TBMM’nin bilişim tarihinde bir ilk
250’ye yakın milletvekili, bakan, parti genel başkanı, bürokrat ve TBMM personelinin katıldığı TBMM Bilişim Sergisi Günleri’ne vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Serginin ilk dört günkü bölümüne özel sektörden; Avea, C5 Elektronik, E-İmza Bilişim, Karakullukçu Danışmanlık, Karel, Netaş, Mantis, Microsoft, Sanlab, Sisoft, ikinci dört gün düzenlenen TBMM Bilişim Sergisi’nde Kamu Sektörü Günleri’ne ise; Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Bilgi Teknolojileri Kurumu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İşkur, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, THY, TSE katıldı. TÜBİTAK, Türk Telekom ve Türksat tüm sergi süresince yer aldı.
Bilişimle gelen demokrasi
Sergi boyunca; Sanayi Bakanı Nihat Ergün, TBMM Başkan Vekili Mehmet Sağlam, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan’ın yanı sıra Ahmet İyimaya, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Haydar Akar, Sırrı Süreyya Önder, Reha Denemeç, Süreyya Sadi Bilgiç, Ayhan Sefer Üstün, Ali İhsan Yavuz, Haluk İpek, Feramüz Üstün, Emrullah İşler’in de aralarında bulunduğu milletvekilleri incelemelerde bulundu. Tüm partilerden gelen katılımcılar mecliste özlenen demokrasi tablosunu bilişim sayesinde sundu. Serginin son gününde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından katılımcı kuruluşlara katılım sertifikaları törenle takdim edildi.
‘TBMM Bilişim Sergisi Günleri’nin düzenlenmesine öncülük eden Bilişim ve İnternet Komisyonu Başkan Vekili Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Yıldırım M. Ramazanoğlu, TBMM tarihinde ilk kez böyle bir etkinliğe imza atılmasından ve bundan böyle Internet Haftası kapsamında bu günlerin gelenekselleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti vurguladı. Bu sergiyle, bilişim dünyasındaki son teknolojik gelişmelerin ve kamudaki en son e-devlet uygulamalarının milletvekillerimize, vatandaşlarımıza tanıtmak, bilgilendirmek olanağı yaratıldığını belirtti. Ramazanoğlu ayrıca, son teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılmasının öneminin de altını çizdi.
Kimliklerimiz akıllanıyor!
‘TBMM Bilişim Sergisi Günleri’ anısına, ziyaretçi milletvekillerine, vatandaşlara, 2 bin adet TC Akıllı Kimlik Kartları (Nüfus Cüzdanı) TÜBİTAK tarafından düzenlenip hediye edildi. Güvenlik altına alınmış bu kartlar; parmak izi, damar okuma, barkod, rakamsal şifre özellikleri taşıyor. Aralarında Recep Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu 150’ye yakın milletvekiline Akıllı Kimlik Kartı dağıtıldı. Milletvekilleri ayrıca kriptolu USB disk ve kriptolu telefonları inceledi. Henüz yurt çapına yayılmayan TC Akıllı Kimlik Kartları projesi kapsamında; pilot bölge olarak seçilen Bolu’da kartların dağıtımının tamamen yapıldığı bilgisi de verildi. Çeşitli e-devlet projelerinin sergilendiği etkinlikte; Milli Eğitim Bakanlığının FATİH, Adalet Bakanlığı’nın UYAP ve TBMM’nin Kağıtsız Parlamento projeleri hayli ilgi çekti. TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Sistem Analisti Alpaslan Kesici, 350 milletvekilinin Kağıtsız Parlamento Projesi’ni onayladığını aktardı.
Anayasa bilişim süzgecinden geçecek
Dr. Yıldırım M. Ramazanoğlu, yeni projeleri anlatırken; ‘Farklı Bir Bakışla Anayasa Gerçeği’ çalışmasından da söz etti. ‘Anayasada Matematiksel Metin Analizi’ yöntemiyle; yazım tekniği, kelime israfı ortaya konuyor ve sadece fazlalıklarını çıkarmak suretiyle metin yeniden kaleme alınarak yüzde on metin tasarrufu elde ediliyor. Tüm bu çalışmalar; bilgisayar ve internet ortamında ulaşılabilir şekilde gerçekleştiriliyor ve eserin uzmanlarla, araştırmacılarla ve vatandaşlarla paylaşımı da kolaylaştırılıyor.
Sergiye katılan kamu kuruşları ve özel şirketler
Milli Eğitim Bakanlığı
Başbakanlık
Meteoroloji Gene Müdürlüğü
Avea
Tübitak
Türk Telekom
Türksat
BTK
TSE
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü
Adalet Bakanlığı
İşkur
THY
Orman ve Şu İşleri Bakanlığı
Orman Genel Müdürlüğü
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Microsoft
Karel
Netaş
Sanlab
Tübitak-Bilgem
TTNET
Mantis
E-imza Bilişim
C5 Elektronik
Sisoft
Karakullukçu Danışmanlık