Teknoloji gelişiyor, sayısal yayıncılık yaygınlaşıyor
Nesnelerin interneti, mobilite, bulut bilişim gibi mega trendlerin tetiklediği dijital dönüşüm rüzgarının tüm sektörlerdeki iş modellerini ve insanların yaşayış tarzını hızla değiştirdiği günümüz dünyasında, sayısal yayıncılık uygulamalarının kullanım alanları yaygınlaşmaya ve teknolojik altyapısı gelişmeye devam ediyor. KoçSistem olarak, sayısal yayıncılık alanında tamamen kendi kaynakları ile geliştirdikleri Pixage markası ile 10 seneyi aşkın süredir hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki müşterilere hizmet vermeye devam ettiklerini belirten KoçSistem Kıdemli Ürün Pazarlama Yöneticisi Sönmez Hazar, şu bilgileri verdi:
“Çok yakın bir zamana kadar oynatıcı, sunucu ve uç taraftaki ekranları içeren karmaşık bir topoloji ile projelendirilen sayısal yayıncılık hizmeti, özellikle ekran teknolojisindeki hızlı gelişim sayesinde daha yalın bir hale dönüşüyor. ‘System On Chip’ diye adlandırılan teknoloji ile bir sayısal yayıncılık hizmetini ayağa kaldırmak için gerekli olan sistem, ekranın işlemci gücünün içine entegre ediliyor. Bu yenilik artık ayrı bir oynatıcı cihaz konumlandırma gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Bu gelişme ise doğal olarak maliyetlerin azalmasına yol açıyor. Bu yeni teknoloji sayesinde önümüzdeki dönemde günlük hayatın içerisinde çok daha fazla Sayısal yayıncılık uygulaması göreceğimizi düşünüyorum. KoçSistem olarak 2017 yılı ana gündem maddelerimizden biri Pixage çözümlerimizi System On Chip ile uyumlu halde müşterilerimize sunmak olacak. Ayrıca günümüzde teknolojiyi ihtiyaçlara göre özelleştirebilme esnekliğine sahip olmak artık çok daha ön planda. Bu farkındalık doğrultusunda Pixage çözümü kapsamında müşterilerimize özel bir açık platform (API) yarattık. Bu sayede müşterilerimizin BT ekipleri kullandıkları Pixage yazılımı üzerinde kişiye özel doğum günü kutlaması ya da turnikeden geçen çalışana özel mesaj yayınlayabilme gibi belli bir takım değişiklikleri gerçekleştirebiliyorlar. Bu açık platformu çok daha esnek bir hale getirmek odak alanlarımız arasında yer alıyor.”
Farklı kullanım amaçları
“Açık alanlardaki sayısal yayıncılık uygulamaları genellikle bir reklam mecrası olarak konumlandırılırken, kapalı alanlardaki uygulamalar şirket içi iletişimi daha etkin kılacak farklı bir kanal, hastane veya otellerde bilgilendirme ekranları ya da kullanıcı etkileşimini sağlayan kiosk ekranları olmak üzere farklı kullanım amaçlarına sahip olabilmektedir” diyen Sönmez Hazar, şunları kaydetti: “Pixage markası altında sunduğumuz Pixage Arena, Pixage Guest ve bulut üzerinden sunduğumuz Pixage One çözümleri ile tüm bu farklı kullanım amaçlarını adresliyoruz. Farklı müşteri segmentlerinin ihtiyaçlarını adresleyen farklı çözümlerimiz ile müşterilerimiz değişik avantajlar sağlayabilmekteler. Örneğin Pixage Arena çözümü kapsamında kurulan LED ekranlar, perimeter board (saha kenarındaki elektronik panolar) ve dijital skorboard’lar aracılığı ile Galatasaray Türk Telekom Arena taraftarlara dijital bir deneyim sunan stadyuma dönüştü, yine Fenerbahçe Ülker Sports Arena ‘da kurulan LED ekranlar ve asma video skorboard ile bir yandan maç ile ilgili canlı bilgiler aktarılırken, diğer yandan videolar ses sistemi ile entegre bir şekilde oynatılarak taraftarın oynanan oyunun bir parçası olması sağlanıyor. Bu sayede taraftarlar artık kulüplerinin hazırladıkları tanıtım filmlerini, maç önü ve sonrasındaki röportajları tüm stadyuma dağılmış ve tek bir platformdan yönetilen ekranlardan takip ederek stadyumda daha fazla zaman geçiriyor. Diğer yandan sponsor firmaların tüketicilerle iletişime geçebilecekleri yepyeni dijital bir mecra yaratılarak kulüplerin reklam gelirlerinde önemli bir artış sağlanıyor.
Ayrıca Pixage Guest çözümü otel odalarındaki televizyonları misafirlerin diledikleri zaman sipariş verebilecekleri veya görüşlerini, şikayetlerini bildirebilecekleri bir mecraya dönüştürüyor. Bu sayede oteller merkezi bir sunucu üzerinden kolay bir şekilde misafirleri ile etkileşime geçebilecek yeni bir mecraya sahip olurken, müşteri memnuniyetinde önemli bir artış yakalıyorlar.”
Digital signage mecraları
Sayısal yayıncılık diğer içerik sunan mecralardan 3 temel noktada ayrışıyor. Sönmez Hazar, bu konuda ise şu bilgileri verdi: “Birincisi, kullanıcı etkileşimi. Benzer başka hiçbir mecrada müşterilerinizin, taraftar kitlenizin ya da misafirlerinizin duygu, düşünce ve önerilerini Sayısal Yayıncılık uygulamasında olduğu kadar etkin ve anlık olarak toplayamazsınız. Dokunmatik ekranlar üzerinden sağlanabilen bu özellik ile sürekli dinamik bir geri bildirim mekanizması çalışır.
İkinci konu, denetlenebilir merkezi yönetim. KoçSistem olarak Pixage yatırımına başlarken bize ilham veren olaylardan biri de bir müşterimizin bayi ağında konumlandırdığı ekranlarda her bayinin başka bir video oynatması ve müşterimizin kurumsal bütünlüğü asla yakalayamaması idi. Sayısal yayıncılık uygulaması ile sisteme bağlı her ekrandaki içeriğe müdahale edebilir, içerikleri düzenli bir takvim ile planlayabilirsiniz. Pixage’in 2016 yılı sonunda tanıtımını yaptığımız 4.0 sürümü ile sistem yöneticisi yetkisine sahip kullanıcılar, tüm ekranlarda hangi içeriğin oynadığını arayüz üzerinden anlık olarak görebiliyor.
Üçüncü nokta ise bir önceki madde ile bağlı olarak raporlama. Sayısal yayıncılık uygulamaları yayın ağınız hakkında somut veri içeren raporlar sunabilmektedir. Pixage bu konuda iletişim ağının fiziksel durumundan, yayın içeriklerinin oynatım sıklığına kadar detaylı raporlar ile müşterilerine geri bildirim sunabilecek bir yapıya sahiptir.”
Sayısal yayıncılık Türkiye’de emekleme aşamasında
Sayısal Yayıncılık uygulamalarının Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olduğunu söylemek çok yanlış sayılmaz. Özellikle Türkiye ‘deki genel sayısal yayıncılık algısı dijital bir ekran üzerinden görsel içerikli reklam yayınlama formatından çok da öteye gidemedi. Fakat dünya uygulamalarına baktığımızda gelişen yeni teknolojilerle birlikte sayısal yayıncılığın elektronik ilan yayınlama seviyesinden çok daha ileride olduğunu görüyoruz. Örneğin perakende endüstrisinin uzun süredir odağında olan çok-kanallı müşteri deneyimi stratejisi, sayısal yayıncılık teknolojileri sayesinde teorik bir kavram olmaktan çıkarak, pratik uygulamaya dönüşüyor. 2017 yılında özellikle iBeacon destekli sayısal yayıncılık çözümleri ile klasik perakende mağazacılık konseptinin tamamen dönüştüğüne şahit olacağımızı belirten Sönmez Hazar, “KoçSistem olarak Pixage markamızı akıllı perakende çözümleri içerek şekilde geliştirme vizyonu ile Ar-Ge faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz ve sayısal yayıncılık deneyimini yeniden tanımlıyoruz” dedi.