Teknokentler; ‘Yerli ve Milli Üretim’in bel kemiği
2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda; Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) tarafından Bilkent Cyberpark’ta, ‘Teknokentlerde Yer Alan Bilişim Teknolojileri Şirketlerinin Küreselleşmesi İçin Kritik Unsular’ başlıklı arama toplantısının ikincisi düzenlendi. Toplantıda Türkiye’de bilişim ekosisteminin oluşturulması için bilişim teknolojilerinde analiz, araştırma, iş modeli, mekanizma, mevzuat, teşvik ve destekler masaya yatırıldı.
Arama toplantısında; TBD ve TGBD yetkilileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcileri, Türkiye’nin dört bir yanından Teknopark yöneticileri, TÜBİTAK, Savunma Sanayi Başkanlığı gibi öncü kurumlar, bilişim sektörünün vizyonuna ve stratejilerine destek vermek için bir araya geldi. Açılış konuşmalarını; TGBD Yönetim Kurulu Başkanı Faruk İnaltekin ile TBD İcra Kurulu Başkanı Aydın Kolat gerçekleştirdi. İnaltekin, TGBD’nin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) arasında iş birliğini geliştirmek ve güç birliği oluşturmak amacıyla kurulan inovasyon camiasının çatı kuruluşu olduğunu kaydederek “Ar-Ge kültürünün benimsenmesini, inovatif bilginin yüksek katma değerli ürün ve teknolojilere dönüşerek ticarileşmesini destekleyen, nitelikli fiziksel altyapı ve destek hizmetleri sunan, ekonomimize büyük katkılar sağlayan Teknokentlerimiz büyük önem taşımakta. ‘Yerli ve Milli Üretim’in bel kemiği olan Teknokentlerde teknolojik ilerlemeyi ve ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla girişimcilerimizi destekleyerek ışık tutmaya devam edeceğiz” dedi. “2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için var gücümüzle çalışarak ileri teknolojik ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacağız” ifadesini kullanan İnaltekin, “Bilişim teknolojileri’ ve bilişim sektörüne yönelik vizyon ve stratejilerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz birinci çalıştaya çok değerli isimler katkı sağladı. Birinci çalıştayda elde ettiğimiz kritik bileşenleri oluşturan eylem planlarını analiz ettik. Aynı şekilde ikinci çalıştayı da değerlendirerek bir rapor haline getireceğiz. Bu raporun uygulanması ve ilgili kurumlarla paylaşılması için gerekli çalışmaları TBD ile iş birliği içerisinde yürüteceğiz” açıklamasını yaptı.
Yerli ve milli ürünlerin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kullanımı teşvik edilmeli
Kolat, TBD olarak Teknokentlerdeki bilişim ve teknoloji şirketlerinin küresel piyasalarda rekabet gücünün artmasının Ar-Ge ekosisteminin geliştirilmesi ve katma değerli üretimin yapılabilmesiyle doğrudan ilişkili olduğuna inandıklarına dikkat çekerek ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı / Milli Teknoloji Hamlesi’ çerçevesinde belirtilen 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesinin gerekliliğini vurguladı. Kolat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu ürünlerin yurt içi ve yurt dışında kullanımlarının teşvik edilmesini ve ülke olarak Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamalıyız. Teknokentlerin bu konularda katkıları yadsınamaz. Bu amaçlarla bugün TBD ve TGBD olarak ikincisini gerçekleştireceğimiz çalıştayımızın sonunda ortaya çıkacak kritik unsurlar ve bunlarla ilgili eylem planları dikkatlice incelendikten sonra bir kitapçık halinde tüm paydaşlara aktarılacak ve tüm ilgili mercilerle konuşularak hayata geçirilmesi için çaba harcanacaktır. TBD, bu ve bunun gibi konularda yaklaşık yüz uzmandan oluşan İcra Kurulu altındaki 6 odak eksen aracılığıyla hizmet üretmeye devam etmekte. 2020 yılı içinde küresel ölçekte Türkiye dijital endeksinin oluşturulması çalışmaları başlatıldı ve endeks sonuçlarının her yıl düzenli olarak yayınlanması planlanıyor.”
İleri teknoloji ürün pazarlaması ve ihracat yöntemi geliştirilmesi gerekli
Moderatörlüğünü Mahmut Kiper’in üstlendiği çalıştay, çalışma yönteminin tanıtılması ve ilk oturumun açılışıyla başladı. Çalıştayda katılımcılar; Araştırma/Analiz, İş Modeli/Mekanizma, Mevzuat, Destek başlıkları altında 8 grup oluşturdu. Gruplarda uzmanlar, şu görüşleri bildirdi: Alan odaklı araştırma masalarının kurulması / İleri teknoloji ürün pazarlama ve ihracat yöntemi geliştirilmesi / Kümelenmelerin müşterinin de içerisinde yer alabileceği şekilde organize edilmesi / Yüksek teknolojili ürün ihracat uzmanları yetiştirilmesi / Kamu alımlarında ‘Yerli KOBİ’ alt yüklenici zorunluluğu getirilmesi / Nitelikli bilişim personeli istihdamı için vergi teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi / Kendi pazar analizini yapacak firmalara mentörlük ve kaynak desteği sağlanması /Teknoloji transfer ofislerine ticarileşme konusunda danışmanlık ve yönlendirme desteklerinin verilmesi.