TAV Bilişim, yeni adımlarla yola devam ediyor
İki yeni ürünü sektörle tanıştırmaya hazırlanan TAV Bilişim, küresel pazarda da yönünü Hindistan, Brezilya gibi ülkelere taşımayı planlıyor. TAV Grubu’na bağlı olarak, anahtar teslim çözümler üreten ve sistem tasarımından kuruluma, devreye almadan satış sonrası desteğe kadar tüm süreçlerde hizmet sunabilen TAV Bilişim, yurtiçi havalimanları yanı sıra yurtdışı havalimanlarına taşıdığı hizmetleriyle her yıl başarı grafiğini yükseltiyor. Geçen yıl da Avrasya’daki bilişim şirketlerinin kendi ülkeleri dışında işbirlikleri kurarak gerçekleştirdikleri başarılı projelerin ödüllendirildiği ICT Summit Eurasia Awards’te birincilik ödülünü “Enfidha Uluslararası Havalimanı BT Sistemleri Projesi” ile alan şirket, 2012 yılında da bölgesel arenada yeni projeler ve sektöre sunacağı yeni ürünlerle yoluna devam etmeye hazırlanıyor. 2011 yılını TAV Bilişim açısından çok yoğun ve verimli bir yıl olarak geçtiğini belirten TAV Bilişim Genel Müdürü Binnur Güleryüz Onaran, geldikleri noktada toplamda 18 havalimanına ulaştıklarını belirtti. Yurtdışında Suudi Arabistan’da yürütülmekte olan projelerinin kurulumları tamamlanarak test aşamasına ulaşıldığını bunun yanında yurtiçinde Van ve Elazığ Havalimanları ihalelerinin kazanılması ile toplamda hizmet verdikleri havalimanı sayısını 18’e çıkardıklarını belirten Onaran, 2012 yılında ise bölgesel yayılım hedefleri yanı sıra iki yeni ürünü sektöre kazandırmayı planladıklarını dile getirdi.
TAV Bilişim hizmetleri yapılanması ile standartlar yükseliyor
2005 yılındaki kuruluşlarından sonra ITIL süreçleri çerçevesinde 2008 yılında yeniden yapılanma sürecine girdiklerine dikkat çeken Onaran,
“AHL’de bulunan ve küresel BT şirketlerinin operasyonlarında uyguladıkları 1. seviye saha destek, 2. seviye merkezi ‘admin’ destek ve 3. seviye ‘provider’ destek süreçlerini tüm sahalarda uygulamaktayız. 1. seviye destek veren arkadaşlarımız İstanbul, Ankara, İzmir, Tbilisi, Batum, Üsküp, Tunus ve Monastır’da son kullanıcı problemleri ve veri merkezi yönetimlerini gerçekleştiriyor. Yeniden yapılandırılan çağrı merkezimiz ile dağınık coğrafyadaki kullanıcılarımıza tek noktadan destek veriyoruz” diye konuştu.
Bu yıl içinde sektöre özel iki yeni ürün sunulması planlanıyor
Bu yıl içinde TAV Bilişim olarak sektöre kazandırmayı planladıkları iki yeni ürüne de değinen Onaran, “Passenger Information” ve CDM (Birlikte Karar Alma Sistemi)’den oluşan ürünler hakkında şu bilgileri verdi:
“Passenger Information” ile ilk etapta Atatürk Havalimanı’nda yolcularımıza gitmek istedikleri lokasyonlara en çabuk nasıl ulaşacaklarını, havalimanı içerisindeki kampanyaları, öneri ve şikayetlerini bildirebilecekleri bir platform sağlayacağız. Hedefimiz Haziran ayında projeyi canlıya almak. CDM projesi ile de havayolları, yer hizmetleri şirketleri ile Merkezi Akış Yönetimi Ünitesi (CFMU) arasında bilgi paylaşımını sağlayan teknik altyapının hazırlanması ve ortak bir platformda farklı kaynaklardan akan verilerin ilgili paydaşlara sunulması sağlanmış olacak. Bu bilgi paylaşımı sonucunda hava trafiğinin önceden tahmin edilebilirliğini artıracak prosedürlerin hayata geçirilmesi, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda artan trafik talebini karşılamak üzere havalimanı kaynaklarının en etkin biçimde kullanılması ve kapasite kayıplarının engellenmesi hedeflenmekte.”
Gündemde yurtdışı ve yurtiçi proje var
TAV Bilişim’in güncel projelerine de değinen Onaran, şöyle konuştu: “Medine Havalimanı işletme ve inşaatında Arabistan’da kuracağımız yerel şirketimizle aktif rol alacağız. Varolan işletmede AODB, RMS, CMS ürünümüzü konumlandırmayı planlıyoruz, ayrıca yapım projesinde ana sistem bütünleştirici görevini üstlenerek ağ tasarımından başlayarak tüm havacılık sistemlerinin kurulumunu gerçekleştireceğiz. Medine projesi ile birlikte Suudi Arabistan’da üçüncü uluslararası havalimanına sistem ve hizmetlerimizi kurmuş olacağız. Yurtiçinde TAV İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç ve dış hatlar projesini 2032 yılına kadar işletme ve iç hatları yenileme ihalesini kazandık. TAV Bilişim Hizmetleri olarak İzmir şubemiz ile projenin tüm BT çalışmalarını yerine getireceğiz. 2012’de BT operasyonunu ISO 20000 standartlarına uygun hale getirmeyi planlıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında en az bir havalimanını daha portföye katılmasının yanında grup içi şirketlere yapılacak Oracle R12 geçişi, yolcu bilgilendirme kiosk projesi, MIS projesi, ‘Tav Mobile windows mobile edition’ önemli projelerimiz arasında. 2012’de geçen yıl 11 milyon avro olan ciromuzu 15 milyon avro olarak planlamaktayız” dedi.
Küresel pazarda yerel iş ortakları ile yaygınlaşma hedefleniyor
TAV Bilişim olarak küresel pazardaki stratejilerine de değinen Onaran, özellikle Ortadoğu ve Asya bölgeleri başta olmak üzere TAV BT ürünlerinin ihtiyaç duyulduğu havalimanlarında yerel iş ortakları aracılığı ile proje takibinde bulunmayı hedeflediklerini belirtti. TAV Bilişim olarak özellikle Ortadoğu’da yoğunlaşan ilgilerini Avrupa bölgesi, Brezilya ve Hindistan gibi büyük potansiyel barındıran ülkelere taşımak istediklerini de belirten Onaran: “Bunun için bu ülkelerde bizimle iş ortağı olarak çalışacak şirketler ile anlaşmalar imzalıyor ve ortaklarımızla birlikte ihalelere katılıyoruz. Stratejimizi özellikle yeni gelişen 3. Dünya ülkelerinde yer alan potansiyelleri yerel iş ortakları ile birlikte değerlendirerek, yeni yapılacak ve/veya yenilenecek havalimanları ihalelerine katılmak olarak özetleyebiliriz.”