‘Tekno-Yatırım Destek Programı destekleri sürüyor
Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında değerlendirilen 21 projeye 15 milyon 665 bin lira destek verildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ‘Tekno-Yatırım Destek Programı’ kapsamında, 19 Şubat tarihinde bakanlıkta düzenlenen toplantıda ilk destek sonuçlarını açıkladı. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında değerlendirilen 21 projeye 15 milyon 665 bin lira destek verildi. Işık, bu projelerde toplam yatırım tutarının 43 milyon 418 bin lira, bakanlığın desteğinin ise 15 milyon 665 bin lira olduğunu söyledi. Yerli üretime çok önem verdiklerini belirten Işık, bunun için iki önemli çalışma başlattıklarını ve bunlara yönelik mevzuat düzenlemelerinin yürürlüğe girdiğini anımsattı. Bunlardan ilkinin Sanayi İşbirliği Programı, ikincisinin ise orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde kamu alımlarında yerli üretici lehine yüzde 15 fiyat avantajının zorunlu hale getirilmesi olduğunu aktaran Işık, bu iki düzenlemenin, kamu alımlarıyla yerli ürün alımına katkı sağlayacağını ifade etti.
‘Yerli üreticiye yönelik pozitif ayrımcılık yapıyoruz’
Bakan Işık, konuşmasında şunları kaydetti: “Ülkemizde gerek kamu, gerek üniversiteler gerekse de özel sektör eliyle yenilikçi fikirlerin desteklenmesine yönelik ciddi miktarda fon ayrılıyor ve Ar-Ge çalışmaları destekleniyor ancak proje sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünlerin ticarileşmesi, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşmesi konusunda arzu ettiğimiz noktada olmadığımız da açık. Ar-Ge ve yenilik projeleri çıktıları ticarileşmediği zaman, bu çıktılar rafa kaldırılıyor ve güncelliklerini yitiriyor. Bu da Ar-Ge ve yenilik konusunda yapılan kamu harcamalarının verimliliğini, etkinliğini ve geri dönüşünü olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, Ar-Ge ve yenilik projesi çıktılarının ticarileşmesi ve yatırımı konusunu çok önemsiyoruz.”
Bakan Işık, “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere 50 milyon liraya kadar olan yatırımlarında, toplamda 10 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek sağlıyoruz. Böylece yenilikçi fikirlerin teknolojik ürünlere dönüşmesi sürecinin her aşaması destek kapsamına alınıyor. Programa ait ilk başvurular, 17 Temmuz 2014'de başladı ve 13 Ekim 2014 itibarıyla sona erdi. Projeler makine, kimya, elektronik ve otomotiv sektörlerinde yoğunlaşmış durumda. Başvuruda bulunan diğer projelerin değerlendirme sürecinin ise halen devam ettiğini özellikle belirtmek istiyorum. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’na ait yeni başvuruların alımına da 2 Şubat 2015'te başladık ve 3 Mart 2015'e kadar devam edeceğiz.” Yerli destek mekanizmalarının önemine vurgu yapan Işık, yerli makine ve teçhizatta geri ödemesiz desteğin yüzde 50’ye kadar çıktığını belirtti ve “İşletmenin büyüklüğüyle ters orantılı destek veriyoruz. Yerli üreticiye yönelik pozitif ayrımcılık yapıyoruz” dedi.
Bakan Işık, konuşmaların ardından Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazananlara belgelerini verdi.