Tasarım kültürü ve altyapısı için çalışmalar devam ediyor
‘Türk Tasarım Danışma Konseyi 13. Toplantısı’ Bakan Fikri Işık’ın katılımıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda 23 Aralık’ta düzenlendi. Işık, “2016 yılı içerisinde yeni bir Tasarım Strateji Belgesi hazırlık çalışmasını başlatacağız” dedi. Toplantının açılışında konuşan Bakan Işık, tasarımı, sanayinin rekabet gücüne doğrudan etki edecek bir araç olarak gördüklerini ifade ederek Girişimci Bilgi Sistemi verilerinin de bunu ortaya koyduğunu söyledi. İmalat sanayinin genelinde özellikle hazır giyim, mobilya, plastik gibi sektörlerde, tasarım yapanlarla yapmayanların kârlılığının çok ciddi fark gösterdiğine dikkat çeken Işık, geçen yıl hazır giyim sektöründe, tasarım yapmayan firmaların faaliyet kârlılığının yüzde 4,5, tasarım yapan firmaların ise yüzde 7,3 olduğunu hatırlattı. Işık, tasarımda yakalanacak başarının, katalizör görevi üstlenerek, tüm sanayi dallarının tırmanışını hızlandıracağına işaret ederek iyi tasarımların elektronikten tekstile, kozmetikten otomotive, seramikten mobilyaya kadar birçok değişik sektöre ciddi ivme kazandıracağını vurguladı. Ürünlerin fiyatı, kalitesi, teknolojik ve fonksiyonel unsurlarının, rekabet avantajı sağlamada son derece etkili ancak yeterli olmadığını kaydeden Işık, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geliştirilen ürünlere yenilikçi ve estetik bir görünüm kazandırmak, ‘kullanıcı dostu’ özellikler eklemek de son derece önemli. Gelişmiş ülkelerde tüketiciler, kullandıkları eşyayı sadece kullanım amacına hizmet eden bir ürün olarak değil kişiliğin, karakterin, statünün, dünya görüşünün, tercih ve beğenilerin bir ifadesi olarak da görüyor. Müşteri profili, artık seri üretim mamulleri değil, kişiselleştirilmiş ürünleri talep ediyor.”
İyi bir tasarımcının farklı disiplinlere vakıf olması, derin entelektüel birikim taşıması gerekiyor
“Sanayi sektörünün ürettiği ürünlere farklılık ve yenilik kazandırmak, ürünleri zenginleştirmek, derinleştirmek, kişiselleştirmek için bizim de iyi bir tasarım kültürü ve altyapısına ihtiyacımız var” diyen Işık, “Tasarımlar çok kısa sürede gelire, kâra dönüştürebiliyor. Ancak bu, iyi tasarımların çok kısa sürede geliştirilebildiği anlamına gelmiyor. İyi bir tasarımcının, sanayi sektörünü, üretim sistemlerini, insanı ve toplumu tanıması, psikoloji ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerdeki alanlara vakıf olması, derin bir entelektüel birikim taşıması gerekiyor. Bu nedenle tasarımı, tasarımcıların yapması gerekiyor. Tasarımı müstakil bir konu olarak ele almak için Türk Tasarım Danışma Konseyi’ni kurduk” şeklinde konuştu. Türk Tasarım Danışma Konseyi çalışmaları sonucunda, Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı'nı uygulamaya koyduklarını aktaran Bakan Işık, toplantıda 2016 yılı eylemlerine ilişkin iş takvimini de gözden geçireceklerini dile getirdi. Işık, 2016’nın strateji belgesinin son uygulama yılı olacağını belirterek, şöyle devam etti: “2016 yılı içerisinde yeni bir Tasarım Strateji Belgesi hazırlık çalışmasını başlatacağız. Önümüzdeki dönemde, tasarımla ilgili bazı önemli eylemleri de hayata geçireceğiz. Şu an çalışmalarını tamamladığımız, Ar-Ge Reform Paketi’nde tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi konusuna ayrı bir başlık açtık. Tasarımla ilgili daha önce Meclise sevk ettiğimiz tasarıyı zenginleştirerek Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulumuza sunuyoruz. En kısa sürede yasalaşması için Meclis'teki yetkililerden talepte bulunacağız.”
Ar-Ge personeline yeni destekler geliyor
Fikri Işık, Ar-Ge Reform paketi kapsamında, tasarım ofislerini de Ar-Ge merkezleri gibi desteklemeyi planladıklarını dile getirerek, teknoloji geliştirme bölgelerinde de tasarım ofislerinin kurulmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ar-Ge ve tasarım personelinin faaliyetleriyle ilgili, Ar-Ge veya tasarım merkezi dışında geçirdiği süreyi ve lisansüstü eğitim için üniversitede geçirdiği zamanı da destek kapsamına alacaklarını kaydeden Işık, Ar-Ge ve tasarım merkezlerine sipariş veren KOBİ'lere indirim sağlayacaklarını söyledi. Toplantı kapsamında tasarım alanında yapmış olduğu özgün çalışmalar ve katkılardan dolayı ilk defa bir tasarımcıya Türk Tasarım Danışma Konseyi ‘Tasarım Onur Ödülü’ takdim edildi. Ödül ve berat Bakan Fikri Işık tarafından Yılmaz Zenger'e verildi.