TBD Türkiye’nin geleceğini hazırlıyor
Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, 42 yıllık TBD serüvenini özetleyip derneğin yepyeni hedeflerini de paylaştı.
TBD’nin Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Turhan Menteş, bugüne kadarki süreç değerlendirildiğinde TBD’nin geniş bir öngörüyle kurulmuş bir dernek olduğunu kaydetti. Menteş, “Bilişim terimini o günlerde telaffuz edip bugünleri öngörmek sanıyorum saygıyı hak ettiren bir durum. 1971 yılında bu derneği kuran başta Prof.Dr. Aydın Köksal’a minnet borcumuz var. O zaman akademisyen ve sınırlı sayıdaki bilişim profesyonelinin bir araya gelmesiyle kurulan derneğin, bugün 10 binin üzerinde üyesi bulunuyor” dedi.
1994’ten bu yana odağını daha da genişleten TBD, bilişim kültürünü yaymaya çalışan profesyoneller örgütü haline dönüştü. Menteş, TBD’nin “Türkiye’de şu anda gündemde olan her konunun ilk söylemcisi, ilk raporunu hazırlayan, ilk tartışmasını, panelini başlatan” konumunda olduğunu söylüyor ve devam ediyor: “TBD’nin kendi duruşuyla teknoloji ağırlıklı odaklanması olduğu için biz tüm karar vericilere her zaman eşit mesafede durduk, iş birliği yaptık, destek olduk, eleştirilerimizi getirdik. TBD, özüne sözüne güvenilir dernek olma özelliğini hep korudu. Derneğimiz, yeni yapılanmasıyla da Türkiye’nin geleceğinde yer bulacak. Bu süreç bizim istediğimiz hızda ilerlemiyor, ama bu değerlerin önümüzdeki dönemde daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.”
Bilişim olmadan gelişmiş 10 ekonomi arasına giremeyiz
Turhan Menteş, bu sene 30. kez düzenlenecek olan Bilişim Kurultayı’nın derneğin kuruluşunun 42. yılında apayrı bir anlam taşıdığını dile getirerek, kurultayın bilişim sektörüyle ilgili makro konuların tartışıldığı bir platform olduğunu söyledi. Türkiye’nin geleceğini hazırlamaya çalıştıklarını kaydeden Menteş, son olarak diğer STK’larla birlikte ortak bir çalışma olarak ‘Atılım için Bilişim’ ana temasıyla Türkiye’nin 2023 vizyonunu ele aldıklarının altını çizdi.
Turhan Menteş, ‘Atılım’ı gerçekleştirecek tek sektörün bilişim olduğunu vurgulayarak, bilişim olmadan gelişmiş 10 ekonomi arasına girmenin çok da gerçekçi olmadığını, diğer ekonomi aktörlerinin zaman içinde bunu algılayacaklarını düşündüğünü belirtti. Menteş, “Biz yatay bir sektörüz. Bütün sektörlere hizmet veriyoruz. Bilişim devlet yapılanması içerisinde, ya başbakanlık ya da başbakan yardımcılığı düzeyinde yetkilendirilmiş bir yapılanma olmak durumunda. Bakanlıkların bile yetki karmaşası olduğunu düşünürsek bunun bakanlıklar üstü bir yapılanma olması gerektiği açık. Dolayısıyla yapılanmanın bu düzeye taşınması gerektiğini düşünüyorum” yorumunu yaptı.
TBD’nin ‘Academia’ desteğine ihtiyacı var
TBD’deki tüm çalışmalar tamamen gönüllü katılımla yapıldığını ifade eden Menteş, sözlerine şöyle devam etti:
“TBD Türkiye için değerli. TBD ismine, saygınlığına zarar vermemeye büyük önem gösteriyoruz. TBD’nin Türkiye’nin geleceğini hazırlayan bir dernek olduğunu düşünüyorum. Çok büyük fonksiyonları oldu, bundan sonra da olacak. Geldiğimiz noktada TBD’nin bir ‘Academia’ desteğine ihtiyacı var. Çok dinamik bir sektördeyiz, konular inanılmaz çeşitlendi. Önümüzdeki dönemde çalışma biçimlerimizin bir kısmı değişecek. Gündemi kaçırmamak için 40-50 grubun çalışmalarıyla bilgi beslemesi yapması gerekiyor. Sonuç raporları da üretmemiz gerekiyor ki bunları kullanabilelim. İlgi gruplarını oluşturmaya odaklanacağız, böyle bir çalışma biçimine geçiyoruz. Bunun içinde çok ciddi genç katılım da olacak. Artık gençleri kazanmamız gerekiyor, gençleri kazandıracağımız platformları oluşturmamız gerekiyor. TBD Genç de kendi etkinliklerini üniversiteler bazında sürdürüyor. Türkiye’de 33 üniversitede TBD Genç yapılanması var; ilerde artacaktır diye düşünüyorum.”
Her etkinliği farklı bir şube üstleniyor
Turhan Menteş TBD’nin çalışmaları ve hedefleri hakkında da şu bilgileri verdi: “8 yıl önce TBD başkanı olduğumda hukuktan anlayan bilişimci, bilişimden anlayan hukukçu arayışı içindeydik. Mehmet Ali Köksal öncülüğünde Bilişim Hukuku Çalışma Grubu’nu kurduk. Bilişim hukuku kavramı Türkiye gündemine taşınmaya başladı ve zaman içerisinde uluslararası kongre biçimine de çevirebildik. İzmir şubemiz Bilişim Hukuku Kurultayı’nı düzenliyor. TBD tüm etkinliklerini birer şubeyle ilişkilendirmiştir, her etkinliğimizin bir sahibi vardır. İstanbul Akıllı Kentler Kongresi’ni yapıyor, Eskişehir şubesini Tarihi Kentler Platformu’na odaklayacağız. Kamu Bilgi İşlem Platformu Ankara ile çok yakından ilişkili devam ediyor. Bilişim terimleri çalışma grubu her zaman çalışıyor, Türkiye’nin gündemine devamlı terim taşıyoruz. Bu süreç, büyük bir özveriyle devam ediyor.”