“Taşınmada doğru BT öncelikleri ile yol alındı”
Yeni tesisine taşınma sürecindeki Çelikel Alüminyum, faaliyetlerinde kesintisizlik ve tam verim için kapsamlı bir BT planı ile hareket ediyor.
Samandıra’dan Gebze’deki tesisine taşınma süreci içinde olan Çelikel Alüminyum, ulusal ve uluslararası çalışmaları, bunların kesintisiz devamı için kurumsal BT önceliklerini belirledi. Taşınma sürecinde bu öncelikler ekseninde adımlar atarak hem BT yapısını yenileyen hem de iş sürekliliğini sağlayan şirketin attığı adımların detaylarını ise Çelikel Alüminyum Bilgi İşlem Sorumlusu Rıza Şahan anlattı:
» Bir taşınma sürecindesiniz ve bu BT altyapınızı nasıl etkiliyor?
Çelikel Alüminyum, birkaç ay içinde Samandıra’dan bütünüyle Gebze’de yeni tasarlanmış tesisine taşınmış olacak. Daha önce bu eski yerleşkemizde bazı eksik gördüğümüz yapılar vardı. Birincisi; bir üretim tesisi olduğumuz için elektriği kesintisiz çalıştıracak bir yapıydı. Yeni tesisimizde ilk etapta bir enerji planlaması yapıp, tüm sistemin çalışabileceği yapıyı planlayarak buna göre UPS aldık. Ayrıca jeneratörlerimiz de var. İkincisi; fabrika ortamı dolayısıyla ağ yapımız Samandıra’da çok dağınıktı. Yeni tesiste ise 20 bin metrekare alanda 8 farklı noktada ağ dağıtım POP noktaları kurduk, bunları fiberle birbirine bağladık. Bunun bir üst katmanında da sunucular ve kullanıcıların bilgisayarları alanında iyileştirmeler yaptık. Tam bir bütünleştirme hedefledik. Bir önemli adım da Microsoft’un bulut hizmetine geçmek oldu. Bulut hizmeti ile kullanıcıların mekan bağımsız olarak iş süreçlerini takip etmesi mümkün oluyor, iletişim kurabiliyorlar ve bu, ‘kendi cihazını getir’ yapısına da güvenlik kriterleri itibariyle uygun. Uluslararası çalışan bir şirket olarak kesintisiz ve sağlıklı iletişim önemliydi. Taşınma sürecinde 2 ayrı lokasyona bölündük. Microsoft’un sağladığı Office 365 uygulaması tıkanıklığı aşmamızı sağladı ve şirket içi lokal haberleşme ile birlikte, dosyaların transferini de sağlıyoruz, işler aksamıyor. Sunucu parkımızı da yeniledik.
» Bulut yapısını şirkette nasıl konumlandırdınız?
ÇözümPark Bilişim Portalı’nın bir üyesiyim ve portal, Microsoft’un yerleşkesinde Office 365 ve bulut odaklı bir etkinlik düzenlemişti. Etkinlikteki anlatımlardan sonra bulutun gereklilik olduğunu gördüm. Yeni yere geçiş öncesi yaptığımız planlarda, tüm maliyet unsurlarını hesaba katarak 5 yıl için yapacağımız yatırımı ve buluta yapacağımız harcamayı, bu yapının faydalarını hesapladık ve bulutun bizim için cazip olduğunu gördük. Yatırımın geri dönüşü çok daha hızlı. Sistemin her zaman her yerden çevrimiçi kullanılabilmesi önemli bir avantaj. Bir ‘artılar eksiler’ tablosu hazırlayarak yönetime sunum yaptım. Onlar da teknolojik gelişime sıcak baktıkları için teklifimize olumlu yanıt verdiler. Bulutta Microsoft Office 365 sistemini kullanıyoruz ve yapımızı buluta bağlı tasarladık. Windows Server 2012 ile sunucu parkımızı yeniledik. Windows 8 işletim sisteminin ağırlığını artırarak aynı paralelde ilerliyoruz.
» Bu yatırımları nasıl planladınız, öncelikler nasıl tespit edildi?
Yapımızda sürekli çalışması gereken bazı unsurlar var. Büyük planlar yapmadan, sadece kullandığımız teknolojinin sunumlarından yararlanarak yapımızı kurguladık. Böylece ERP ve e-posta yapısını öncelikle optimize ederek, ilk etapta bunları taşıyarak kurumun iki temelini nakletmiş olduk. Bu da iş ve verim kaybı gibi risklerle karşılaşmamızı önledi. Öncelikle bu iki yapının ayakta kalması, kesinti olmaması gerekiyordu. Çözümlerin başarısı kadar, bizim de önceliklerimizi doğru planlamamız bu sürekliliği sağladı. Son kullanıcı ile de düzenli planlama yapılarak yedeklemenin yapılıp diğer lokasyona taşınması güvenli biçimde sağlandı.
» Yatırımlar kurumsal işleyişe, süreçlere ve iş ortakları ile paylaşımlara nasıl yansıyacak?
Bu yatırımlar aslında bir noktada zorunluluk. Çünkü yurtdışında çalıştığımız birçok müşterimiz otomasyon yazılımları gibi bazı programları kullanmayı gerekli tutuyor. Gerek kullanıcı gerek sunucu ve internet bağlantımız tarafında bu yatırımları zaten mecburi olarak yapıyoruz. Müşterilerimizle bağlantılarımızı korumak ve iş potansiyelimizi geliştirmek için bu kapsamlı yatırımı yapmamız gerekliydi.
» Bu yıl taşınma yılı ve iki operasyon merkezi teke inecek. BT yatırımlarında bundan sonra gündeminizde neler var?
Bulutu hayata geçirdik ve yeni merkezimiz için birçok yatırımı halihazırda yaptık, bazılarına da devam ediyoruz. Bu yatırımlar en azından bir altı ayı daha kapsayacak. Ağ ve sunucu yapımızdan kullanıcı donanım ve lisanslarına kadar yatırımları yaptık. Bundan sonraki süreç içinde kendi işimize odaklı olarak, kendi içimizde kullandığımız bazı programlar var, bunların modifikasyonu için bazı donanım ve yazılım yatırımlarını yapacağız. Ama bu konuda da işin büyük bölümünü tamamladık.
» Sektörünüzde ve şirketinizde bir CIO’dan neler bekleniyor?
Sektör ve uluslararası çalışan bir şirket olmak dolayısıyla, öncelikle dış müşterilerle sorunsuz biçimde iletişim kurulması isteniyor. Bunu zaten bulut yapısıyla güvenli biçimde çözmüş durumdayız. Bunun yanında, işletmelerde iş sürekliliği ve cihazların ayakta kalması da bir gereklilik. Çünkü hiçbir sektörde iletişim kopukluğu tolere edilebilir bir şey değil. Sunucu tarafında kapsamlı yatırımlar yaptık ve yüksek erişilebilirlik senaryosu oluşturduk.
» Mobil erişim sağlamak gündeminizde var mı?
Son süreçte sıkı bir taşınma temposu ile işlerimizi hızlandırma aşamasına geldik. Kullanıcılarımız taşınabilir mobil araçlar olarak iPhone cihazlar kullanıyor. Bunlar üzerinden kullanıcılarımız e-postalarına erişip iş süreçlerine yönetebiliyorlar. Kendi lokalimizde kullandığımız lokal bir intranet portalımız var. Bunu Office 365 üzerindeki SharePoint üzerine taşımayı orta ve uzun vadede planlıyoruz. Yaptığımız testlerde de lokaldeki intranetimizi taşıyabileceğimizi gördük. İlerde lokalimizdeki bu intranet portalını, ofisteki SharePoint üzerine taşıyacağız.
Paylaşım platformu ile pekişen uzmanlık
Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nü bitiren Rıza Şahan, 8 yıla yakın zamandır Çelikel’de çalışıyor. “Bu süreçte bilişim alanında çalışan birinin altyapısını daha da geliştirmesi gerektiğini düşünerek, 4 yıllık bir eğitim sürecini daha tamamladım” diyen Şahan’a göre, BT, diğer birimler içinde kendini sürekli geliştirmesi gereken öncelikli departmanlardan. Belli başlı eğitimlere gittiğini, Microsoft sertifikasyonunu tamamladığını da hatırlatan Şahan, ÇözümPark yapısı ve burada üstlendiği görevle ilgili de şu detayları paylaştı: “ÇözümPark, Türkiye’de 50 bin üyeye sahip kurumsal yapısı olan, tamamen Türkçe ve üyelik gerektirmeyen, bilgi paylaşımı sunan büyük bir portal. Türkiye’de alanındaki en büyük topluluklardan ve tamamen gönüllük esasına göre çalışıyor. Arka planda çalışan 30 kişi var ve bunların 20 tanesi de sektörün uzman isimlerinden. Normal bir forum sitesinden ziyade, profesyonel işleyiş söz konusu ve üyelerinin performanslarını, yazdıkları makaleleri belli dönemlerde araştırarak üyelerine belli unvanlar veren bu portal, yurtdışında da bir başarı hikayesi olarak görülüyor. Ben 3 yıldır siteye üyeyim ve söz konusu 30 kişilik temel ekibin de üyesiyim. Teknoloji için sürekli birşeyler üretmek gerektiğine inanan bir yapı söz konusu.”