Tehlikelere karşı ilk adım farkındalık
Risklerin çeşitlenme hızı, kurumların da güvenlik önlemlerini almak ve var olanları güncellemek için aynı hızda çalışmasını gerekli kılıyor.
Gelişen güvenlik riskleri ışığında büyüme hızı kesilmeyen Fortinet, yüzde 40’lardaki yıllık büyüme oranını devam ettirmeyi hedefliyor. Fortinet Türkiye Ülke Müdürü Derya Aksoy, Türkiye pazarında elde edilen olumlu sonuçların bölgedeki etkinliği artırma sonucunu beraberinde getirdiğine işaret ederken, her ölçekte şirketi bilinçlendirme hedefine de vurgu yaptı. “Riskler arttıkça sektör de büyümeye devam ediyor” diyen Aksoy, Türkiye pazarını ve 2016 yılı önceliklerini değerlendirdi:
Türkiye’de kurumsal güvenlik politikaları nasıl bir konuma sahip?
Bireysel ve kurumsal tarafta bilinçlenme arttı. Yapısal dönüşümleri sürüyor ama hala ideal noktaya ulaşma yolundayız ve çok dinamik bir süreçten bahsediyoruz. Hangi çözümü kullanırsanız kullanın yüzde 100 güvenlik gibi bir kavram maalesef olmuyor. Biz de bunu maksimize etme odaklı çalışıyoruz. Güvenlik yaşayan bir süreç ve Fortinet’in kurucusu olduğu, güvenlik üreticilerinin bir araya geldiği bir paylaşım platformu olan Cyber Threat Alliance yapısı var. Konu güvenlikse rekabetten ziyade işbirliği önem kazanıyor. Çünkü artık ‘cyber crime as a service’ gibi kavramlar kullanılır hali geldi. Hepsinin hedefi cüzdana sızmak. Eskisi gibi bir firewall koymakla kurtulmak yok. Bunun bir süreç kısmı var ve misal İK’nın eğitimi, kullanıcıların bilinçlenmesi burada çok önemli. İşte bu nedenle mevzu sadece bir ürün veya çözüm sunmak değil, bunu bir güvenlik danışmanlığı olarak sunmak ve yaşayan bir proje olarak ele almak, herkeste bu konuda bir sosyal farkındalık artırmak. Bu nedenle kurumsal danışmanlık desteği ile kuruma uygun bir güvenli yapısı konumlandırmak ve tüm çalışanları da bu konuda eğitmek, bilgilendirmek şart.
Fortinet bu gereklilik ortamında nasıl konumlanıyor?
Biz üretici olarak müşterilere dokunmaya çalışıyoruz ve ulaşamadığımız yerlere iş ortaklarımız ile ulaşılıyor, eğitimler düzenliyoruz. Eğitimin sürekliliğine inanıyoruz ve eğitim bizim için en kritik başlıklardan biri. Çok geniş bir bayi ağımız var. Bunun arkasında, müşterilere ulaşırken çözüme ve eğitime önem veriyor, eğitim merkezleri, distribütör ve bayi üzerinden, yani çok kanaldan her ölçekte şirkete ulaşmayı hedefliyoruz. Bayinin eğitim ve sertifikasyonlardan geçmesi, onlara da bir katma değer katıyor. Belli kriterlerimiz ve sertifikasyonlardan geçerek kategori bazlı değişik sektörlere odaklı bayilerimiz var. Bu yapımız yıllar içinde güçlü biçimde oturdu tüm Türkiye’de.
Peki ya merkezin bakışı?
Türkiye pazarına çok önem veriyor ve bunu yaptıkları yatırımlarla da gösteriyorlar. Benim direkt sorumlu olduğum Polonya, Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan için ciddi bir ekibimiz var ve pazarda büyüme devam ediyor. Burada ekibimiz de büyüyor. Benim görevim de Türkiye pazarının başarısı ile oluştu ve merkez, bu başarının diğer noktalara da taşınmasını istiyor. Her pazarın kendine has yapısı var ama ortak nokta; güvenlik farkındalığının git gide artması. Fortinet olarak bütünsel güvenlik ve birbirine entegre, birbirini besleyen çözümler sunuyoruz.
Bir şirkette güvenlik operasyonlarından kim sorumlu olmalı? Bir BT ekibi mi olmalı yoksa ayrı bir birim olarak mı ele alınmalı?
Bence güvenlik ayrı bir birim olmalı. Ama bu işin sorumluluğu CEO’dan başlamalı. Yani bu konuda farkındalık şirkette sahibinden ve CEO’dan başlayarak aşağı inmeli. Büyük şirketlerin bazılarında güvenlik ekipleri kuruluyor, ama bu durum KOBİ’lere indiğimizde mümkün değil. Ama ilerde umarım KOBİ’lerde de en azından 1 kişinin sorumlu olduğu yapıları görürüz.
Fortinet Güvenlik Akademisi konsepti hakkında bilgi verir misiniz?
Bu yapıda ilk olarak eğitim kurumları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile gerçekleştirilecek iş ortaklıkları ile yeni nesil siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesine yardımcı olunması hedefleniyor. Fortinet Ağ Güvenlik Akademisi (Fortinet Network Security Academy-FNSA) öğrencilere endüstrinin kabul ettiği Fortinet eğitimi ile sertifikalarını sağlayacak şekilde tasarlandı. Öğrenciler, uluslararası FNS Akademisi'ne bağlı yerlerde alacakları eğitimlerin sonunda ağ güvenliği alanında başarı sağlarlarsa Fortinet sertifikasını alma hakkını kazanacak. Akademi'ye ilk etapta ABD, Kanada ve EMEA bölgelerinden 7 kuruluş iştirak etti ama gelecek çeyrek dönemlerde bunlara dünyanın çeşitli bölgelerinde açılacak yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Fortinet burada kâr amacı gütmeyen eğitim kurumlarıyla tüm dünyada bir siber güvenlik ordusu yetiştirme vizyonuyla yola çıktı. İnsanların bu konuda eğitilmesi, bilinçlendirilmesi, insan gücünü geliştirmek adına bu da çok önemli ve çalışma Türkiye dahil her yeri kapsıyor. Böylece kurumsal farkındalığın yanında bireysel farkındalığın da gelişmesi mümkün olacak.
Dikey sektörel odaklılık
“Anadolu’da müşteri toplantılarımız Kayseri, Gaziantep, İzmir, Bursa gibi noktalarda gerçekleşti ve 2016 yılında da bu toplantılarımıza devam ediyoruz. Ayrıca illere ek olarak, sektörel bazda da biraz daha yoğunlaşıyoruz. Bayiler, Anadolu’daki şirketler, iş ortakları ve müşterilere ulaşıyor, burada da dikey uzmanlıklarla sektörler bazında paylaşımlar yapıyoruz. Çok parçalı ama kendimizi ve çözümlerimizi anlatmak için en etkili yöntem de bu.”