Tavuğun blok zinciri var
Tavuk 11 Aralık 2017’de dünyaya geldi (Yay burcu!). 81 gün sonra 1 Mart 2018’de vefat etti. Tavuğun bu sürede beslenmesinde antibiyotik yok. Yediği, genetiği değiştirilmiş gıda oranı yüzde 0.9’dan az. Gıdası yüzde 100 arpa, ot, bitki kökenli. Ayrıca soya proteini, kalsiyum, A-E-D3 vitamini verildi.
Bütün bu bilgiler, tavuğun satış etiketindeki kare kodda (QR) yazılı. Merak eden, ekranına alıp, okuyor. Kare kodda, tavuğu yetiştiren çiftliğin sahibi de 45 saniye konuşup, neyi nasıl yaptıklarını anlatıyor.
Fransız Carrefour süpermarketi, yetiştiriciden süpermarket rafına kadar bir tavuğun geçirdiği bütün aşamaları blok zinciriyle tüketiciye sunmaya başladı. Başka gıda ürünleri için de benzer bir uygulamayı bu yıl yapacaklarını açıkladılar. Şimdiye kadar konuşulup da yapılmayanı Carrefour yapmış oldu.
Daha 2017’de Avrupa’da kimyasal bulaşmış yumurta skandalı yaşandı. Sütte salmonella, sığır etinde listeria gibi başka korkular da… Zaten onlarca yıldır, üreticiden tüketiciye kadarki zincirde gıdanın başına “neler” geldiğini medyadan izleriz. Ama şimdi, ileri teknoloji sayesinde blok zincirinin gıda güvenliğini adım adım kaydedeceği, güvenceye alacağı yeni bir döneme giriyoruz.
Bunu sürdürebilmek için kayıtların “namuslu ve saydam” tutulması gerekiyor. Blok zinciri, bu iki kavramı –şimdilik- koruyan bir kayıt sistemi. Elbette işin içine burada da kötü niyetli gruplar, örgütlü suç şebekeleri girebilir. Her şey mümkün artık çünkü. En akla gelmeyen, başa gelir oldu.