TEKNOFEST’te ilk kez Hyperloop Geliştirme Yarışması düzenlendi
Ulaşımda geleceğin teknolojisi olan; kara, hava, deniz ve raylı ulaşım sistemlerinin ardından 5’inci nesil olarak kabul edilen Hyperloop, ilk kez Türkiye’de bir yarışmaya konu oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) koordinasyonunda 19 Ağustos tarihinde düzenlenen yarışmanın finaline ve ödül törenine katıldı.
Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk defa üniversite öğrencileri arasında Hyperloop Geliştirme Yarışması düzenlendi. SpaceX ve Tesla Motor şirketlerinin sahibi Elon Musk tarafından gündeme getirilen Hyperloop teknolojisi, tekerleksiz araçların ses hızına yakın seviyelerde seyahat etmeleri üzerine kurulu. TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen yarışmanın final gününe ve ödül törenine Bakan Varank da katıldı. 4 gün boyunca kendi tasarladıklarıyla araçlarıyla mücadele eden 16 takımın standında incelemelerde bulunan Varank, araçlar hakkında sorular sordu, yarışmanın final etabını takip etti, talepleri üzerine araçlara imza attı.
Türkiye’de hyperloop alanında araştırma yapmak isteyenler altyapıyı kullanabilecek
Varank, hyperloop yarışları için çok ciddi bir altyapı kurduklarına dikkat çekerek, 208 metre uzunluğunda vakumlu tünellerle öğrencilerin geliştirdikleri araçları yarıştırdıklarını ifade etti. Avrupa’da, Amerika’da benzer etkinlikler yapıldığını dile getiren Varank, “Kurduğumuz bu altyapı, Avrupa’daki ve Amerika’daki benzerlerine yaklaşan hatta Avrupa’daki en iyi altyapılardan biri. Böyle bir yarışmayı düzenleyip geleceğin teknolojilerinde genç arkadaşlarımızın emek vermelerini, araştırma yapmalarını sağlamamız gerçekten bizim açımızdan mutluluk ve gurur verici. Burada güzel bir sinerji oluşturduk” değerlendirmesini yaptı. Varank, TÜBİTAK RUTE, TCDD, BOTAŞ ve Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun yanı sıra özel sektörden birçok şirketin yarışlara destek verdiğinin altını çizerek “Gebze Yerleşkesi’ndeki bu altyapı kalıcı olacak. Türkiye’de hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalarımız, öğrencilerimiz, şirketlerimiz bu altyapıyı kullanabilecek. Gençler için atölyeler oluşturacağız. Hyperloop teknolojisinde, yeni nesil ulaştırma alanında da ülkemizi hak ettiği konuma taşıyacağız. Buradan Türkiye’ye ve dünyaya çağrı yapıyorum; hyperloop geliştirmeyle ilgili çalışmak istiyorsanız bundan sonra Türkiye’ye gelin, Gebze’ye gelin, TÜBİTAK’a gelin. Türkiye hyperloopta en ileri ülkelerden biri olacak” dedi.
Ödüller TEKNOFEST Karadeniz’de verilecek
Bakan Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ile birlikte yarışmaya katılan takımlara ‘en iyi takım ruhu’, ‘jüri özel’, ‘özel’, ‘en iyi senaryo’, ‘görsel tasarım’, ‘teknoloji gösterim’ ve ‘teknik tasarım’ kategorilerinde ödüllerini verdi. Bakan Varank, her bir takım için 10’ar bin lira olan katılım ödülünü de 20’şer bin liraya çıkardı. Yarışma, TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı, TÜBİTAK RUTE, TCDD, ERCİYAS, Yapı Merkezi, BOTAŞ, TENMAK, TÜRASAŞ ve Numesys destekleriyle bu yıl ilk kez düzenleniyor. Yarışmada ilk 3 dereceyi alan takımlar, ödüllerini 30 Ağustos-4 Eylül’de Samsun’da düzenlenecek TEKNOFEST Karadeniz’de alacak.