Teknoloji festivali
Bu hafta markalar, dağıtıcılar ve bayilerden sonra bir de teknoloji medyasını anlatacaktım ama araya önemli bir konu girdi, önceliği aldı, TEKNOFEST.
İlki 2018 yılında yapıldı, “TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali; toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin milli teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir” şeklinde yazıyor resmi web sayfasında. Şöyle devam ediyor: “Teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinlikler ve söyleşiler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak” Yapıyorlar mı, evet, hem de şahane.
İlk yılında 14 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına toplamda 4333 takım, 20 bin genç başvuru yapmış, 2019 yılında 19 farklı kategoride teknoloji yarışması düzenlenen yarışmalara 81 il ve 122 ülkeden 17.373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurmuş, ilk defa farklı şehirde yapılmasına karar verildi ve bunun için Gaziantep uygun bulundu. 2020 yılında Gaziantep’te 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il ve 84 ülkeden 20.197 takım, 100 bin genç başvuruda bulunmuş. Rakamlar muhteşem.
21-26 Eylül tarihlerinde Atatürk Havaliman’ında gerçekleştiren TEKNOFEST, bu yıl her yıldan daha fazla ilgi gördü ve binlerce kişi ziyaret etti.
TEKNOFEST Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde düzenleniyor, diğer devlet kurumlarının desteği de her yıl artarak devam ediyor. Bu yıl T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Tübitak, Havelsan, Roketsan gibi devletin önemli kurumları ve başta Dijital Dönüşün Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve T3 Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar olmak üzere bu kurumların başındakilerin gayretleri büyük, çalışmaları özverili idi, bunları görmemek imkansızdı. Etkinliğin son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel ödüllü Türk Bilim adamı Aziz Sancar, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan ve birçok önemli kurumun başındakiler de etkinliği ziyaret etti. Çok hoş.
Ülkemizin böyle güzel yapılan her etkinliğe ihtiyacı var. Bunun ismi fuar olur, kongre olur, seminer olur, fiziksel veya dijital fark etmez hepsi değer katar. Bunlar sayesinde hem teknoloji farkındalığı artar hem de ülke içinde hem de yurtdışında kendimizi daha iyi anlatma imkanı yaratır. Böyle etkinlikler ne kadar çok yapılırsa biz o kadar mutlu oluruz. Hele bir de devletin elini taşın altına koyduğu etkinlikler baştacı.
Fakat eleştirimizi de buraya koyalım, olumlu bakarak alanlara saygı dolu selamımız olsun.
- Festivale ulusal basın davet edilmiş, teknoloji basını unutulmuş gibi. Ya da bir gün önceden bile bu etkinliklere davet edilen, kamunun son zamanlarda pek bir sevdiği bir arkadaşımız davet edildiği için diğerlerine gerek görülmemiş. Selçuk Bey yürürken bu yayın organımızı merak edip soruyor, “nerede?” Diğer yandan bizi ne davet eden var, ne soran. Benimkinin bir sitem değil, düpedüz kıskançlık olduğunu yazayım, eksik olmasın.
Benim yöneticisi olduğum 27 yıldır teknolojinin merkezindeki bir yayın kuruluşuna gönderilen davetten haberim yok. Sanıyorum diğer dostlarıma da gitmemiş çünkü çok az sayıda kişinin fotosunu orada görebildim.
Ha diyebilirsiniz ki, ne gerek var, herkes gibi sen de git. Buna verilecek çok cevap var ama basın tribi deyip geçelim, zaten son zamanlarda her teknolojik çalışma için sadece bir yayın organının çağrılıp bizim unutulmamıza alıştık biraz. Tabii biz yine de bu büyük etkinliğe ilgisiz kalamazdık, kalmadık da.
- Teknoloji festivali TEKNOFEST’in savaş sanayini yansıtan İHA, SİHA, uçak, roket gibi sınırlı imajdan kurtulması lazım. Sadece siber güvenlik yarışmaları ve biraz tarım ile de teknoloji bütünlüğü sağlanamaz. Teknoloji elektrikli aletler, bilgisayarlar, yazılım, akıllı evler, akıllı şehirler, çevreye duyarlı yeşil teknolojiler gibi birçok başlıkla tamamlanır.
Teknofest.org sitesine baktığımızda bu başlıkları görebiliyoruz ama etkinlikte sanırım diğer konular İHA, SİHA, Roket ve Gençlere yönelik Siber Güvenlik yarışmaları yanında sönük kaldılar.
- Yabancı ülkelerden ziyaretçilerin çok olduğu bu etkinlikte yabancı teknolojileri görürsek #MilliTeknolojiHamlesi’nin dışına mı çıkmış oluruz? Bence onlara da yer ayrılmalı.
- Bu ülkenin birbirinden güzel bilişim fuarları ilgisizlikten teker teker kapatılırken de keşke şimdiki gibi gereken özen gösterilseydi , fena mı olurdu? Bilişim fuar ve kongrelerini bu paralelde desteklemek gerektiği de çok net ortadadır.
Seneye Samsun’da, 2 yıl sonra da İstanbul’da tekrar yapılacağını biliyoruz. Umarım bizim görebildiklerimizin çok daha fazlasını düzelterek ve ekleyerek muhteşem bir etkinlik ortaya çıkarılır. Ben yürekten destekliyorum.
Yazdım…