanın en önemli iki tasarım yarışmasındaki büyük ödülleri kazanmış. iF Design tarafından verilen “Mobil Uygulama Tasarımı” ödülü ve A’Design Awards tarafından “Mobil Teknolojiler, Uygulamalar ve Yazılım Tasarımı” kategorisinde verilen Altın Ödül (Golden Award) Akbank Mobil’in olmuş.
Haftaya noktayı değerli bir çalışma ile koyayım. 1940 yılından bu yana Türkiye’de faaliyetlerini aralıksız sürdüren British Council, Türkiye’deki 80’inci yılını kutluyor. British Council ile son 80 yılda yolları kesişen 80 kadının hikayesini bulmayı amaçlayan ‘80 Yıl, 80 Kadın, 80 Hikaye’ projesi de bu kapsamda her yaştan, bölgeden, ilgi ve meslek grubundan kadınları arıyor. Yolları British Council ile kesişen tüm kadınların hikayelerini isterlerse fotoğrafları ile birlikte, 30 Haziran’a kadar sosyal medya hesaplarından #80Yıl80Kadın etiketiyle paylaşmaları veya https://www.britishcouncil.org.tr/about/80years-80women sitesindeki formla iletmeleri de kafi.
Haftaya görüşmek dileğiyle,