“Teknoloji, havacılıkta rekabetçi avantajın başlıca kaynağı”
Atlasjet, Türkiye’de hava taşımacılığının önde gelen şirketlerinden biri. 2004 yılında ilk uçusunu gerçekleştiren şirket, bugün, IATA üyesi olan ve IOSA tescili ile yol alan ETS Grup’un da ortakları arasında yer aldığı sektörün önemli oyuncularından. Biz de Atlasjet Bilgi Teknolojileri Müdürü Erdem Boyacı ile bu sektörde BT’nin önemini, güncel teknolojileri, sektörde bir bilgi teknolojileri yöneticisi olmanın gerekliliklerini, güncel projelerini ve hedeflerini konuştuk.
>> Öncelikle son yıllarda rekabetin arttığı havayolu taşımacılığında BT ne ifade ediyor? BT kullanımı sektörde nerelerde yoğunlaşıyor?
Yolcuların konfor ve güvenlik ihtiyaçları, zamandan tasarruf etme isteği, sektördeki bilgi işlem anlamındaki dinamiklerin hızlı gelişmesine neden oldu. Son 7-8 yıllık dönemde özel havayollarının sektöre hızlı girişiyle birlikte havacılık endüstrisinde rekabet ortamı iyice belirginleşti. Sektörde yolcu kazanabilmek için, bir havayolunun yolcuya sağladığı değerin, rakip şirketin sağladığı değerlerden daha fazla olması gerekliliği ortaya çıktı. Özel havayolları bu ve benzeri hizmetler sayesinde hiç uçağa binme olanağı olmayan insanları da yolcu profiline dâhil ederek avantaj elde etmeye çalıştılar. Bu nedenle son yıllarda havayolu şirketlerinin bilişim yatırımlarına hız verdiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle, maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin artırılması amacıyla karar destek sistemleri dâhil BT çözümlerinin sunduğu birçok olanak değerlendirmeye başlandı. Sektörde, özellikle mobil teknolojilerin ve akıllı telefonların yoğun olarak hayatımıza girmesiyle katma değerli hizmetler, rekabetçi avantajın elde edilebilmesi için vazgeçilmez unsurlar oldular ve havayolu şirketlerini sürekli erişilebilir bir hale getirdiler.
>> Bilişim teknolojilerini iş süreçlerinizde nasıl kullanıyorsunuz? Bilişim teknolojileri alanında yaptığınız hangi yatırımlar ön plana çıkıyor?
Atlasjet bilgi sistemlerinin hizmet verdiği saç ayaklarından birincisi yolcularımız, ikincisi acentelerimiz ve üçüncüsü ise çalışanlarımızdır. Atlasjet, bugüne kadar yolcularına sağladığı birçok kolaylık ve konforu, teknolojik altyapısını güçlü tutarak ve yeni teknolojileri takip ederek sağlamıştır. Özellikle gelişmiş mobil ve web uygulamaları, maliyetleri kontrol altına almamızı sağlayan karar destek sistemlerinin ve barkod uygulamalarının bu sektörde önümüzü açan ve rekabet gücümüzü artıran değerli araçlar olduğunu düşünüyoruz. İç hatlarda tarifeli sefer yapmaya başladığımız 2004 yılından bugüne kadar diğer hizmetlerimizde olduğu gibi havacılık otomasyonu konusunda birçok ilke imza attık. Türk havacılık sektöründe ilk elektronik bilet, özel havayolları arasında ilk elektronik check-in, kiosk uygulaması, çevrimiçi/mobil check-in ve mobile boarding uygulamalarını başarmanın gururunu yaşadığımız gibi, bu uygulamalar sayesinde yolcularımızın neredeyse tüm elektronik mecralarda bizlerle buluşmasını sağladık. Bununla birlikte yolcularımız ile sürekli iletişim halinde olabilmek için her büyük işletmenin olmazsa olmazı sosyal medyayı da yoğun ve etkin bir biçimde kullandığımızı söyleyebiliriz. Atlasjet, yerel ve küresel pazarda güç kazanmanın yolu olarak bilgi teknolojileri alanında sağlam ve etkili çözümler kullanmanın şart olduğuna inanan bir işletme.
>> Son olarak sektördeki bilgi teknolojileri yöneticilerine önerileriniz neler?
Öncelikli olarak, bu sektördeki teknoloji yöneticilerinin kendi değişimlerini yönetmeleri gerekiyor. Bilgi teknolojileri yöneticilerinin hem teknolojiyi, hem de havacılık sektöründeki eğilimleri çok iyi bilmesi ve süreçleri irdeleyerek katma değer katabilecek kapsamda şirketini yakından tanıması gerekiyor. Karşılaştıkları sorunlar ve personel yönetimi ile baş edebilmenin yanı sıra sektörün gündemine de hâkim olabilmesi gerekiyor.
“Donanımda güçlendirme olacak, sanallaştırma operasyonlarımız devam edecek.”
Atlasjet olarak BT alanında bu yıl içinde ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?
Bu senede geçmişte olduğu gibi, artan uçuş destinasyonları ve yolcu potansiyelimize paralel olarak teknoloji hizmetlerimizi, altyapımızı güçlendirmek ve endüstrideki yenilikleri araştırarak en uygun teknolojiyi yolcularımıza sunmak önceliğimiz olacak. Bununla birlikte 2012 yılında kurumun iç dinamiklerine katma değer sağlayacak farklı bir portal yapısına geçmek için çalışmalarımız devam edecek. Operasyonel tarafta kullandığımız çözümlerimizde de yüksek seviyede geliştirmeler planlıyor, bu sayede maliyetlerimizi çok daha hızlı raporlamayı hedefliyoruz. Bu revizyonlarla havacılıkta çok önemli bir unsur olan zamanında ve etkili iletişimi çok daha efektif kılmayı planlıyoruz. Ayrıca, yurtdışı ve yurtiçi istasyonlarımızda yoğun kullandığımız ve iletişim maliyetlerimizi düşüren IP telefon ağımızı daha da genişletmek hedeflerimiz arasında. Atlasjet’in teknoloji misyonu, işletmeye uygun teknolojileri araştırmak, yolcu memnuniyeti ile birlikte karlılığı artıracak ve ürün ve hizmet maliyetlerini düşürecek çözümleri uygulamaktır. Bu anlamda geçen sene başlayan ve çok kısa bir süre sonra canlıya geçecek olan ERP projemiz üzerinde yoğun olarak çalışmalar devam etmektedir. Bununla birlikte EFB (Elektronik Flight Bag) adını verdiğimiz kokpit içi uygulamamızın farklı platformlardaki cihazlar üzerinde geliştirilmesi faaliyetlerimiz devam etmekte. Olağanüstü durum merkezimizdeki donanım yapısında yeni alımlarla güçlendirme ve sanallaştırma operasyonlarımız da hızla devam edecek.