Tayvan inovasyonla küresel markalar yaratıyor
Tayvan, bilişim ürünlerinde dünya çapında markalar yaratmak üzere, ekonomi politikalarında bu sektörlere yönelik inovasyon çalışmalarını destekleme yönünde karar aldı. Tayvan artık, inovasyonla yeniliğe ve orijinal markalı bilişim ürünlerine doğru ilerliyor.
Avrupa’yı ve ABD’yi vuran ekonomik krizle birlikte 2012’de Tayvan’daki donanım ürünlerinin büyüme oranlarında hayal kırıklığı yaşansa da, tablet fiyatlarının bilgisayar fiyatlarına yaklaşmasıyla artan tablet bilgisayar artışları bilişim teknolojileri sektörünün büyümesini durdurmadı. Dizüstü, masaüstü ve tablet bilgisayar, anakart, sunucu, LCD ekran ve sayısal kamera sektörlerinde dünyanın en yüksek üretim ciro ve pazar payına sahip olan Tayvan’da bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü cirosu bir önceki yıla göre yüzde 7,9 artarak 150,3 milyar dolar düzeyine çıktı.
Tayvan Endüstriyel Teknoloji Araştırma Kurumu (ITRI) tahminlerine göre, Tayvan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2013 yılında da üretim cirosunda yüzde 20,5 düzeyinde büyüme oranına sahip olacak. Tayvan bu hızlı büyümeyi, tablet bilgisayarlardaki artan tüketim ile bulut veri merkezlerine yapılan yatırımlar ve dokunmatik ekran dizüstü bilgisayar ürünlerinin geliştirilmesi gibi inovatif çalışmalarla elde ediyor.
Bilişim teknolojileri sektörü ürünlerinde dünya çapında markalar yaratmak üzere, ekonomi politikalarında bu sektörlere yönelik inovasyon çalışmalarını destekleme yönünde karar alan Tayvan, artık inovasyonla yeniliğe ve orijinal markalı bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ürünlerine doğru ilerliyor.
Tayvan ekonomi politikaları çerçevesinde verilen desteklerle birlikte Tayvanlı bilgi ve iletişim (ICT) satıcıları da kendi markalı ürünlerini pazara sokmak için yeni adımlar attı. OEM/ODM deneyimlerinde çok şey öğrenen üreticiler, artık ürünleri kendi adlarıyla geliştirip pazarlamayı ileri olanaklarla birleştiriyorlar.
Bu politikalar çerçevesinde, Acer, AsusTek ve D-Link gibi şirketler, ana şirket ürün geliştirme ve marka pazarlama üzerinde odaklanabilmek amacıyla kendi üretim birimlerinden bazılarını bağımsız şirketler haline getirdiler. Akıllı telefon üreticisi HTC, 2011’de Interbrand’in En İyi 100 Global Marka listesine giren ilk Tayvan şirketi olarak Tayvan’ın inovatif ürünlerin vatanı olduğunu kanıtlamış oldu. Tayvan halen dünya pazarındaki yüzde 87,8’lik oranla dünyanın bir numaralı dizüstü bilgisayar üreticisi konumunda bulunuyor. Acer toplam bilgisayar sevkiyatlarında dördüncü, dizüstü bilgisayar sevkiyatlarında ise ikinci konumlanırken, AsusTek de tüketici dizüstü bilgisayarı satıcıları ve üreticileri arasında dünyanın en büyük 3 şirketi arasında yer alıyor.
Mobil cihazlar büyümede kilit rol oynayacak
Tayvan’ın Bilgi Endüstrisi Kurumu’na bağlı MIC (Pazar Araştırma ve Danışmanlık Kurumu) verilerine göre düşük ve orta fiyatlı akıllı telefonlar Tayvan’ın bilişim tasarım endüstrisinin 2013 yılında da artarak büyümesinde kilit rol oynayacak. MIC’ye göre, Tayvan’ın yarı iletken endüstrisine bağlı sektörlerinin gelişimi de göz önünde bulundurulduğunda, tasarım endüstrisi düşük ve orta fiyatlı akıllı telefonlar için pazardaki talebin artmasından yararlanmaya devam edecek. Ayrıca MIC, Tayvan’ın sözleşmeli endüstrisinin de orta düzey ve yüksek performanslı akıllı telefonlar ve tabletler için iletişim bilişim ve işlemci sağlama yoluyla pazar liderliğini ele geçirdiğini belirtiyor.
MIC raporuna göre Tayvan’ın akıllı telefon endüstrisinin bir yılı kapsayan sevkiyat hacminin 2013 yılında geçen yıla oranla yüzde 22,5 artarak 251 milyon birime ulaşması bekleniyor. Endüstrinin sevkiyat değerinin ise bir önceki yıla oranla yüzde 19,7 büyüyerek 2013 yılında yaklaşık 54,2 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Bulut bilişim pazarı da büyüyor
Tayvan’daki Bulut Bilişim Derneği verilerine göre, küresel bulut bilişim ürün ve hizmetleri pazarı 2013 yılında 130 milyar doları aşacak. Hükümetin bu sektörü adaya iş potansiyeli getirecek dört akıllı endüstriden biri olarak belirlemesi sayesinde Tayvan, küresel bulut bilişim eğrisinin ilerilerinde yer almış durumda.
Şimdi ilk yerel işletim sistemi ile donanmış olarak Tayvan, dünyanın büyük bulut bilişim üslerinden biri olma konusunda kararlılıkla ilerliyor. Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Kurumu (ITRI) tarafından geliştirilen İşletim Sistemi, şirketlerin bulut bilişim veri merkezlerini aksamasız kurup bütünleştirmeleri sağlarken, bir taraftan da veri merkezi oluşturulması konusunda oldukça yüksek miktarlarda tasarruf etmelerine olanak tanıyacak.