Teknoloji geliştirme bölgeleri, ar-ge ve tasarım merkezlerinde uzaktan çalışmanın %100 oranında desteklenmesi, teşvik ve destek kapsamında ülke genelinde uygulamaya geçirilmesi hususunda çıkarılacak yönetmeliğin yayınlanmasını bekliyor
“TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ, AR-GE ve TASARIM MERKEZLERİNDE UZAKTAN ÇALIŞMANIN DESTEKLENMESİNİN KISA TARİHÇESİ
2016 Yılında yapılan düzenlemelerle teknoloji geliştirme bölgeleri, ar-ge ve tasarım merkezlerinde görev yapan dışarıda çalıştırılan destek personelinin teşvik kapsamına alınması taleplerimiz neticesinde %10 ve sonrasında %20 olarak desteklenmeye başladı.
2021’de yayınlanan kararnameler, tebliğ ve yönetmeliklerle pandeminin hem globalde hem de ülkemizdeki etkisi ile uzaktan çalışmanın sektörümüze sağlayacağı katkıları anlattık talebimizde ısrarcı olduk ve 2021 ‘de teknoloji geliştirme bölgeleri, ar-ge ve tasarım merkezlerinde uzaktan çalışmanın destek ve teşvik kapsamına alına oranı %50’ye çıkarıldı. Teşekkür ederiz.
2022’de yoğun işgücü kaybında artış yaşanmasıyla %75 ‘in %100 ‘e çıkarılmasını istedik, %75 oranında gerekli düzenlemeler yapıldı. Teşekkür ederiz.
29.12.2022 ‘de Cumhurbaşkanımızın Bilişim Personelleri için uzaktan çalışmanın %100 olarak uygulanmasına yönelik verdiği müjde ile sektör olarak sevindik, umutlandık.
08.02.2023 tarihinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ülkemizi büyük üzüntüye boğan deprem felaketi sonrası depremi yaşayan 11 ilimize yönelik 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi.
09.03.2023 tarihinde Ar-Ge/Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda çalışan bilişim personelleri için uzaktan çalışma oranının yüzde 100 olarak uygulanma hakkı 9 Mart’ta 2023’te TBMM’de görüşülerek yasalaştı.
12.03.2023’te Resmî Gazete ’de yayımlanan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 18 maddesinde şu ifade ile yer verildi: “26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “bölgesel ve/veya sektörel alanlarda yüzde yetmiş beşe” ibaresi “bölgesel ve/veya sektörel alanlarda ya da meslek gruplarına göre yüzde yüze” şeklinde değiştirilmiştir. Teşekkür ederiz.
31.03.2023 ‘te yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde çalışan personelin toplam sayısına veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere söz konusu bölge ve merkezler dışında geçirilen süreler bakımından belirlenmiş olan oranın, 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile olağanüstü hal ilan edilen illerde 6/2/2023 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) olağanüstü hal süresince yüzde yüz olarak uygulanmasına, 4691 sayılı Kanun ile 5746 sayılı Kanunun mezkûr maddeleri gereğince karar verilmiştir.
Deprem bölgesindeki illerimizdeki bilişim ve yazılım ekosistemi adına sevindik.
SONUÇ :
Yazılım Sektörümüzün beklentileri ve talepleri aynı zamanda Ülkemizi ve Geleceğimizi doğrudan ilgilendirmektedir.
Dünyanın en büyük 10 ekonomisine girebilmenin yolu YAZILIM’dan geçmektedir. Yazılım dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vazgeçilemezdir.
AB’nin 2030 yılı 20 milyon bilişimci yetiştirilmesi hedefi, dünyadaki son dönemde bilişim, yazılım teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, ihracatımız ve nitelikli işgücü yetiştirme ihtiyaçları v.s. dikkate alındığında YAZILIM SEKTÖRÜ kesinlikle en üst seviyede kalıcı Milli Politikalar ile desteklenmelidir. “
Biz de kendisine katılıyor ve destekliyoruz.