Tek Yol Bilişim…
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %17,53 olarak açıklandı, 2017’de ikili haneye çıkan oran sürekli dalgalansa da geldiğimiz noktada rahatsız edici, üzücü. Bilişim satışlarının düşüşü de aynı yıllara denk geliyor. Sektörde dolar bazında küçülme 2016 yıllarında başlamıştı.
Kurlardan bahsetmek bile ürkütücü, 9’a yaklaşan Dolar, 10’u çoktan geçmiş Euro bilişim sektörünü de çok etkiliyor elbette.
İyi haber büyümenin yıl sonunda %7 civarında olacağı. Bunun enflasyon ve cari açık etkinlerini kontrolde tutabilirsek hepimizin menfaatine bir durum olduğu açık.
Ekonomi zor meslek vesselam, büyüme istersen bedeli enflasyon ve cari açık olabilir, bu faizi de etkiler, tersini yaparsan işsizlik artar, sosyal sıkıntılar oluşur, ülke büyümez vs vs. Beni aşan bir konu bu, ekonomi uzmanlarına bırakalım. Bizim konumuz bilişime dönersek iyi haberler var. Bir e-ticaret sitesi Hepsiburada 3.9 milyar USD değerlemeye ulaşarak, ABD teknoloji şirketleri borsası Nasdaq’da 3 bin şirketten biri olarak işlem görmeye başladı. Bu hepimizi gururlandırdı. Daha önce Peak Games ve Trendyol de önemli yatırımlar alarak Unicorn seviyesine ulaşmışlardı. Dream Games firmamız da 155 milyon Dolar yatırım alarak değerini 1 milyar doların üstüne çıkardı. Ne güzel haberler. Hem Türkiye firmaları olmaları hem de teknoloji firmaları olmaları bize umut veriyor.
Gelmek istediğim nokta anlaşılmıştır umarım. Bir enflasyon, kur ve büyüme sarmalı içinde yurtdışı yatırımcıyı ve turisti bekleyen ülkemiz için aslında mesaj ortada. Elbette üretim, sanayi, turizm ve sağlık da çok önemli ama bunların dışında görece yatırımı az ve kolay bilişim var, verdiğini katıyla sana veren toprak yani tarım var. Bence kurtuluş burada.
Games Factory, yanına birkaç yatırımcıyı alarak Games United hub’ını kurmuşlar. Oyun geliştirmek isteyen firmaları bünyesine alıyor, finans ve eleman tedarikinde yardımcı oluyor, mentörlük hizmeti dahi veriyorlar. Kim bilir belki bir süre içinde bünyelerinden ülkemize milyar dolar getirecek unicorn’lar çıkaracaklar. Peki bu benzer yapıyı devlet üslense?
Şöyle bir hayal kuralım; İstanbul’da, Ankara’da, Ege Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da kuluçka merkezleri açılmış, her birinin kapasitesi 1000 firma, internetleri fiber, mentörleri akademisyenler ve sektör duayenleri, risk sermaye şirketleri kuyrukta, gençler ışıl ışıl ve cıvıl cıvıl içeride çalışıyor. Neler doğmaz ki ufuktan.
Maliyeti eminim 1 viyadük’ten, tatbikatlarda atılan birkaç roketten, bir yerleşkeden daha ucuzdur.
Biz BThaber olarak bu konuda kendimize düşen görevi yapıyoruz. Bir kere bu tür haberleri ülkenin her yerine yayıyoruz, 27 yıldır bıkmadan ve tüm zorluklara rağmen. Durmuyoruz, Bilişim 500 gibi sektörün elindeki resmi evraklarla onaylanmış tek araştırmayı da geliştiriyoruz. Pazarlama gücü olmayan ama gelişme vaad eden firmalarımıza ücretsiz pazarlama destekleri veriyoruz. Bununla da kalmadık, yatırım arayan firmalarımıza yatırım bulma çabalarımız var. Bununla ilgili bir çalışma da 6 Ağustos’ta Bilişim 500 haftası içinde gerçekleşecek. Geçmiş yıllarda toplamda 6 firmaya (3 tanesi geçen yıl) yatırım bulan BThaber, umuyoruz ki onlarca firmamıza da aynı desteği bulsun.
Bu şansı yakalamak için tek yapılması gereken Bilişim 500 araştırmasına başvurmak. Araştırma dışında katılmak isteyen firmalarımız için başvuru adresi de belli: www.BThaberAngels.com
Yatırımcılar için de adres aynı. Bu güzide teknoloji firmalarını tanımak için bulunmaz bir platform oluşturmaya çalışıyoruz.
Tek istediğimiz dostların, sektörün ve konu ile ilgili devlet kurumlarının bize sahip çıkması. KVKK dışında hiçbir devlet kuruluşunda reklam alamayan BThaber, kurulduğu yıldan beri devletten hiç parasal destek de almadı. Diğer yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na, Sanayi Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofis ve Ekonomik Politikalar Ofislerine, BTK’ya bugüne kadar ki konuşmacı ve gönül desteği için, KVKK’ya da reklam desteği için buradan teşekkür ediyorum
Yazdım…