Teknoloji, eşitliği sağlar
Yeni bir haftadan merhaba,
Haftaya örnek olmasını dilediğim bir haberle başlıyorum. Procat, sosyal sorumluluk projesi olarak, TİDER’in 38. Vodafone İstanbul Maratonu kapsamında katıldığı “Adım Adım – İyilik Peşinde Koş” hareketine destek olmuş. İsraf, yoksulluk ve işsizlik ile mücadele için TİDER’in yanında yer alacak olan şirket, ülke genelinde açılacak yeni “Destek Marketler” ve Destek İK Platformu için kaynak da yaratacak. Bu arada Adım Adım; 2008 Mart’ında yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumu. Başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi sporlar aracılığıyla sosyal sorumluluk projelerine kaynak ve tanıtım desteği sağlayan Adım Adım Oluşumu, 2016 itibariyle 13 bin gönüllü koşucu ve 111 bin bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan STK’lara 14,5 milyon TL kaynak aktarmış.
3D yazıcılar sayesinde çocuklar, hayallerindeki süper kahramanları gerçeğe dönüştürebiliyor. PlayLab Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi’nin birlikte gerçekleştirdiği etkinliğe özellikle ailelerin ilgi göstermesi bekleniyor. 13 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek “Kendi süper kahramanını kendin tasarla” etkinliği ile ilgili detaylı bilgi playlab-tr.com adresinde.
Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü 21 Gün 37 Derece İş Topluluğu’nun davetlisi olarak Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gençlerle bir araya gelen Erbakan Malkoç’un hikayesi, yaratıcı fikirlerin neler başarabileceğini gösteriyor. 11 nüfuslu bir ailenin üyesi olarak Ardahan’da doğan Malkoç, 14 yaşında 20 metrekare büyüklüğünde bir atölye kurmuş, 2000 yılında dünyanın en iyi otomobillerini değiştirip 2-3 katına sahiplerine geri satan bir mucit olmuş. En iyi otomobilleri alıp tasarımını değiştirip dünyaya yeniden satma hedefiyle Malkoç, teknoloji ve vizyonla bir başarı hikayesine imza atıyor, değil mi?
Teknoloji, eşitliği sağlar. Türkiye Vodafone Vakfı’nın Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Mardinli kız çocuklarına kodlama eğitimi verilmiş. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle düzenlenen eğitimde, yaşları 7-14 arasında değişen kız çocuklarına programlamaya giriş, uygulama yapmak, hikâye oluşturmak ve oyun yapmak gibi konularda bilgi verilirken, eğitimlere katılan kız çocuklarının birçoğu da ilk kez bilgisayarla tanışmış.
Girişimcilik ve yaratıcılık, desteğini almakta gecikmiyor. Bunun son örneği olarak BIC Angels, eğitim sektörüne yeni bir soluk kazandırma hedefiyle yola çıkan Lala’ya 3.6 milyon TL değerleme ile yatırım gerçekleştirmiş. Lala’nın uzun dönem hedefi ise bir öğrencinin hem akademik hem kişisel gelişimini takip etmek. Bu vizyonla neden olmasın…
Sıra çevresel gündemde… Sürdürülebilirlik ilkesini tüm iş süreçlerine entegre eden Geberit, Dünya Tasarruf Günü’nde doğal kaynakları optimum kullanarak, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için herkesi daha az su tüketmeye ve çevreye duyarlı olmaya davet etmiş. Soğuk günlerin ısıtıcılarından klimalar da tasarruf özellikleri ile öne çıkıyor. Misal, Bosch Vertu DC Inverter Klima B1ZMI12922; Wi-Fi özelliğine sahip, böylece uzaktan kontrol imkanını sunan “V tasarımlı” yeni klimalar, teknolojik özellikleriyle tasarruflu kullanım sunuyor, kış günü ekonomik, temiz, konforlu ısıtma sağlıyor.
Gelelim ödülümüze… Arçelik, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde Türkiye Tasarım Haftası kapsamında düzenlenen Design Turkey Tasarım Yarışması’nda ödülleri toplamış, ‘Üstün Tasarım’da iki ödülle bu alandaki iddiasını göstermiş. Arçelik ayrıca ‘İyi Tasarım’ kategorisinde de dört ödüle layık bulunmuş. Arçelik’le devam edelim: Şirket, 7’incisi Romanya’nın Bükreş şehrinde düzenlenen Eurocloud yarışmasında “Best Business Impact Provided by Cloud Services” kategorisinde Yedek Parça Tahminleme Projesi ile birincilik ödülünün sahibi olmuş.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilecek 3. İstanbul Tasarım Bienali, “Biz İnsan Mıyız? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığı altında “insan” ve “tasarım” arasındaki ilişkiye odaklanacak ve 20 Kasım’a kadar devam edecek. Bu yıl ilk defa düzenlenen “Yaratıcı Mahalleler Programında” Karaköy ve Eminönü mahallelerinde “Yüzyıllık Markalar”dan Tarihi Cağaloğlu Hamamı da “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer”den biri olan tek Türk Hamamı olarak Eminönü bölgesini temsil edecek.
Bu arada, GezginFoto ve Fibona Academy işbirliği ile gerçekleştirilen Instagram Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. GezginFoto Dergisi tarafından 11’incisi düzenlenen yarışmada 15 Ekim tarihine kadar #bencesonbahar hashtagi ve @fibonaacademy, @gezginfoto etiketleri ile gönderilen fotoğraflar arasından seçim yapıldı ve Elvan Alver'in fotoğrafı birinci seçildi.
Haftaya noktayı Erman Arslan ve Syed Zaheer’in kitabı “Practical Oracle E-Business Suite” ile koyuyorum. EBS 'in son güncellemesi 12.2 için yazılmış ilk ve tek kitap olma özelliğini taşıyan bu çalışma, New York merkezli bir yayıncı olan Apress tarafından yayınlandı.
Kitabın resmi web adresi www.apress.com/9781484214237.
Dopdolu bir gündemle buluşmak dileğiyle,