Teknoloji destekli eğitimde dünyayla yarışıyoruz
Türkiye’de teknoloji destekli eğitimde önemli bir bilgi birikimine sahip olan Enocta, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojileri de eğitim süreçlerine adapte ederek yoluna devam ediyor.
Türkiye’nin teknoloji destekli eğitimde dünya standartlarını yakalıyor. Bu alanda faaliyet gösteren Enocta CEO’su Ahmet Hançer, son dönemde İstanbul Ticaret Odası ortaklığıyla küçük ve orta ölçekli işletmelerin de e-öğrenme sürelerine dâhil olmasını sağladıklarını belirtti.
Hançer’in verdiği bilgilere göre Enocta, Türkiye’de e-öğrenme alanındaki gelişmelerle eş zamanlı büyüyerek bu günlere gelmiş bir şirket. İnsan kaynağı ve eğitim alanında yatırım yapan birçok kurumla yıllar içinde oluşturdukları sinerji sayesinde, teknoloji destekli eğitim alanında önemli bir bilgi birikimleri mevcut. Şirketin CEO’su Ahmet Hançer Enocta’nın kuruluş amacını anlatırken öncelikli olarak banka, telekomünikasyon, perakende, enerji, lojistik ve ilaç sektörü gibi Türkiye’nin farklı coğrafyalarında iş ortakları ve çalışanları olan şirketlerin, eğitim ve bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla hareket ettiklerine dikkat çekiyor. Farklı öğrenme araç gereçlerini bir arada kurgulayarak, e-öğrenme tasarımından geçiren Enocta, bu içerikleri tüm çalışanlara bir standart dâhilinde sunuyor. Teknoloji destekli eğitim alanında çözümler üreten şirket, 34 ülkede farklı sektörlerde faaliyet gösteren 500’den fazla kuruma hizmet sağlıyor. Enocta eğitimlerinden faydalanan kişi sayısı ise 2 milyona ulaşıyor.
Enocta, kurumların çalışanları, iş ortakları ve bayileri de dâhil olmak üzere tüm paydaşlarının eğitim ve gelişimi için hazırlanmış online bir eğitim platformu üzerinden hizmet veriyor. Aynı zamanda mobil teknolojilerle de uyumlu olan bu eğitim platformu, tüm kullanıcılar tarafından 7/24 erişilebilir olması için bulut üzerinde barındırılıyor. Kurumların sağladıkları içerikleri teknoloji destekli eğitim formatına çevirerek hizmete sunan şirket, aynı zamanda kendi ekipleri tarafından hazırlanan özgün içeriklerle de kurumlara hizmet verebiliyor. Bunun yanında sadece eğitim platformunun teknolojik altyapısını kurup kurumların hizmetine de verebiliyor.
Eğitim platformuna yerleştirilen kurum içi eğitim dokümanlarının e-öğrenme tasarım süreçleriyle yeniden şekillendirildiğini belirten Ahmet Hançer şunları söylüyor: “Örneğin bir sigorta şirketinin çalışanlarına verdiği satış ya da ürün eğitimini alıp bu içeriği e-öğrenme tasarımından geçiriyoruz. Bu materyalleri etkileşimli bir içerik, video, animasyon ya da benzeri formatlara uyarlayarak e-öğrenmeye uygun olarak tasarlıyoruz. Dolayısıyla animasyonlu bir içerik prodüksiyonuyla birlikte her türlü eğitim materyalini öğrenilmesi oldukça kolay ve etkili bir hale getiriyoruz.”
Aynı zamanda katalog modeli olarak adlandırdıkları hazır içerikli eğitimlerle de hizmet verdiklerini belirten Ahmet Hançer, bu alanda konu sınırlaması olmaksızın eğitim hizmeti sunduklarını söylüyor. Kişisel gelişimden profesyonel eğitime, hobi eğitimlerinden teknoloji ve mesleki eğitimlere kadar birçok konuda kendileri tarafından hazırlanan içerikler de sunuyorlar.
Enocta’nın öğrenme yönetimi sistemini kullanan şirketler aynı zamanda platformun sadece teknolojik altyapısına sahip olarak bu platformu kendi istedikleri içeriklerle doldurabiliyorlar. Kurumlar tüm çalışanlarına video, metin, animasyon, ses dosyaları veya anketler gibi birçok farklı içeriği bu sistem üzerinden sunabiliyorlar. Enocta’dan aldıkları bu platformla kendi kendilerine yeter duruma gelebiliyorlar. Platform üzerindeki içerik geliştirme araçlarını kullanan şirketler bu sayede kendi online akademilerini hayata geçirme şansını da elde edebiliyorlar.
Video içeriklerin gün geçtikçe popülerleşmesiyle birlikte önümüzdeki dönemin vazgeçilmezleri arasında olduğuna dikkat çeken Hançer Enocta platformunda entegre bir video stream altyapısının da kullanıcılara sunulabildiğini belirtiyor. Enocta Eğitim Platformu’nun yaklaşık 15 yıldır adım adım kurumların ihtiyaçlarına göre şekillendirilerek geliştirildiğini belirtti.
Teknolojik altyapıları hakkında bilgi veren Ahmet Hançer, Enocta’nın öğrenme yönetimi sistemini ihtiyaca göre kurumun ağına kurabildiklerini ya da bulut üzerinden Hizmet olarak Yazılım (SaaS) şeklinde sunduklarını ifade etti. Birçok kurumun öğrenme platformlarını bulut bilişim üzerinden sunmaya çok hevesli olduklarını belirten Ahmet Hançer, bu şekilde verilen teknoloji destekli eğitimin kurumlar için oldukça ekonomik olduğunun da altını çiziyor. Şirket olarak bulutta kurulan bir eğitim platformunun oldukça pratik ve ölçeklenebilir olmakla birlikte zaman içerisinde bu hizmetin diğer paydaşların da erişimine açılarak online akademi haline getirilebileceğini ifade ediyor.
Artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları öğrenmeyi kökten değiştiriyor
Artırılmış ve sanal gerçeklik kavramları öğrenme olgusunu kökten değiştirecek teknolojiler olarak öne çıkıyor. Özellikle artırılmış gerçeklik kavramına vurgu yapan Ahmet Hançer, insanların içinde bulunduğu konuma göre şekillenen öğrenme deneyiminin büyük fırsatlar sunduğunu ifade ediyor. Bu gibi teknolojilerle uygulamalı eğitimlerdeki birçok sınırın aşılabileceğine dikkat çeken Hançer örneğin artırılmış gerçeklikle şekillendirilmiş bir eğitim modülü üzerinden tıp eğitimi ya da teknik eğitimlerin çok daha rahat yapılabileceğini ifade ediyor. Artırılmış gerçekliğin en büyük artısının öğrenmeyi daha önce hiç olmadığı boyuttaki simülasyonlarla mümkün kılabilmesi olduğuna vurgu yapıyor.
Sanal gerçeklik uygulamalarının ise çok tehlikeli ya da çok pahalı eğitim ortamlarının sanal ortamda yeniden üretilerek oldukça güvenli ve tasarruflu eğitim fırsatları yaratacağını belirtiyor. Hançer, “Örneğin sanal gerçeklik gözlüğüyle yangına müdahale eğitimini sanal olarak üretilen bir yangın ortamında vermek mümkün. Bunun yanında bir depoda ya da markette rafların yerleştirilmesi ve tanzim edilmesiyle ilgili daha basit eğitimleri vermek mümkün. Enocta olarak artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarının eğitim süreçlerine dahil edilmesi için ciddi bir bilgi birikimi oluşturduk” şeklinde konuştu.
Küçükten büyüğe her işletme için teknoloji destekli eğitim
Ahmet Hançer, teknoloji destekli eğitimin sadece büyük işletmelerin değil aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerin de rahatlıkla erişebilecekleri bir noktada olduğunu ifade ediyor. Bu noktadaki en önemli çözüm ortaklarından birisinin İstanbul Ticaret Odası (İTO) olduğunu belirtiyor. Hançer projeyi şöyle tanımlıyor: “İTO’nun vakıf üniversitesi olan İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Enocta ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz İTO Akademi projesi, özellikle KOBİ’lere teknolojik destekli eğitim sunmayı amaçlıyor. Bu platformda dünyanın en iyi şirketlerinin çalışanlarına sunduğu araç, gereç, içerik ve teknolojiyi Türkiye’deki en küçük işletmeye kadar sunabiliyoruz. Özellikle İTO üyeleri için ücretsiz olan bazı eğitimleri de dâhil edersek, her çaptaki şirket herhangi bir altyapı yatırımı yapmadan oldukça ekonomik bir şekilde teknoloji destekli eğitime erişebiliyor”.
Teknoloji destekli öğrenmenin Türkiye’de bugün geldiği noktaya dikkat çeken Ahmet Hançer, Enocta 90’lı yıllarda ilk kez faaliyete geçtiğinde, o dönem için oldukça yenilikçi ve alışılmadık bir modelle yola çıktıklarını ifade etti. Çalışanlarına fayda ve şirket performansına katkı sağlamak amacıyla e-öğrenme konusuna yoğunlaşan kurumların katkılarıyla birlikte Türkiye’nin hem teknolojik altyapı hem de içerik anlamında teknoloji destekli öğrenme konusunda dünyayla yarışır bir konumda olduğunun altını çizdi. E-öğrenme alanında Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu (TEGEP) adında bir dernekleri bulunduğunu belirten Ahmet Hançer, bu platform sayesinde e-öğrenme alanındaki tüm yenilikleri yakından takip ederek paylaşımda bulunabildiklerini söyledi.