“Teknoloji çağında yaşıyoruz, ancak daha gelecek çok şey var”
“Yeni teknoloji, yeni ekipmanlar ve yeni ürünler hızla hayatımıza giriyor. Teknolojinin her alanda insan faktörünün etkilerini azalttığının yıllardır farkındayız. Yeni teknolojiler insanların yaptıkları işin yerini alırken iş gücünün tamamen ortadan kalkmadığını, sadece yer değiştirdiğini görüyoruz. Üretilen teknolojilerin son 5 yıla kadar daha çok mavi yaka çalışanlara yönelik bir tehdit oluşturduğunu görürken bir yandan da teknoloji üreten şirketlerdeki beyaz yakalılara olan ihtiyacın her geçen gün arttığını görüyoruz.
Geldiğimiz noktada makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojilerinin belirli bir olgunluğa ulaşması ile beraber artık iş gücünün ve iş yapış şeklinin tamamen değişeceğini öngörüyorum. Yeni meslekler ve iş kolları üretmemiz gerektiğini ve bunun lisans seviyesinden çok önce başlamaması halinde çok büyük bir işsizlik dalgası ile karşılacağımızı düşünüyorum. Teknoloji gelişirken toplumsal düzenin de korunmasının önemini vurgulamak isterim.
Teknoloji çağında yaşıyoruz, ancak daha gelecek çok şey var. Kuantum, insan beyninin algılayamayacağı ve öngöremeyeceği büyüklükte ve kompleksitede senaryolara cevaplar verebildiğinden, insanların yönlendirdiği akıllı teknolojilerden ziyade, teknolojiler tarafından yönlendirilen insanların yalnızca bilişim rutinini değil, bireysel gelişim rutinini de etkileyeceğini düşüyorum.
Geleceğimizin, bilişim teknolojilerinde olduğunu düşünenlerdenim. Eğitimden sağlığa, hukuktan üretime kadar tüm sektörlere bilişim değer ve verimlilik katıyor. 20 yıldır sektöre yön veren Bilişim Zirvesi de sağlam iş birliklerinin oluşturulduğu ve aynı zamanda bilimle teknolojinin kesiştiği noktada geleceğe ışık tutan köklü bir platform. Bilişim Zirvesi, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon temelli kalkınmasına katkı sağlayan bir organizasyon. Sektörde sinerji ortamı yaratıyor ve bu sinerjiden de yeni fikirler ve projelerin doğmasına yardımcı oluyor.”
Papara Kurucusu ve CEO’su Ahmed Faruk Karslı