Teknoloji amaç değil araç olmalı
Teradata ve Sürat Teknoloji, yeni projelerle ‘vatandaş odaklı hizmet’ kavramının gelişmesini sağlayacak.Teradata ve Sürat Teknoloji arasındaki iş ortaklığının duyurulduğu ‘Veriden Değerli Bilgiye’ toplantısı geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda, bu işbirliğinin başta kamu sektöründe hizmet verenler olmak üzere, kurumlara sağlayacağı fayda ve avantajlar ele alındı. Toplantıya katılan ABD Başkanı Barack Obama’nın Teknoloji Danışmanı, aynı zamanda Teradata CTO’su Stephen Brobst ve Teradata Ülke Müdürü Gamze Aydın da Teradata ve Türkiye çalışmaları, teknolojik gelişim ve beklentileri konusunda bilgiler paylaştı. 1979 yılından bu yana temel olarak veri ambarı alanında faaliyet gösterdiklerini, 120 ülkede, 8 bini aşkın çalışanı ile bin 300’den fazla müşteriye hizmet verdiklerini belirterek söze başlayan Teradata Ülke Müdürü Gamze Aydın; şirketin başka alana kaymadığını belirtti. Teradata’nın Türkiye kadrosunu da yıldan yıla büyüttüğünü ifade eden Aydın, sadece veri ambarı konusunda uzmanlaşmış en büyük çokuluslu tedarikçi olduklarını, ihtiyaçlara göre çözüm ürettiklerini vurguladı. Aydın buna örnek olarak, kamuda Nüfus Genel Müdürlüğü, finans sektöründe Ziraat Bankası ve perakende sektöründe Migros’u müşterileri arasında gösterdi. Aydın, Türkiye operasyonları hakkında şu detayları paylaştı:
“Uzmanları Türkiye’ye davet edip müşteriler ve aday müşterilerle bir araya getiriyoruz. Satış sonrası destek konusunda çok hassasız. SAS gibi iyi iş ortaklarına sahibiz. Güçlü ve büyük danışmanlık kadromuz var, bu işi biliyoruz.”
Bölgede büyüyen Türkiye, büyüyen veri…
ABD Başkanı Barack Obama’nın Teknoloji Danışmanı, aynı zamanda Teradata CTO’su Stephen Brobst da Teradata’yı rakiplerinden ayıran en önemli özelliğin; sadece veri ambarı analitik platformu üzerinden bu noktaya gelmiş olmaları olarak gösterdi ve “Biz sadece analitik ortama odaklanıyoruz” dedi. Özkaynaklarını ‘veri ambarı’ olarak gösteren Brobst, “Diğer şirketler; sadece veri akışıyla operasyonel sistemler üzerinde tecrübelerini kazanmışlar; ‘Bunu yapıyorsak raporlama, analitik de, analiz de yapabiliriz’ mantığıyla işe girişmişler” eleştirisini yaptı.
Stephen Brobst, özellikle bu bölgede Türkiye’nin en fazla büyüme potansiyeli bekledikleri ülke olduğunu vurguladı. Büyüyen nüfus ve bununla büyüyen orta sınıfa dikkat çeken Brobst’a göre, tüm bunlar daha fazla müşteri, daha fazla ihtiyaç, bu da verinin artması demek. “Verinin artması demek de analiz ihtiyacının artması demek” çıkarımını yapan Brobst, şöyle devam etti:
“Türkiye’de de yaptığımız; mevcut olan, kendini ispat eden teknolojiyi ülkeye taşımak, veriyi daha doğru, hızlı analiz ederek rekabet avantajlarını ekonomide kazanmalarını sağlamak. Türkiye’ye, özellikle insan kaynağı anlamında yatırım yapıyoruz. İnsan kaynağına yatırım yapmak en önemli gösterge. Ben de sık sık Türkiye’ye gelip müşterilerle buluşup, seminerlere katılıyorum.”
Obama’dan rapora hızlı tepki
ABD Başkanı Barack Obama’nın Teknoloji Danışmanı olan Brobst, bu 12 kişilik ekibe dahil olduğunda önceleri çok ihtiyatlıymış. “Kamuda her şey çok daha yavaş işler. Ben ticari dünyadan geliyorum. Ama ekibi görünce çok mutlu oldum; hepsi akademisyen geçmişi olan, özenle seçilmiş kişiler” diyen Brobst’a göre, bu kadar akıllı insanla birlikte çalışmak müthiş. Ekipten isteneni ‘farklı alanlarda; vatandaşın hayat kalitesini nasıl yükseltebilecekleri’ olarak tanımlayan Brobst, “Ulaşım, sağlık, güvenlik, savunma sanayi, enerji gibi konularda hükümetin ileriye yönelik sayısal ekonomide nasıl yer alması gerektiğine dair çok ayrıntılı ve uzun bir rapor hazırladık. Geçtiğimiz 18 aya baktığımızda, hükümet de hemen adım attı. Çok etkilendik. İlk adımlarını zaten görüyor, kamunun bizim verdiğimiz öneriler doğrultusunda hızlı ilerleyişini gözlemliyoruz. Hükümette büyük veri ve ilerleme oluşmaya başladı” yorumunu ekledi.
Verileri işleyip kazanma zamanı
Teradata ve Sürat Teknoloji iş ortaklığının Ankara’daki kurum ve kuruluşlara değer katacağına inandıklarını belirten Teradata Ülke Müdürü Gamze Aydın, Türkiye’nin 2023 yılı vizyonu çerçevesinde ‘Vatandaş odaklı hizmet’ anlayışının günden güne daha da ön plana çıktığını vurguladı. “Sürat Teknoloji ile Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştirdiğimiz projeyle iş ortaklığımızın da rüştünü ispat etmiş olduk” diyen Aydın’ın ardından, Sürat Teknoloji Bölge Müdürü Serkan Çalışıcı da şu bilgileri verdi:
“Teknolojinin izin verdiği olanak ve ölçüde veri üretir konuma geldik. Üretilmiş ham veriler de tıpkı madenler gibidir, tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. Bunu anlamlı kılacak olan iş zekâsı ve karar destek sistemleridir. Karar Destek Sistemleri projelerinde Teradata ile çözüm ortağı olmayı seçtik; özellikle kamu müşterileriyle stratejik çözüm ortağımız. Ankara’da zengin bir kadromuz var. BT’ye yapılan yatırımla Türkiye daha ileriye gidecektir.”