TBB: “Twitter kararını verenler suç işlemiştir”
Türkiye Barolar Birliği “Twitter’a erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir” başlıklı bir açıklamada bulundu.
Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu imzası ile yayınlanan açıklamada alınan kararın hukuksuz olduğu ve TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
“Twİtter’a erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir
TMK 10. maddesi ile görevli olup, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararı yok hükmündedir.
Söz konusu yasaklama kararıyla Türkiye Barolar Birliği ve milyonlarca yurttaşımız kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan, ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir sebeple Twitter’a erişememekte ve mağdur olmaktadır.
Twitter’a genel bir erişim yasağı konulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya ve inernet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a aykırıdır.
Türkiye Barolar Birliği, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulunmuştur.
Ayrıca yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında HSYK’ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.
Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.”
Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu Türkiye Barolar Birliği Başkanı
İtiraz dilekçesine ulaşmak için http://www.barobirlik.org.tr/dosyalar/duyurular/20140321_twitter.pdf adresini kullanabilirsiniz.
Başsavcılıktan ‘yasak’ açıklaması: Bizim böyle bir kararımız yok”
Radikal’e konuşan Başsavcı Salihoğlu, “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karar bu. Biz bir karar vermedik” dedi.
Savcılığınızın böyle bir karar verdiği yazılı bilgisinin TİB sitesinde yer aldığını ifade ettiğimizde ise Salihoğlu, “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karardır. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak böyle bir karar vermedik” şeklinde yanıt verdi.
TİB sitesinde yer alan bilgiye göre ise Twitter’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart 2014 tarihinde TMK 10. Madde ile yetkili savcılıkça tedbir amaçlı erişime kapatıldığı bilgisi yer alıyordu. Tedbir kararının olduğu bilgisi yer almasına rağmen herhangi bir karar numarasının da paylaşılmaması dikkat çekti. Ancak TMK mahkemeleri kapatıldığı için herhangi bir yetki ve görevi de bulunmuyor. Başbakan Erdoğan da dün mahkeme kararının alındığını ifade etmişti.