Tekilleştirme ve veri depolama ön planda
Belli başlı bilişim teknolojileri üreten markaların büyük veri çözümlerini bir süredir uygulama şansı bulduklarına değinen Arena Bilgisayar Kurumsal Ürünler Grup Müdürü Cenk Soyluoğlu, “Kağıt üzerinde çok çekici olan bazı çözümlerin uygulamada istenen çevikliği sağlayamadığını görüyoruz. Büyük veri konusunda yatırım yapacak kurumların hali hazırda gerçekleşmiş başarılı projelerden kendilerine uygun olanlarını incelemesi faydalı olacaktır” dedi.
IaaS sağlayıcısı konumunda yatırım riskine girecek şirketlerin, hizmetlerini doğru şekilde konumlandırmaları durumunda IaaS pazarının hızla oluşacağını öngördüklerini ifade eden Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, “Örneğin 2015 yılında ABD’deki kurumların toplam altyapı ihtiyaçlarının yüzde 60’ının IaaS üzerinden sağlanacağı tahmin ediliyor. Sonuç olarak IaaS pazarı hem dünyada hem Türkiye’de gelecek vaat eden bir pazar ve biz de Cloudturk olarak bu gelişen pazarda müşterilerimize esnek ve en güvenilir hizmeti vermek için yola çıkmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
DDN Türkiye Genel Müdürü Oğuzhan Bayburs, bu konuda şunları söyledi:
“Kurumlar, daha yenilikçi büyük veri depolama platformlarına yatırım yapmalılar. Üstün performans verimliliği için büyük veri ile doğru ölçeklendirilmiş dosya sistemi cihazlarını araştırmalılar. Veri yoğun uygulamalarda barındırma sistemleri için depolama denetleyicisi içinde işleme kabiliyetleri incelenmeli. İçerik yoğunluklu uygulamalar için hiper-ölçeklenebilir NoFS bulut depolama teknolojileri sorgulanmalıdır.
IBM’in 2015 yol haritasını önümüzdeki 10 yılı şekillendirecek stratejik alanları göz önünde bulundurarak belirlediğini ifade eden IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, “Bunların arasında büyük veri her çözümün odağında yer alıyor. İş analitiği çözümlerimiz şirketlerin endüstrilerini, işletmelerini ve işlerini daha iyi kavramalarına olanak tanıyor. Geçtiğimiz günlerde IBM, i2 ve Algorithmics isimli iki iş analitiği şirketini satın aldığını açıkladı. i2, suç, dolandırıcılık, uyuşturucu trafiği, siber tehditler ve diğer tüm güvenlik tehditlerine ilişkin verileri analiz etme konusunda uzman bir analitik şirketi. IBM 2015 yılına kadar analitik alanında yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. IBM’in araştırma biriminde sadece analitik odaklı 8 binin üzerinde iş danışmanı ve 200’den fazla matematikçi çığır açan algoritmalar geliştirmek üzere çalışıyorlar. IBM’in veri ve bilgi yönetimiyle ilgili 22 binden fazla patenti bulunuyor. Yalnızca analitiğe odaklanan binlerce iş danışmanı ve matematikçi var ve şu ana kadar 500’e yakın analitik patent satın alınmış bulunuyor” dedi.
Şirket olarak Hadoop sistemi üzerine inşa ettiği özgün çözümler sunduklarının altını çizen İntellica Çözüm Mimarı Yavuz Gökırmak, “Hadoop çözüm ailesinin en dikkat çeken özelliği ise pahalı/lisanslı donanım ve yazılımların çözemediği problemleri, ucuz donanımlar ve lisans ücreti olmayan yazılımlarla çözebilmesi. Hadoop çözümü özel bir donanım gerektirmiyor. Elinizde bulunan ve standart özelliklere sahip bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla büyük bir işlem/depolama yeteneği oluşturuluyor. Donanım altyapısı oluşturulduktan sonra, lisans ücreti olmayan açık kaynaklı Hadoop yazılımlarıyla probleminiz çözülebiliyor. Sistemin düzgün bir şekilde kurulması, veri modellemesinin verimli yapılması, raporların hızlı alınabilmesi için iyileştirilmeler yapılması ise uzmanlık gerektiren bir konudur. Uzmanlık gerektiren bu destek alınmadığı takdirde mevcut sisteminizden daha iyi bir sistem kurmayı hedeflerken, kendinizi kötü bir noktada bulabilirsiniz. Bu yüzden sistemin kurulması ve modellemenin yapılması noktasında uzman desteği alınmasını öneriyoruz” şeklinde görüş belirtti.
Büyük veri alanındaki yatırımlarda şirketler, büyük veri ihtiyaçları için tasarlanmış, esnek ve ölçeklenebilir depolama birimlerini tercih etmeleri gerektiğini belirten NetApp Türkiye Teknik Müdürü Lütfi Yunusoğlu, “Yatırım planlarında birçok kriteri göz önünde bulundurmak gerekir. Depolama birimlerinin seçiminde temel nokta sadece veri kapasitesi olmamalıdır. Veri tiplerine göre uygun donanım veya yazılım çözümleri de göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.
Symantec Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Bölge Teknoloji Müdürü A. Burak Sadıç, bu konuda şunları söyledi:
“Öncelikle saklanan veriler korunmalı ve güvenliği sağlanmalı. Veri miktarları büyüdüğü için bu verilerin saklanması sırasında tekilleştirme teknolojileri ile bütünleşik çalışan yedekleme çözümleri kurumlara önemli tasarruflar sağlayacaktır.”
Bu konuda dikkate alınması gereken en önemli kriterin, konuya sadece teknolojik yatırım gözüyle değil, büyük veri kullanılarak uygulanacak çözümün bir iş problemini ya da hedefini karşılayacak şekilde konumlandırılması olduğunun altını çizen Teradata Türkiye Telekom Sektörü Çözüm Mimarı Mehmet Demirciler, “Telekomünikasyon sektöründeki en önemli iş hedefleri mevcut müşterilerin diğer servis sağlayıcılara geçmesini önlemek veya müşteri deneyiminin üst düzeyde tutularak abone başına geliri yükseltmektir. Bunları sağlamak için büyük yapısal ve yapısal olmayan verilerin kullanıldığı sosyal ağ analizi ve sosyal medya analizi çözümleri uygulanabilir” dedi.
TurkNet Sistem Birim Müdürü Onur Ertem, “Sahip olma modelinde büyük verinin saklanma, yedeklenme ve yönetilmesi için gerekli donanım ve yazılım araçlarının satın alınması gerekecektir. Alternatif olarak genişbant erişimi üzerinden bir bulut servisleri sağlayıcısından bu servisler alınabilecektir” dedi.
Veri depolama ve tekilleştirme kilit önemde
Şirketlerin en değerli varlıkları olan verilerin korunması ve depolanmasının son yıllarda en önemli konuların başında geldiğini ifade eden Glasshouse Türkiye Satış Yöneticisi İlter İnanç, “Gelişen teknolojiyle birlikte, verilerin artışı inanılmaz bir hızla gerçekleşirken; bunların korunması, depolanması, felaket durumunda tekrar geri dönüşünün sağlanması ve tabii ki depolanan verilerin doğru şekilde yönetilmesi büyük önem taşımakta. Veri depolama, kurumsal bilgiye kesintisiz ve etkin bir şekilde ulaşımı; sistemlerin çökmesi ya da felaket durumlarında dahi, iş sürekliliğinin sağlanmasını temel hedef olarak benimsemektedir. Veri depolama sistemleri veriye en etkin şekilde ulaşım ve yedeklemeyi sağlarken; kesintisiz geri dönüşü de sağlayacak şekilde tasarlanmaktadır. Veri depolamada, diske bağımlı bir sistemden performans beklentiniz var ise bir adım geriden geliyorsunuz demektir. Özellikle tekilleştirme algoritmasını kullanan sistemlerde diske bağımlı yapıların, performans üzerinde negatif etkilerine şahit oluyoruz. Oysaki bu algoritmayı işlemci merkezli çalıştıran sistemlerde performansın beklenenin üzerine çıktığını görüyoruz” dedi.
Sahip oldukları büyük veri hacimlerini analiz etmek isteyen şirketlerin, bulut bilişimin olanaklarından yararlanarak, astronomik maliyetler altına girmeden önemli kazanımlar elde edebileceklerini belirten Teknotel ve Telehouse İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Duru Komaz, “Her şirketin, kendi olanakları ile büyük veriyi işlemesi mümkün değil. Bu işe özel, bilgiişlem gücü yüksek bir altyapı ve veri analiz programlarına ihtiyaç duyacaksınız. Tabii sadece bu işe özel personeliniz de olmalı ve BT ekibiniz, büyük veriyi analiz ederken bir yandan da şirketin işleyişini aksatmadan sağlayabilmeli. Tahminimce bu konuda da dışkaynak kullanımı iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkacak. Şirketler, büyük veriyi işlemek konusunda bu konudaki altyapı yatırımını tamamlamış, uzman personeli bünyesinde barındıran veri merkezleri ile el ele verecek ve ellerinin altında öylece duran bu madenden en iyi şekilde yararlanma yoluna gidecek” dedi.
Oytek Teknolojik Hizmetler Veritabanı Hizmetleri Müdürü M.Cem Malkoç bu konuda şunları söyledi:
“Verinin büyümesiyle; verinin saklanması, veriye güvenli ulaşma ve en önemlisi analiz edilmesi sorununa karşı çözümler için çalışılıyor. Büyük miktarda verinin analiz edilmesi için oluşturulan bu raporların çalışma süresi çok zaman almaktadır. Bu sorunun ortadan kalkması için yazılım ve donanım üreticileri bir araya gelerek çözümler üretmeye başladılar. Şu anda çözüm üretebilmiş bazı büyük BT şirketleri mevcut.”