Tek bir ‘Kamu Bulutu’ kurulmalı
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Huzeyfe Yılmaz
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı olarak, kullanım açısından geniş veri güvenliği, sınırsız depolama kapasitesi, dosya formatı uyumu, minimum sistem gereksinimleri, anında güncelleme gibi artılarının ve ekonomik açıdan, düşük maliyet ve ücretsiz edinim gibi artılarının var olması, ‘Bulut Bilişim’e yönelmemizdeki en önemli etkenler arasında yer almakta. Tüm bu saymış olduğum artılar; kamuda verimliliği arttırmak açısından oldukça önemli işlevler. Başka bir bakış açısıyla, ‘Bulut Bilişim’ ile iş gücü kaybı ve maliyetlerin azaltılmasının yanı sıra, yüksek verimlilik ve esneklik kazandığımızı biliyoruz. Ayrıca en önemli hususlardan birisi olan veri güvenliğinin optimum seviyede sağlanması, sunucuların kolayca takip edilebilmesi, ölçümleme ve raporlama kolaylığı, yazılımların kolayca kurulumu, taşınabilmesi ve kaldırılması, yazılım güncellemelerinin kolayca yapılabilmesi gibi özelliklerinin bulunması, kamu kurumlarının ‘Bulut Bilişim’i tercih etme aşamasında, oldukça ikna edici özellikler. Yapmış olduğumuz incelemelerde, Avrupa Birliği’nin ‘Bulut Bilişim’e ciddi yatırımlar yaptığı ve kamu kurumlarını bu alanda teşvik ettiği görülmekte. Örneğin İngiltere 15.5 Milyon Sterlin, Almanya 100 Milyon Euro, Danimarka 44 Milyon Euro, İtalya 4 Milyon Euro gibi tutarlarında bütçe oluştururken, Fransa bakanlıklar arası kullanacağı ve kullandığın kadar öde şeklinde bir bütçe oluşturmuş durumda.
Önceliğimiz milli ve yerli uygulama ya da yazılımlar
Gelişmiş ülkelerde örnekleri görüldüğü gibi, ülkemizde de kamu kurumları olarak kendi bilişim gereksinimlerimizi tek bir ‘Kamu Bulutu’ kurarak karşılayabilmemiz gerektiğini düşünmekteyiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde kamu sektöründe teknoloji kullanımını temelinden değiştirerek kamu sektörünün özel sektör arkasından geldiği inancını yıkılabileceğimizi düşünüyoruz. Tüm ülkeyi kaplayan, birbiriyle daha iyi etkileşimde bulunan kamu kuruluşları çok daha az maliyetle çok daha hızlı servis verme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca ülkenin her yerinde verilen servisin kalitesinin ve standardının aynı olmasını da sağlayacağız. Uygulamaya geçmek için tüm dönüşümler titizlikle irdelenmeli ve eldeki veriler gözden geçirilmeli, gerekli hazırlıklar yapılmalı. Daha sonra hazırlanacak proje çerçevesinde ekonomisi de göz önüne alınarak bu sisteme geçiş yaparken pilot uygulamaya, dokümantasyona önem vermeliyiz. Bizler de bu alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurum dosya depolama işlemlerini bulut mimarisine taşıyarak, kurum çalışanlarımızın gerekli ve önemli dosyalarına zamandan ve mekândan bağımsız, güvenli bir şekilde erişmelerini sağlamayı planlıyoruz. Özellikle günümüzde veri güvenliğinin çok önemli hale gelmesinden dolayı 3. parti yazılımlarla yapılan büyük dosya transferlerini de bu platform üzerinden gerçekleştirerek verilerimizin güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu konuda önceliğimiz milli ve yerli uygulama ya da yazılımlar tarafında. Gerekli etüt çalışmaları tamamlanmış olup yakın zamanda bulut bilişim mimarisini kullanarak bu projemizi hayata geçireceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı olarak e-Devlet projelerimizi hayata geçirerek vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde hizmetlerimizden faydalanmasını sağladık. Ayrıca bilişim sistemlerimizde sanallaştırma teknolojisini azami derecede kullanarak hem donanım ve enerji maliyetlerini düşürdük hem de kullanım ve yönetim kolaylığını sağlamış olduk. İlerleyen zamanlarda kullanıcı bilgisayarlarını da bu şekilde bulut mimarisine dahil ederek enerji tasarrufu, donanım ve yazılım maliyetlerini asgari düzeye indirmek ve yönetim konusunda avantaj sağlamak da planlarımız arasında bulunuyor.
Karşılaşılan en büyük problemden birisi: Güvensizlik
Paydaşlarımızın çekinceleri arasında ‘Bulut Bilişim’in sabit internet bağlantısı gerektirmesi, düşük hızlarda düzgün çalışmaması, uygulamanın yavaş çalışması, güvenlik açıkları, sistem güncellemeleri, deneyimsiz bulut operatörü gibi durumlar bulunmakta. Ancak gerekli dönüşleri alarak yapılacak düzenleme ve güncellemelerle bunlar aşılamayacak engeller değil. Problemler çözüldükçe daha fazla kamu kurumunda kullanılacağı düşüncesindeyiz. Artan yoğunluk ve farklı kullanım şekillerinden kaynaklı farklı sıkıntılar karşımıza çıkacaktır. Burada önemli olan husus ise çözümlerin ivedilikle araştırılıp uygulanması olur. ‘Bulut Bilişim’ alanında karşılaşılan en büyük problemden birisi de güvensizliktir. Paydaşlarımızın da çekinceleri bu yöndedir. Kullanılan sistemin internet üzerinden olması sistemlerinizi de haliyle hedef haline getirebilmekte. Fakat bu tehditlere karşı önlemler tabii ki alınabilir. Kaynak sunucularınızın ve sistem altyapısının kendi öz kaynaklarınızla sağlanması veri güvenliğinde biraz bu anlayışı yıkmakta ve paydaşların yaklaşımını olumlu hale getirmekte. Ayrıca internet üzerinden sistemlere gerçekleştirilen bağlantılarda da güvenli yöntemleri tercih ettiğimiz zaman bu riskler minimuma inecektir.