TBD’de yeni yönetim işbaşında
Türkiye’de bilişim sektörünün gelişmesine önemli katkılar yapan ve 12 bini aşan üye sayısıyla en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türkiye Bilişim Derneği’nde (TBD) 31’inci seçimli Olağan Genel Kurulu’nda İlker Tabak, başkanlık görevini Rahmi Aktepe’ye devretti. TBD’nin yeni Genel Başkanı seçilen Rahmi Aktepe “Türkiye’nin gündemi bilişim olsun istiyoruz” dedi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleşen Genel Kurul’da TBD’nin yeni Genel Başkan Aktepe olurken, oybirliği ile seçilen yeni Yönetim Kurulu da şu isimlerden oluştu:
Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Emre Alkın, Globalnet Genel Müdürü Ertan Barut, Başar Bilişim Eko Sanayi Dergisi Genel Müdürü Nuray Başar, Fokus Akademi Genel Müdürü Lütfi Özbilen, Vodafone Türkiye Kamu Satış Kıdemli Müdürü Ceyda Süer, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Şahin, Datamind Kurucu Ortağı Hakan Tarhan, Atasay Kuyumculuk Bilgi Sistemleri Direktörü Ahmet Tosunoğlu, ASELSAN Uydu Görev Yükleri Programı Müdürü Ali Yazıcı, SMT Bilgi ve Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Yener, Verimlilik Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Anıl Yılmaz ve Hacettepe Teknokent Genel Müdürü İlyas Yılmazyıldız. Cumhur Ercan, Vural Rıza İbrişim ve Üveyiz Ünal Zaim Denetleme Kurulu’nda göreve gelirken, Onur Kurulu’nda ise Kemal Karakoçak, Selçuk Kavasoğlu, İlker Tabak, Ali Yazıcı ve Mehmet Yılmazer yer alıyor.
Rahmi Aktepe, 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisansını AİTİA'si İşletme Bölümü’nde tamamladı.1978 yılında Devlet Demir Yolları Bilgi İşlem Merkezi'nde Programcı olarak işe başladı. Daha sonra Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nda Bilgi İşlem Merkez Müdürü, Muharebe ve Elektronik Daire Başkan Yardımcısı görevlerini üstlendi. Gümrük Müsteşarlığı'nda Muharebe ve Elektronik Daire Başkanlığının kurulmasını gerçekleştirdi ve aynı daireye Daire Başkanı olarak atandı. Gelir İdaresi Modernizasyon çalışmalarını başlattı, bu kapsamda Gümrükler Modernizasyon Projesi’nin geliştirmesine önemli katkılarda bulundu. Aktepe, Gümrük Müsteşarlığı Müsteşarlık Müşavirliği görevinden 2009 yılında emekli oldu. Türkiye Bilişim Derneği'nin 3 dönem Yönetim Kurulu Başkanı olan Rahmi Aktepe, 16 yıl TBD Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı ve TOBB Bilişim Sektör Kurulu’nun oluşumunu gerçekleştirerek, aynı sektör kurulunun başkanlığını 8 yıl sürdürdü. TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojisi Çalışma Grubu’nun kurulmasında önemli katkıları olan Aktepe, Çalışma Grubu üyeliğini 5 yıl sürdürdü. Türkiye Bilişim Vakfı’nın kurucu üyesi olan Aktepe, aynı zamanda vakfın Yönetim Kurulu Üyesi olarak 10 yıl görev yaptı. Aktepe, TBD Başkanlığı döneminde E-Devlet ve E-Türkiye, 6. Çerçeve Programı’na tam katılım, Teknopark Yasası, 1. ve 2. Bilişim Şuralarının gerçekleştirilmesi konularında çalışmalar yaptı ve E-Dönüşüm İcra Kurulu'nda 4 yıl üye olarak bulundu. Aktepe, 2010-2012 yılları arası TOSYÖV Genel Sekreterliği, 2012- 2014 arasında TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Teknolojiyi ‘üreten ülke’ olmalıyız
Türkiye’nin bütün olumsuzluklara karşın sektörde önemli bir ivme yakaladığını dile getiren Aktepe şunları söyledi:
“Bilim, teknoloji ve özellikle bilişim teknolojisi üretmek zorundayız. Türkiye’nin yükselmesi için insana yatırım yapmalıyız. Bilim ve bilişim burada öncelikli bir rol üstlenmekte. Ülke olarak nerede olduğumuzu görmemiz ve bunun için bugünden yarına değişen kararlar yerine, tutarlı, şeffaf ve hesap verebilirlik düzeyi yüksek bir iklim yaratmalıyız. Bunun için öncelikli alanlarımız üç ana eksende toplanmalı. Birincisi, ülke olarak bir vizyon sahibi olmamız gerek. İkincisi, bu vizyonu hayata geçirebilmek için nitelikli insan gücünün yaratılması, üçüncüsü de bilim ve teknolojiyi katma değer oluşturacak şekilde üretime dönüştürebilmek. Kamu ve özel sektörün yanı sıra STK’lar artık 3’ncü sektör. TBD gibi STK’ların gücü, demokrasinin gücünü ve kalitesini de artırmakta.”
BTK Başkanı Dr. Ömer Sayan da Genel Kurul’da yaptığı açılış konuşmasında, “BTK olarak ‘yeni merkezimizi yılın 365 günü nasıl bilişim merkezi haline getirebiliriz’ diye çalışıyoruz. BTK Akademi’yi kurduk ve siber güvenlik, bilişim, kodlama konularında halk eğitim merkezi olacak şekilde planlamalarımızı yaptık. Türk Dil Kurumu (TDK) ile bilişim terimleri sözlüğü için çalışmalarımız var. Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent’i 5G test alanı yapıyoruz” bilgisini paylaştı.