Tarnet, ATS ile tarımda dijitalleşmeye katkı sunmayı sürdürüyor
Tarnet Tarım Teknolojileri ve Ar-Ge Ekibi, yerli ve milli ATS (Akıllı Traktör Sistemi) ürünüyle ilgili çalışmalarına devam ediyor. ‘Manuel Dümenleme Sistemi’nde traktörler akıllı sensörler ve konum belirleme bileşenleriyle akıllanıyor. Türkiye’de tarım alanında yapılan ve tarım teknolojilerini düşük maliyetlerle çiftçilerimize sunmayı amaçlayan projelerde önemli bir yere sahip olacak Tarnet ATS; yerli yazılım, yerli arayüz ve yerli bileşenlerin kullanılması özelliğiyle de ilk olacak ve tarım arazilerinde verimliliği yükseltecek.
Hassas Tarım; çevreyi koruyup, sürdürülebilir üretim yapmak, verim ve kârlılığı artırmak için entegre edilmiş bilgiye dayalı, arazinin yapısına göre değişken oranlı girdi uygulamaların yapılabildiği bir tarım sistemi. Günümüzde bu konu başlığının altında daha hassas ve doğru tarımsal işlemlerin yapılabilmesi için robotik ve otonom teknolojiler tarım makinalarına uyarlanarak çiftçilerin kullanımına sunulmakta. Bu çalışmaların amacı insandan kaynaklı hataları en aza indirerek iş gücünü azaltmak ve bunun yanında girdi maliyetlerini düşürmek, kaliteli ürün ve yüksek verim elde etmek.
Tarnet ATS, çiftçilere, arazi üzerinde sıra arası ve sıra üzeri rotalarını hatasız bir şekilde işleyebilme kapasitesi kazandıracak. ‘Manuel’ seçeneğinde her türlü traktör üzerine ek bileşen olarak entegre edilecek ekrandan, çiftçi gerçekleştireceği faaliyet esnasında rotasındaki santimetre hassasiyetindeki sapmaları ekrana uyarı olarak aktaracak. Böylece operatörün direksiyonu, ‘manuel’ olarak yönlendirmesine ve tekrar rotasına girmesine imkân sağlayacak. Otomatik seçeneğinde ise; direksiyon sürücüye gerek duymadan bu yönlendirme komutlarını tanıyarak arazi faaliyetlerini gerçekleştirecek. Böylece Tarnet, traktörleri yerli imkânlarla akıllandıracak, çiftçilerin yetkinliklerini artıracak.
Akıllı telefon kullanabilen tüm çiftçiler Tarnet’in yüksek teknolojisinden faydalanabilecek
Tarnet yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre özellikle ‘manuel’ seçeneğinin tak-çalıştır bir şekilde bütün traktörlere kolayca monte edilebilme özelliği sayesinde, bu teknolojiye ulaşmak isteyen çiftçiler yeni traktör maliyetine girmeden sistemi kullanabilecekler. Kurulum kolaylığına ek olarak Tarnet’in özgün tasarladığı basit bir arayüze sahip mobil uygulamayla birlikte akıllı telefon kullanabilen tüm çiftlerin bu yüksek teknolojiden faydalanmasının amaçlandığı kaydedildi. Ayrıca kullanılan arazinin büyüklüğü ve traktörlerin gücüne göre sistemin faydaları değişkenlik gösterebiliyor. ‘Akıllı Traktör Sistemi’nin avantajları şöyle sıralanmakta: Arazi değişkenliği yoğun olsa dahi daha düzgün toprak işleme yapılabilir. Ekim işleminde sıra arası ve sıra üzeri mesafelerde istenilen en yüksek fayda alınabilir. Özellikle ilaçlama ve gübreleme uygulamalarında üst üste bindirmeler, çakışmalar ve boşluk arızaları en düşük seviyeye indirilebilir. Sürücüler üzerindeki iş yükü ve stres azaltılabilir. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlanabilir. Kurulumu ve kullanımı kolay ve basittir.
ATS’nin yıl sonunda ticarileşme programının başlaması planlanmakta
‘Akıllı Traktör Sistemi’nin; mart ve nisan aylarında prototip ürünün saha testlerinin yapılması, yaz döneminde ise iş birliği yapılacak traktör firmalarıyla deneme modeli Ar-Ge’lerinin (sürüşlerinin) ve CE belgelendirme süreçlerinin gerçekleştirilmesi öngörülmekte. ATS’nin 2021 sonunda ticarileşme programının başlaması planlanıyor. ZİHA (Zirai İnsansız Hava Aracı) ve yerli imkânlarla üretilen mobil baz istasyonu RTK ile çiftçilerin hayatını kolaylaştıran teknolojilere imza atan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin teknoloji iştiraki olan Tarnet, 1996 yılından bu yana Türk tarımına fayda üretmeye devam ediyor.