Teknoloji ile Kolaylaşan Hayatımıza Biz Ne Kattık?
YAZAN: Jülide Marangoz
İnsan ya da bilinç farkına varmaya görsün birşeylerin, başlıyor hemen sorular sormaya… Üstüste geliyor sorular sen daha cevabını veremeden birinin, bilinç hiç beklemeden arkası arkasına soruyor sorularını. Eğer sızacak minicik bir yer de buluyorsa farkına vardığın konular, evren de hizmet ediyor farkındalığına, sorduğu soruların karşılığını veriyor hemen.
Önceki yazımdan alıntı yapacağım, ŞİMDİ’de kalma çabamla sorular sormuştum kendime…
- Kendimi olduğum ve geldiğim halim ile tüm olumlu ve olumsuz yanlarımla kabul ediyor muyum?
- Geleceğimi inşa etmek için geçmişimden gelen gücümden faydalanabiliyor muyum?
- Şimdi, bugün neyi nasıl etkileyeceğimin farkında mıyım?
- Faydalı bir insan olmak için kalıcı ne yapabilirim?
Cevaplar mı? Epey oyalandım orada, az kaldı ama halen daha ŞİMDİ’ye dönme çabam devam ediyor. Sorularımı çok sağlam sormuşum -güçlü soru sormayı koç bir arkadaşımdan öğrendim- ne zorladı beni bilemezsiniz. Yanıt verdikçe de test eder gibi gönderdi olayları, vakaları “yaşa da pekişsin” der gibi… Sahi siz de sordunuz mu bu soruları geçtiniz mi benim gibi bu yolculuktan inanın merak ediyorum, paylaşsanız benim ile ne güzel olur.
Sanırım yeni dönem başlıyor benim için, çok özledim köşemi ORTA DÜNYA’da sizinle paylaştığım sözcükleri, sizden gelen e-postaları… Biraz da birikti 😊 Hazırsanız başlıyorum.
“…davranış değiştirme, inovasyon, teknoloji üçgeni çok kritik…”
Her gün hayatımıza giren yeni bir teknolojiyi konuşuyoruz. İş dünyasını düşünüyorsunuz şuan biliyorum ama ben tamamen günlük hayatımıza giren birey olarak kullandığımız teknolojileri zihnimden geçiriyorum şuan. Zaten kurumlar da bireyin verdiği reaksiyona bakıyor geliştirdiği teknolojinin yer bulup bulmadığı konusunu izlemek için..
İnsanın davranışını değiştirmek için belirli zamanlardan, kalıplardan, tekrarlardan bahsedilir katıldığım tüm eğitimlerde. “Karakter, davranış kalıpları, bilinçaltı 0-4/6 yaş arası gözlemle öğrendikleri ile oturur ve sonra bunları değiştirmek için ya bireysel farkındalık ve değişim isteği ya da travma gerektiği” söylenir. Doğrudur da, öyle köklenir ki öğrenilenler iyi/kötü farketmeden değiştirmek istersen çok derinde olan bir bağa müdehale etmen gerekir, bazen tek başına yetmez destek olman bir uzman eşliğinde çalışman gerekir. Zordur yani zaman alır…
Artık emin değilim, kafam biraz bu kalıplarla karışık. Çünkü bazı şeylere hepimizin çok hızlı reaksiyon verdiğini ve hemen adapte olduğumuzu, hızla değiştiğimizi, dönüştüğümüzü görüyorum. Asla değişmez dediğim alışkanlıklar bir bakmışım tamamen bambaşka birşeye dönüşü vermiş.
Mesela büyüklerimiz “Ben cep telefonunu ne yapacağım, alma kızım ev telefonu var ya neyimize yetmiyor” diyenler bugün cep telefonunu ellerinden düşürmeden tüm işlerini yapar hale geldiler. Bazılarınızın ama Covid-19 etkisi dediğini tahmin ediyorum ama bu kadar hızlı olması için de baz bir zeminin hazır olması gerekir, zemin yıllar içinde hazırlanmış demek ki!
Bazen siz de çevrenize, kendinize şaşırırken buluyor musunuz kendinizi? Ben en çok yeni nesile şaşırıyorum, sanki gelecekteki teknolojiler diye çipleri var ve dünyaya geldikleri aktive oluyor, her yeni gelen şeyi biliyormuş gibi hareket ediyorlar.
3,5 yaşında arama motoruna “Teyzeme çiçek göndermek istiyorum” deyip –tabiki bu kadar güzel bir Türkçe ile değil 😊- bir çiçek e-ticaret sitesine erişip çiçek bakan çocuk gördüm mesela. Nasıl bilebiliyor bunu nasıl bir öğretide zihni? Benim şaşırdığım kadar şaşırmıyor mesela buna bir üst neslimdeki 60+ yaş grubu…
Ne oluyor da değişiyor insan bu kadar çabuk?
Teknoloji üreticileri, geliştiriciler hangi fikirle yola çıkıyorlar ve o fikri bulmak için neleri analiz ediyorlar?
Fikri yakaladıklarında ise kişilerin bütün alışkanlıklarını bir anda değişime uğratacak bir ürün/hizmet nasıl ortaya çıkıyor?
Seçtikleri anahtar ne?
Mevcut süregelen eylemi daha kolay, basit, zaman kaybettirmeden, çabayı azaltarak yapma deneyimine odaklanıldığında insanların adaptasyonu mümkün oluyor.
Inovasyon kelimesinden hep çok büyük icatlar, buluşlar, mucitlikler beklediğimi farkettim. Yüklediğim anlam ne kadar da büyük beklentiler içeriyormuş. Halbuki sadece mevcudu basit ve kolay hale getirmek üzerinden kurgulanması inanılmaz inovatif bir fikir.
O zaman Yapılış Şeklini değiştirmeye odaklanmak bir alışkanlığın değişimi için temel basamaktır diyebiliriz. Bu da adaptasyonu sağlıyor ve sonrası kolaylıkla akıyor. Zihin onu yeni gibi algılamıyor, kolaylık olarak algılıyor. “kolayı varken neden uzun yoldan yapıp vakit kaybdeyim ki” diyoruz ikinci adımda. Şöyle bir düşünelim, basitçe düşüneceğim söz:
- Çamaşır makinası
- Temizlik robotu
- Ekmek yapma robotu
- Yemek pişirme robotu
- Kendini temizleme fonsiyonlu fırın
- Akıllı cep telefonu
- Tatili, parayı, alışverişi kolaylaştıran öneriler sunan AI teknolojileri
- İletişimde sosyal medya
- Sanal müze, şehir gezmeler
- Sanal toplantılar
- Bir tuş ile alışveriş
Hayat ne kadar da kolaylaştı, herşeyi yapabilecek kadar Zaman bize kalıyor artık.
Kolaylaşan hayatımızda bize kalan zamanda ne yapıyoruz peki?
Bu alışkanlıklarımızı değiştiren inovatif teknolojiler davranışlarımıza nasıl katkılar sağlıyor?
Daha çok okuyoruz, daha çok öğreniyoruz, daha çok sevdiklerimiz ile zaman geçiriyoruz, daha az yoruluyoruz, daha mutluyuz, daha çok geziyoruz, daha az tembellik yapıyoruz, verimli çalışıyoruz, keyifli vakit geçiriyoruz….
Siz bu dahalar listesinden hangilerini yapıyorsunuz ben biraz seçimde zorlandım ne yalan söyleyeyim. Hayatımı kolaylaştırmak üzere var olan birçok inovatif teknoloji karakterimi değiştiriyor gibi hissetim listeyi yazarken. Daha az hareket eden, daha tek başına, daha tembel birileri mi oluyoruz diye düşünmeden edemedim.
O yüzden bir önceki yazımda da davranış değişimi, inovasyon, teknoloji üçlüsüne bir çengel atmıştım. Yerimizi robotlar alacak mı bilmiyorum gelecekte ama ben hayatımı kolaylaştıran şeylerin açtığı alanı kullanmak üzere bir adım atacağım. Hemen, şimdi ve burada…
Size de düşünmeniz için bir not bırakıyorum: Kolaylaşan hayatımız için teknoloji üreticilerine teşekkür ederek bize kalmasını sağladıkları zamanı sevdiklerimize mutlu ve keyifli geçirmeye başlamak için harekete geçme vakti gelmiştir.
İnovasyon, teknoloji ve değişen davranış üçgeni faydanıza olsun….
Keyifle okumanız dileklerimle….