Tek bir sunucunuz da olsa tekilleştirmenin size faydası var
Tekilleştirmenin tanımı ilk anda yalnızca büyük kurumlar için uygun olduğu imajı verse de, uzmanlar her ölçekte kurumun bu teknolojiden faydalanabileceğini söylüyor. Hatta tek bir sunucunuz olsa bile.
Tekilleştirme faydalı ve gayet güzel bir teknoloji, depolama sistemlerinizde dünyanın verisiyle başa çıkmanıza yardımcı oluyor. Peki tekilleştirme hangi koşullarda uygulanabiliyor? Hangi kurumlar için uygun? Uygulanması için uygulama, altyapı veya donanım tarafında birtakım ön şartları yerine getirmek gerekiyor mu? Kurumun büyüklüğü ve ölçeği tercih noktasında ne kadar belirleyici?
Destek Bilgisayar Danışmanı Aydın Paykoç, bu soruların cevabını “Tekilleştirme, büyük veriye sahip, yedekleme sürelerini ve gerekli disk alanlarını azaltmak isteyen her kurum için uygundur” şeklinde özetliyor. Kısa ama yerinde bir tanım.
GlassHouse Türkiye Satış Yöneticisi Ömer Öztürk ise konuyu şöyle detaylandırıyor: “Tekilleştirme temelde bir yazılım algoritması. Yıllardır kullanılan bu teknoloji, çok farklı büyüklükteki ortam ve senaryolarda kendini kanıtlamış olarak, mevcut sistemindeki sorunların ve ihtiyaçların farkında olan her kurumda konumlandırılabiliyor. Teknik olarak dosya altı veri parçacıklarını işlediği için uygulamalar ve donanımlarından bağımsız fonksiyonelliğe sahip. Ancak burada kritik nokta, kurum ihtiyaçlarının detaylı incelenerek doğru tekilleştirme çözümünün projelendirilmesi. Analiz sonrası eldeki verilere göre yazılım ve donanımıyla birlikte boyutlandırılacak tekilleştirme çözümlerinden, gelecekteki ihtiyaçlar öngörülerek, ölçeklenebilir mimariye sahip olanların tercih edilmesi durumunda akıllı yatırım yapıldığından bahsedebiliyoruz.”
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu da tekilleştirmenin hemen her kurumun uygulayabileceği bir çözüm olduğunu düşünenlerden. “Bununla birlikte tekilleştirme oranları verinin tipine göre değişiklik gösterir” diyor Uslu. “Ayrıca kurumun ölçeği, veri miktarı ve yedekleme performansı ihtiyacına göre sunulan çözümler farklılıklar gösterebiliyor. Dolayısıyla altyapı ve donanım ihtiyaçları, kurumun veri miktarı ve performans ihtiyacına göre değişiyor.”
Tek bir sunucu için bile uygulamaya değer
KoçSistem Veri Merkezi Paylaşımlı Hizmetler ve Bulut Bilişim Grup Yöneticisi Bülent Okta, veri yedeklemenin ve depolamanın kurumların en çok para harcadıkları BT bileşeni olduğuna dikkat çekerek başlıyor sözlerine. “Kurumsal veri o kadar büyük boyutlara ulaştı ki düzenli olarak depolamak istenmesi durumunda hem zaman hem de yer sıkıntısıyla karşı karşıya kalınıyor” diyor Okta. “İhtiyaç anında veriye geri dönmek istenildiğinde de çeşitli sıkıntılar tekrarlanarak yaşanıyor. Ayrıca depolama, verimliliği en düşük alanlardan biridir. Tekilleştirme, bu düşük verimliliği artırmak için kullanılan yöntemlerin başında gelir ve sadece büyük altyapılarda değil, tüm altyapılarda kolaylıkla uygulanabilir. Tek bir sunucu için bile maliyetleri azaltır, az kaynakla çok iş yapılmasına imkan verir.”
Birçok müşteri için sanal ve fiziksel sunucuların korunmasındaki zorluk, farklı yedekleme sistemlerinin tek bir ortamda çoğaltılmasından ve donanımla yazılım arasındaki bütünleşme problemlerinden kaynaklanıyor. Tekilleştirme de donanım ve yazılım çözümlerine bir arada ihtiyaç duyan bir yapı. Symantec Türkiye Satış Müdürü Murat Tora, “Hedef tekilleştirme ve sanal makine yedeklemesinde kullanılan nokta çözümler, yöneticilerin yeni bir çözüm arayışına yönelmesine neden oldu. Sunulan yeni nesil çözümler fiziksel ve sanal ortamların yedeklenmesini sağlayarak uçtan uça tekilleştirme özelliğiyle performansı en üst seviyeye çıkartıyor. Böylece Başta KOBİ’ler olmak üzere her ölçekten şirket, gelişen teknolojiler sayesinde eskiden yalnızca büyük ölçekli şirketlerin temin edebileceği altyapılara sahip olabiliyor” diyor.
Görünen o ki tekilleştirme bütün kurumlar için uygun, peki hangi veriler tekilleştirmeye uygun? Teknoser Kurumsal Sistem Çözümleri Uzmanı Selim Selveroğlu, bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Bir verinin tekilleştirme oranı, o verinin tipine göre değişmektedir. Özellikle veritabanlarında tekilleştirme oranı yüzde 90’lara ulaşabiliyor. Ancak kendi içinde sıkıştırılmış bir formatı kullanan film, müzik dosyaları ya da zip, rar gibi zaten sıkıştırılmış verilerde tekilleştirme teknolojisinin faydalarından tam olarak yararlanılamıyor.”
En yüksek verim sanal ve dağıtık ortamlarda sağlanıyor