Teknoloji eğilimleri ve ‘İş’e yansımaları BTvizyon Kayseri’de konuşuldu
Türkiye’nin en köklü Anadolu bilişim etkinliği BTvizyon Toplantıları kesintisiz olarak devam ediyor. 10 Mayıs günü Kayseri’de gerçekleştirilen etkinlik ile birlikte uzun bir aradan sonra bölgede gerçekleştirilen ilk fiziksel etkinlik oldu. Etkinlikte; Kayseri ve çevre illerdeki işletmelerin teknoloji liderleri, BT uzmanları ile bilişim sektörünün temsilcileri bir araya geldi.
BTvizyon Kayseri Toplantısı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kilim Mobilya Bilgi Teknolojileri Müdürü Ahmet Kapısız, “Dijital Okuryazarlık ve Metaverse” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dijital okuryazarlığı, dijital teknolojik araçları kullanarak bilgiye ulaşma ve bilgi üretme becerisi olarak tanımlayan Ahmet Kapısız, şu bilgileri verdi:
“Metaverse; video konferans, oyun, kripto para birimleri, sanal gerçeklik ve canlı yayın gibi farklı dijital teknolojilerin bir araya geldiği sanal dünyadır. Metaverse’ün önümüzdeki 10 – 15 yıl içinde hayatın pek çok alanına gireceği belirtiliyor. Metaverse;ultra hızlı, gecikmenin neredeyse hiç yaşanmadığı internet bağlantısı her yerde olmadığı müddetçe tam potansiyeline ulaşamayacak. Tam da bu sebepten ötürü dünyadaki bütün mobil sağlayıcılar 5G’ye milyarlarca dolar harcıyor. Ama metaverse için 6G’ye dahi ihtiyacımız olabilir. Günlük hayatımıza ne zaman etki eder bilinmez fakat metaverse teknoloji dünyasının yeni gündemi olmaya çoktan başladı bile. Tabii bu gelişimlerin olası zararları da gündeme gelebiliyor. Dolayısıyla çevrimiçi ortamlarda, kontrolün sizlerde olmasını sağlamak için dijital okuryazar olmak önemlidir. Yani, internet bizi değil biz interneti bilinçli kullanmalıyız.”
Daha sonra söz alan TechData Türkiye Satış Müdürü Özer Dolgun da “Yeni Dünyanın Teknolojisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yeni dünyanın oluşumunda teknolojinin önemine değinen Özer Dolgun, bu dönemin en önemli aracının ise veri olduğunu kaydetti. Dünyada teknoloji kullanımındaki artışın hızla geliştiğini vurgulayan Özer Dolgun, IoT, yapay zeka gibi alanların gelişimi ile birlikte yeni dünyanın farklı boyutlara ulaşacağı bilgisini de verdi.
GTI Teknoloji Güvenlik Danışmanı Tuncay Yıldız ise “Yönetilen Güvenlik Hizmetleri” başlıklı sunumunda güvenlik teknolojilerinin şirketlerin iş süreçlerinin devamı açısından ne kadar önemli hale geldiğinin altını çizdi. Yönetilemeyen sistemlerin başarısız projeler ile eşdeğer olduğunu belirten Tuncay Yıldız, yönetilen güvenlik hizmetleri konusunda sundukları çözüm ve hizmetler hakkında bilgi verdi.
Vitel Ankara Bölge Müdürü Ömer Özaşık ise “Kurumsal Kablosuz Ağ Teknolojileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi ve bu alandaki yeni teknolojik gelişmeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Zyxel Networks Satış Mühendisi Can Kapar da “Ağ Cihazlarını Buluta Taşıyoruz” başlıklı sunumunda verdiği bilgilere göre 760 binin üzerindeki kuruluş Zyxel çözümleriyle daha verimli çalışma ortamına kavuşmuş durumda bulunuyor. Can Kapar, ağ cihazlarının bulut üzerinden yapılandırılmasını sağlayan Nebula çözümleri hakkında da katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.
IT Hero Genel Müdür Yardımcısı Cem Tokbay ve AutomMate Ürün Müdürü Eda Reçber Aslan da “Yapay Zeka Teknolojisi ile Uçtan Uca Çözümler” başlıklı sunumlarında; AutomMate’in depo ve lojistik, insan kaynakları, muhasebe ve finans, IT, satış ve pazarlama, çağrı merkezi, üretim ve Ar-Ge ile diğer iş süreçlerinin robotik ortamlara taşındığını kaydettiler ve “AutomMate ile müşterilerimize hız, maliyet avantajı ve esneklik sağlıyoruz” dediler.
Cyberwise Ağ Güvenliği Takım Lideri Gerçek Sezgin ise “Yönetilen Güvenlik Hizmetleri ile Adreslenebilir Operasyonel Hedefler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gerçek Sezgin, “Günümüzde siber güvenliği sağlamak için pek çok katmanda bir o kadar fazla çeşitte ürün kullanılması gerekiyor. Şirketlerin tüm bu ürünlerde uzmanlık geliştirmesi ve ürünlerini uygun güvenlik ayarları ile sürekli yüksek koruma seviyesinde tutmaları oldukça zor. Bunun için yeterli insan kaynağına ve bu yeteneklerin teknik olarak sürekli eğitilmesine ihtiyaç var. Bu tür durumlar şirketlere güvenlik ürün ve servislerini layıkıyla vermede zorluklar yaratıyor. Bu noktada güvenlik ürünlerinin yönetilen hizmet olarak uzman şirketlerden alınması çözümü devreye giriyor” dedi.
Isısan Bilgi Teknolojileri Müdürü Ömer Çolakoğlu da “Veritabanı Saldırıları ve Veritabanı Güvenliği” başlıklı sunumunda, şirketlerin en değerli bilgilerinin veritabanında bulunduğunun altını çizerek, bu durumun saldırganların iştahını kabarttığını vurguladı. Ömer Çolakoğlu, her geçen gün farklı boyutlara taşınan saldırıların nasıl gerçekleştiğini de örnekleriyle anlattı.
BTvizyon Kayseri etkinliğinin son konuşmacısı olan ve “Veri Depolama Teknolojisinin Yenilikleri” sunumunu gerçekleştiren IBM Storage Partnerleri Teknoloji Uzmanı Mehmet Aydın, teknolojinin gelişimine IBM’in sunduğu katkılar ile başladığın sunumunda, şirketlerin değişen depolama ihtiyaçlarına karşın IBM’in yaklaşımları ve sunduğu çözümler hakkında bilgi verdi.