Tayvan bilişimde büyük oynuyor, Türkiye pazarına yoğun ilgi duyuyor
Birçok uluslararası markayı dünya bilişim pazarına kazandıran Tayvan, önümüzdeki yıllarda bunların yanına yeni küresel oyuncuları eklemek istiyor. Bunun için gelişen pazarlara yönelik ilgisini artıran Tayvanlı şirketlerin odağında en çok yer alan ülkelerden biri de Türkiye.Uçaktan havalimanına doğru inerken, yukarıdan şehre baktığınızda Taipei şehri göze çok büyük gelmiyor. Birçok ülkede gördüğümüz o devasa gökdelenler göğü kaplamıyor sadece arada dünyanın en yüksek ikinci binası Taipei 101 kendini belli ediyor. Küçük ama gelişmiş bir ada ülkesine geldim diye düşünüyorsunuz. Şehre indiğinizde ve şehri dolaşmaya başladığınızda görüyorsunuz ki, evet yüzölçümü küçük bir ada ülkesindesiniz ama sizi sandığınızdan daha büyük, daha kalabalık ve daha da gelişmiş bir ülke karşılıyor. Türkiye’de halk arasında daha çok birçok ürünün arkasındaki “Made in Taiwan” ibaresi ile tanınagelen bu ülke, sadece üretici değil aynı zamanda uluslararası markalar çıkaran kimliğiyle de dünya ekonomisinde varlığını sürdürüyor ve birazdan yazacaklarımdan da anlayacağınız gibi kesinlikle küçük düşünmüyor. Geçtiğimiz günlerde Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi’nin (TAİTRA) davetlisi Doğu Avrupa’dan 5 ülkenin teknoloji basını ile birlikte Türkiye’den de BThaber’in davetli olduğu basın turunda hem ülkenin dinamiklerini yerinde görme fırsatı bulduk hem de 10 şirket ile Computex Fuarı’nın merkezlerini de gezme şansına eriştik.
Uluslararası markalar çıkarmış bir ekonomi
Tayvan, hukuken Çin’in parçası olan ancak fiilen bağımsız bir devlet olarak nev-i şahsına münhasır konumda bir ülke. 70 ve 80’li yıllardaki hızlı kalkınmasıyla Güney Kore, Singapur ve Hong Kong ile birlikte dört Asya Kaplanından biri haline gelmiş. Tayvan özellikle güneş, rüzgar ve biyoenerji alanlarında montaj ve üretimde tecrübesi çok büyük bir ülke, bu pazarda dünyanın önde gelenlerinden. Diğer yandan BT sektörü de Tayvan’ın gözbebeklerinden. HTC, Asus, Acer, Trend Micro, D-Link, Zyxel, Gigabyte gibi uluslararası markalarıyla tanınıyorlar. Dünya patent üretkenliği kategorisinde zirvede yer alan bu ülkenin siyaseten arası bozuk olduğu Çin ile imzaladığı Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması gelecek yıllarda imzalanacak daha fazla ticari sözleşmeler için yol açtı. Bu anlaşma ve Çin ile işbirlikleri Tayvan’ın varlığını güçlendirecek, kesin.
Tayvanlılar Türkiye pazarına büyük önem veriyor
Türkiye ile ticari ilişkisinde Tayvan ağırlıklı bir durum söz konusu. Tayvan ile Türkiye arasındaki 1 milyar 600 milyon dolarlık dış ticaret hacminin, 1 milyar 400 milyon dolarlık kısmını Tayvan’ın Türkiye’ye ihracatı oluşturuyor. Bu ihracat kalemleri arasında elektronik cihazlar, donanımlar ve BT ürünleri de var. Acer, Asus, MSI gibi şirketleri Türkiye’de ofisleriyle birlikte varlar. Geçtiğimiz ay içinde Tayvan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sheng-Chung Lın’in de arasında olduğu bir heyet, Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da görüşmelerde bulunmuş, özellikle enerji ve elektronik cihazlar alanında fırsatları ve potansiyelleri yerinde görmek istemişti. Tayvan, gelişmekte olan piyasalarda sadece potansiyel fırsatları keşfetmek değil aynı zamanda ticari ortaklarla işbirliğini kuvvetlendirme olanaklarını da yakalamak istiyor. Bu pazarların en başında ise Türkiye geliyor. Tayvanlılar, Türkiye’yi
yatırım yapmak için önemli bir ülke olarak görürken, diğer yandan farklı pazarlara Türk ortaklarıyla birlikte de gitmek istiyorlar. Türkiye’de Tayvan’a ilgi duyan şirketler için en önemli fırsat yerel şirketlerle işbirliğinden geçiyor gibi görünüyor. Çünkü Tayvan’da büyük oyuncular, yerel ve Çin’den gelen şirketlerce kapatılmış bir pazar mevcut. Bu pazarda Türk şirketleri için boş alanlar bulmak çok kolay gözükmüyor.